Włożenie dekodera

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Gloow
Kontakt:

Re: Włożenie dekodera

Post autor: Gloow »

Na dekoderze przy pinie numer jeden jest narysowany/nadrukowany mały trójkącik, wskazujący jednym z wierzchołków odpowiedni pin. Od tego pinu po kolei zgodnie z kolorkami:
1 - orange
2 - grey
3 - red
4 - black
5 - white
6 - yellow

Musisz obrócić dekoder o 180 stopni względem płaszczyzny podłużnej.
Obejrzyj go dokładnie, po drugiej stronie niż ta na zdjęciu powinien być trójkącik o którym pisałem.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

z instrukcji:

Lokomotywy ze standardowymi gniazdami (8 pinowe, 6 pinowe, 21 pinowe) nie sprawiają trudności przy instalowaniu dekoderów:
typu MX….R z wtyczką do gniazda 8 pinowego, lub MX…F z wtyczką do gniazda 6 pinowego. Operacja polega jedynie na wpięciu wtyczki do gniazda i umocowania samego dekodera, to połączenie „załatwia” podstawowe funkcje : jazdę i podstawowe oświetlenie, dodatkowe funkcje ( dźwięk i ewentualnie inne) wymagają odrębnych połączeń, których wtyczka nie zapewnia..

i do tego rysunek z kolorami :/
dla nem 652 jest na rysunku oznaczenie z liczbami i tam 1 to motor+, tylko że to 652 a nie 651, nie chce spalić dekodera w tak głupi sposób bo mi sie wydaje ...
z dekoderem jest kartka gdzie jest tylko opis słowny co i gdzie ale nic na temat 1
Sam dekoder jest tak mały, że oglądałem go pod lupa i jest tam kilka kropek niestety obok siebie i to są chyba mocowania elementów, nic białego nie ma, obejrzałem wszystkie 8 sztuk. Jako, że zaczynam z DDC nie chce zgadywać, dla mnie to jest małe i pasuje jakbym go nie wkładał do gniazda :/ wiec pytanie nadal otwarte. gdzie jest 1?
Awatar użytkownika
KrzyszTTof
Kontakt:

Post autor: KrzyszTTof »

womo pisze:hm niby wszystko opisane ale pytania zawsze sie znajdą
Na dekoderze powinna być biała kropka tudzież jakiś inny wyróżnik przy pinie nr 1, ewentualnie w instrukcji od dekodera powinno być pokazane, który pin jest nr 1. Natomiast w loku masz opisane jak widać.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2009, 20:34 przez KrzyszTTof, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Włożenie dekodera

Post autor: womo »

Witam
Znalazłem w końcu czasu i postanowiłem powkładać dekodery do lokomotyw i teraz mam pytanie którą stroną
kupiłem kilka zimo mx 620 n, niestety nie są opisane :/
czy 1 jest zawsze motor + , a 6 światła tył, czy odwrotnie?
I czy we wszystkich lokach zawsze 1 oznacza motor + (lub światła tył) a 6 odwrotnie?
W staruszkach nie ma problemu, bo kolor kabla widać na zdjęciach pomocnych w montażu a tu zgłupiałem :lol:
Obrazek
hm niby wszystko opisane ale pytania zawsze sie znajdą :mrgreen:
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 sty 2009, 12:21 przez womo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”