Jeżeli materiał ma być tani to proponuje styropian typu FPS 200 jest to dość twardy materiał, a przy tym nie rozsypuje sie na kulki. Dużo ładniejszy jest na pewno styrodur bo ma jednolitą strukturę, ale jest droższy.
Jeżeli bryły (sześciany) mają być dobrze i równo pocięte to proponuje pójść do jakiegoś studia reklamowego i poprosić o pocięcie. 20 sztuk to nie jest dużo materiału 500 cm2 ze styroduru 5cm, ponadto takie kawałki 9nie musi być jeden) mogą mieć w odpadach, wiec może nawet przy dobrych chęciach zrobią to za darmo.
sześciany
Moderator: mod-Porady i techniki modelarskie
- Viramir
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Re: sześciany
Już precyzuję:
- 5x5x5 (cm);
- w planach mam wykonanie z tego formy architektonicznej (bardzo uproszczonej),
- jako autor projektu, to na 100% mogę powiedzieć, że ciecie należeć będzie do mnie (mam nadzieję, że nożyk OLFA podoła temu zadaniu);
- ok. 20 sześcianów;
- ma to być poglądowa forma; jak sądzę, jeszcze długa droga przede mną, by móc wykonać końcową makietę;
lepiej?
- 5x5x5 (cm);
- w planach mam wykonanie z tego formy architektonicznej (bardzo uproszczonej),
- jako autor projektu, to na 100% mogę powiedzieć, że ciecie należeć będzie do mnie (mam nadzieję, że nożyk OLFA podoła temu zadaniu);
- ok. 20 sześcianów;
- ma to być poglądowa forma; jak sądzę, jeszcze długa droga przede mną, by móc wykonać końcową makietę;
lepiej?

- Viramir
- Kontakt:
Ja bym zadał jeszcze inne ważne pytania:
-do czego to ma służyć (wybór materiału)
-kto ma to ciąć w szczególności później
-ile szuk jest potrzebnych tego sześcianu (bo to decyduje o cenie materiału)
-jaka ma byc precyzja wykonania
-do czego to ma służyć (wybór materiału)
-kto ma to ciąć w szczególności później
-ile szuk jest potrzebnych tego sześcianu (bo to decyduje o cenie materiału)
-jaka ma byc precyzja wykonania
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Na początek trzeba uściślić: 5x5x5 czego? Mikrometrów, milimetrów, centymetrów, decymetrów, metrów,... ?gosia pisze:Jakie tworzywo polecacie mi do wykonania z niego sześcianów o wymiarach ok. 5x5x5?

Podejrzewam, ze chodzi o centymetry.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 04 lut 2009, 17:40 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
sześciany
Jestem początkująca, skąd może powód powstawania moich niekiedy denerwujących
pytań. Jednak liczę, że uzyskam odpowiedź, a otóż:
Jakie tworzywo polecacie mi do wykonania z niego sześcianów o wymiarach ok. 5x5x5?
Na względzie proszę mieć, konieczność wykonywania p. operacji na tym materiale m.in
cięcie na drobniejsze elementy, pokrywanie kolorem.
Myślałam nad styrodurem, jednak płyta o takiej grubości, nie wiem czy nawet istnieje, a
jeśli nawet - to kosztuje sporo. Na razie jest to I próba zmierzenia się z zagadnieniem,
więc i materiał nie musi być z najwyższej półki jakościowej, jak i cenowej.
pytań. Jednak liczę, że uzyskam odpowiedź, a otóż:

Jakie tworzywo polecacie mi do wykonania z niego sześcianów o wymiarach ok. 5x5x5?
Na względzie proszę mieć, konieczność wykonywania p. operacji na tym materiale m.in
cięcie na drobniejsze elementy, pokrywanie kolorem.
Myślałam nad styrodurem, jednak płyta o takiej grubości, nie wiem czy nawet istnieje, a
jeśli nawet - to kosztuje sporo. Na razie jest to I próba zmierzenia się z zagadnieniem,
więc i materiał nie musi być z najwyższej półki jakościowej, jak i cenowej.