Światło w BCi29

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Światło w BCi29

Post autor: ArturSchŁ »

tetryk1955 pisze:... przewody pomiędzy wagonami nie powinny razić ...
Zwróć uwagę, że jeśli przewód ma w realu średnicę ok 6 cm to w TT powinien być z drutu nawojowego o grubości 0,5 mm.
:P
tetryk1955
Kontakt:

Post autor: tetryk1955 »

Czyli przewody pomiędzy wagonami nie powinny razić byle je ukształtować w odpowiedni zwis. A przy okazjii: http://stores.ebay.pl/Hufing-Tronic
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

tetryk1955 pisze:... wagony miały połączenia powietrzne ( to jest chyba konieczne przy systemie Westinghouse'a) ...
Prędzej niż przyjętego w Polsce Westinghouse'a posiadały Knorra, wszak to wagony niemieckie :) I na tyle współczesne, że hamulce były montowane seryjnie podczas produkcji. Przy każdym hamulcu, czy to próżniowym, czy tez pracującym pod ciśnieniem powietrza przewody między wagonami muszą być.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 06 mar 2009, 15:58 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
mradwan
Kontakt:

Post autor: mradwan »

Tu są gotowe listwy do tych wagonów:

http://www.mbz-weber.de/
tetryk1955
Kontakt:

Post autor: tetryk1955 »

Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli nie mam racji ale jeśli dobrze pamiętam (a w dzieciństwie jeździłem takimi wagonami) to wszystkie wagony miały połączenia powietrzne ( to jest chyba konieczne przy systemie Westinghouse'a) i były to całkiem słuszne węże zwisające pomiędzy wagonami. Myślę więc , że przewody elektryczne do oświetlenia w przypadku składów sztywnych mogą z powodzeniem udawać kable powietrzne i nie powinno to razić.
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

Troszkę o tym zagadnieniu jest tutaj .
A TU link bezpośredni.

Pzdr - J
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Mnie przyszło coś takiego na myśl: Tillig robi zupełnie sztywne, nierozłączne sprzęgi zgodne z NEM. Można by się pokusić i jedną stroną puścić jeden biegun, drugą- drugi. Jakby komuś się chciało myślę że da zrobić podobny numer w sprzęgach sztywnych rozłącznych.
Awatar użytkownika
euzeb
Kontakt:

Post autor: euzeb »

Witam!
Miałem z tym podobny problem, ale zastosowałem kondensatory o dużej pojemności. W czasie jazdy efekt disco zniknął, niestety po zatrzymaniu składu trzech wagonów najczęściej świeci jeden, albo dwa. Przy poborze prądu tylko przez jedno koło dla każdego bieguna są małe szanse na pewny kontakt z szyną. Ostatnio zaświtał mi taki pomysł, żeby pobór prądu do jednego bieguna (-) pobrać z obydwu osi, a do drugiego przez metalowy sprzęg sztywny z lokomotywy z wyjściem funkcyjnym (+).
Pozdrawiam euzeb
Arek
Kontakt:

Post autor: Arek »

Powiem tak:
Wszystko cacy, ale robiąc próby wcześniej niestety nie udało mi
się pozbyć efektu "DISCO"
Próbowałem coś kiedyś u Darka5860 zamówić, ale nie dostałem odpowiedzi na mail'a.
Rzuciłem więc temat na Forum.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.
Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Arek pisze:Chodzi o patent zbierania prądu z kół.
Najprostsze rozwiązanie to kółka jednostronnie izolowane, wtedy oś jest na potencjale jednego z kół, wystarczy drucik (np stalowy) lub blaszka do zbierania prądu, na drugim kole to samo, ale lustrzane odbicie by z drugiej szyny zbierać.
Dalej to elektronika, jak wyżej (graetz, elektrolit, rezystor + LED).
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

makieciarz pisze:W H0 są to sprzęgi przewodzące prąd Viessmanna lub Roco w zwartym składzie nie ma żadnego problemu. Ciekawe właśnie czy w TT ktoś takie coś patentował.
Nie. Sa tylko te, ktore mozna znalezc w modelach ICE (np. PIKO). Ale one z kolei maja pewne ograniczenia uzytecznosci, wynikajace z zastosowania gniazd meskich i zenskich.

Krzysztof
makieciarz
Kontakt:

Post autor: makieciarz »

Wiesz co mi się przypomniało że ktoś (nie wiem czy z forumTT) kupował u mnie z Gutzolda blaszki od parowozu TT jako części zapasowe właśnie jako blaszki stykowe do osobówek. W wolnej chwili poszukaj na stronie Gutzolda różnych blaszek stykowych tam gdzie są ersatzteile. Jakiś TT-kowicz zamawiał także blaszki od starej BR110 ale to chyba do 4 osiowych wagonów było.
Awatar użytkownika
brovarek
Kontakt:

Post autor: brovarek »

Mosiężne czopy, od czopów druciki (czopy Peho), ewentualnie widziałem na TT Boardzie fotke z blaszkami, tylko wtedy każda oś osobno, reszta jak pisał Łukasz
Arek
Kontakt:

Post autor: Arek »

NIeee, tyle to wiem.
Chodzi o patent zbierania prądu z kół.
A kontynoując wątek makieciarza to jest firma Krois z Austrii, która
robi sprzęgi do dcc.
Ale ceny są trochę yhmmmmmmmmmmm.....
Awatar użytkownika
drlukasz
Kontakt:

Post autor: drlukasz »

Arek pisze:Witam.
Może znacie jakiś niezły patent na światełka w dwuosiówkach.
Bez dyskoteki.
LEDy -> Mostek prostowniczy + kondensatory (jak największa pojemność, napięcie 35V lub więcej) do tego jeszcze mały stabilizatorek np. 78L05.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”