Moderator: mod-Makieta
Hmm jeden zasilacz nie wystarczy? A te sekcje robi się dośc łatwo, wystarczy zakładac te plastikowe przerwy... chybaFantomas pisze:Plan pozornie mało skomplikowany, ale ze względu na sterowanie jednak bardzo ambitny. W analogu wymaga przynajmniej ze dwóch zasilaczy, mnóstwa przerw w torach (wydzielone strefy zasilania), przekaźników i innych takich... w DCC (sterowanie cyfrowe) bodajże (naprostujcie mnie, jeśli się mylę) dwóch modułów "pętli". A to wszystko ze względu na zapętlenie tej ósemeczki - kolejka po tych samych torach raz jedzie w jedną raz w drugą stronę, co wymaga zmiany polaryzacji zasilania.
Da się to zrobić, tylko te tory dojazdowe trzeba będzie wydłużyć prowadząc już od łuku - przy okazji wydłuży się też odpowiednia sekcja elektryczna.sTTaszek pisze:Pomijając problemy z elektryką, zauważyłem że krzyżujące się na środku makiety tory będą się znajdowały na różnych poziomach, jeden nad drugim. Uzyskanie takiej różnicy wysokości na tak krótkim odcinku dojazdowym jest niemożliwe.
Niestety taki układ torów daje zwarcie - szyna zewnętrzna przechodzi w wewnętrzną na obu torach idących przez środek.Joseboom pisze:A zrobiłem na szybko planik:...
Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 1 gość