Brak stabilizacji napięcia na wyjściu

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Wojtekj
Kontakt:

Re: Brak stabilizacji napięcia na wyjściu

Post autor: Wojtekj »

Witam,
Dziekuję Artur za wyjaśnienie problemu. Sprawą zainteresowałem się, gdyż niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem setu Roco i z nim rozpoczynam DCC-przygodę.
Po przeczytaniu postu Gbb chciałem dowiedzieć się, jakie skutki dla mnie jako użytkownika systemu DCC z setu Roco będzie niosło eksploatowanie urządzenia bez stabilizacji napięcia (rozumiem, że inne firmy tokowe posiadają). Czy ktoś już "na żywo" w systemie Roco widział jak to się objawia. Ja dopiero do drugiej lokomotywy wstawiłem dekoder i jeszcze nie widzę zaburzeń jazdy.
Pozdrawiam, Wojciech Jakubiak
P.S. Może warto byłoby w tym dziale założyć oddzielny wątek dla naprawdę początkujących DCC-wiczów, bo większość dyskusji dotyczących DCCsji dla wielu Forumowiczów jest naprawdę mało zrozumiana.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Wojtekj pisze:...napięcie przemienne w granicach ok. 12-18V modulowane ..
Amplituda tego napięcia, jak powiedział Gbb jest STABILIZOWANA (lub nie) na konkretnej wartości (ustawionej CV, typowo 16V).
Czyli, niezależnie czy podłączysz 1 czy wiele obciążeń, czy stoją, czy wszystkie naraz ruszają (różne obciążenie prądowe) zawsze na wyjściu mamy tą samą amplitudę przebiegów. Dzięki temu podczas pracy, do silników dostarczana jest ta sama ilość mocy (P=U*I) dla konkretnej nastawy prędkości.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Wojtekj pisze:... wydawało mi się do tej pory, że na wyjściu boostera jest napięcie przemienne w granicach ok. 12-18V modulowane ...
Mnie się wydawało, że na wyjściu boostera powinno być napięcie przemienne 16V (albo inne ustawione) modulowane ciągiem prostokątnych sygnałów będących rozkazami. Ale specem od elektryki ani elektroniki nie jestem, więc poczekajmy, aż się takowi wypowiedzą...
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 10:03 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtekj
Kontakt:

Witam,
Może nie wszystko rozumiem w DCC, ale wydawało mi się do tej pory, że na wyjściu boostera jest napięcie przemienne w granicach ok. 12-18V modulowane ciągiem prostokątnych sygnałów będących rozkazami. W jakim celu stabilizować napięcie przemienne, oscylacje w sieci 230V nawet jeśli sięgną 10%, to wahania napięcia na wyjściu trafa są pomijalne. No może się mylę, ale jednak rozwiń jeśli możesz: jaki jest cel stabilizacji napięcia na wyjściu wzmacniacza?
Pozdrawiam, Wojtek Jakubiak
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Wojtekj pisze:Co na wyjściu miałoby być stabilizowane - 14V ~ czy prostokątny ciąg rozkazów?
Napięcie
A co to jest "stabilizacja prostokątnego ciągu rozkazów"?
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 10:02 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Wojtekj
Kontakt:

Witam,
gbsoft pisze:Brak stabilizacji napięcia na wyjściu.
Czy mógłbyś rozwinąć temat?
Co na wyjściu miałoby być stabilizowane - 14V ~ czy prostokątny ciąg rozkazów?
Pozdrawiam, Wojtek Jakubiak
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 10:02 przez Wojtekj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Brak stabilizacji napięcia na wyjściu

ArturSch pisze: Booster/cyfrowy wzmacniacz - dostarcza do szyn zmieszane zasilanie z poleceniami (z myszki). Obciążalność do 3.2 A.
Brak stabilizacji napięcia na wyjściu. :(
Ostatnio zmieniony 15 gru 2008, 10:01 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”