informacje podstawowe ???

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

gemol
Kontakt:

Re: informacje podstawowe ???

Post autor: gemol »

Wszysko można. Tylko czy naprawdę nie lepiej zainwestować w modelowe. Tak, aby już na przyszłość mieć. Zdaj sobie sprawę, że rury podle wyglądają. To popsuje i tak wygląd makiety. Ale - wybór należy do Ciebie. W miejscach styku ze sTTandardem, muszą być takie tory jak podaje norma.
Błąd w rozumowaniu. Jeśli chcesz się połączyć ze sttandardem, wszędzie musisz mieć tory z nim zgodne, a nie tylko w miejscach styku. Czyli na wszystkich segmentach musisz położyć tory modelowe.
Swoją drogą ciekaw jestem jak DCC by banglało na rurkach. Czy ktoś to próbował?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 09:54 przez gemol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

darg pisze:*1*przy budowaniu budynków i układów torów na podst pomiarów i zdjęć- które wymiary mogę zmienić nie zachowując skali i o ile?
A jak tam sobie uważasz - aby nie było skuchy, gdy okaże się że sufit w budynku jest na wysokości albo 1,5m albo 6m po przeliczeniu na skalę. Czyli wysokość powinna być zachowana. A wymiary wzdłużne (np. długość pomieszczenia czy ściany) można sobie bardziej "spokojnie" zmieniać... no ale tez bez przesady...
Słowem, już widzę, że chcesz zrobić coś na kształt twojej ulubionej stacji, ale masz na myśli jej skrócenie... ja bym budynki robił dokładnie 1:120, a skrócił jedynie układ torowy z pozostawieniem możliwości jego wydłużenia poprzez np. możliwość wstawienia dodatkowego segmentu w przyszłości (w odpowiednim miejscu makiety).
darg pisze:*2*czy mogę łączyć stare tory z modelowymi - mam po starej mojej makiecie 23 zwrotnice, 2 rozprzęgacze, kozły semafory świetlne i pulpity?
Wszysko można. Tylko czy naprawdę nie lepiej zainwestować w modelowe. Tak, aby już na przyszłość mieć. Zdaj sobie sprawę, że rury podle wyglądają. To popsuje i tak wygląd makiety. Ale - wybór należy do Ciebie. W miejscach styku ze sTTandardem, muszą być takie tory jak podaje norma.
darg pisze:*3* jak długie minimum powinny być moduły lini kolejowej pomiędzy stacjami - myślę o zbudowaniu makiety ze stacją w TUCHOLI-na starych zwrotnicach i kilka małych stacji z okolicy ( z nowych torów )?
Tego chyba norma nie podaje - to chyba wg. uznania. Ale nie można dopuścić do sytuacji, że opuszczając stację końcowym wagonem składu, ten już wjeżdża na kolejną :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 09:53 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz »

Ale nie przesadzaj z rozmiarami stacji w szczególności.
No chyba, że lotto wygrałeś :mrgreen:
Z doświadczenia wiem ile to kosztuje. Miałem sponsora to potrzebowałem tylko ogromne ilości czasu.
A bez kasy mogę robic sobie tylko szlak ;)
eg_ptmkż
Kontakt:

Post autor: eg_ptmkż »

http://www.kolej.one.pl/index.php?dzial ... okno=start
Ładnie się prezentuje, uwielbiam ten klimat ... jeżeli Twoją stację będzie można podłączyć przez moduły z moimi planowanymi uproszczonymi Chojnicami to warto to robić byle wyjście było wg standartu a reszta ... to juz od Ciebie zalezy.
Pozdro
d.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2008, 18:01 przez eg_ptmkż, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Dużo pytań, na które jest tylko jedna odpowiedź - wg uznania, jesli nie zamierzasz się w przyszłości łączyć z innymi sttandardowiczami.
Jeśli zamierzasz - odsyłam do sttandardu, gdzie wszystko, co muszą spełniać twoje moduły, jest podane.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
darg
Kontakt:

informacje podstawowe ???

Post autor: darg »

WITAM WSZYSTKICH . chciałbym zbudować makietę modułową trochę po mojemu i trochę w/g sttandardu mam kilka pytań?

*1*przy budowaniu budynków i układów torów na podst pomiarów i zdjęć- które wymiary mogę zmienić nie zachowując skali i o ile?

*2*czy mogę łączyć stare tory z modelowymi - mam po starej mojej makiecie 23 zwrotnice, 2 rozprzęgacze, kozły semafory świetlne i pulpity?

*3* jek długie minimum powinny być moduły lini kolejowej pomiędzy stacjami - myślę o zbudowaniu makiety ze stacją w TUCHOLI-na starych zwrotnicach i kilka małych stacji z okolicy ( z nowych torów )?

*4*czy odwzorować stan dzisiejszy czy teoretycznie najlepszy,a może z czasów budowy- 1830r. i 1880r. i 1920r.-takie linie kolejowe są w okolicy Tucholi.

*DZIĘKI*
P/S.
SZUKAM MODELARZY TT Z OKOLIC TUCHOLI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”