darg pisze:*1*przy budowaniu budynków i układów torów na podst pomiarów i zdjęć- które wymiary mogę zmienić nie zachowując skali i o ile?
A jak tam sobie uważasz - aby nie było skuchy, gdy okaże się że sufit w budynku jest na wysokości albo 1,5m albo 6m po przeliczeniu na skalę. Czyli wysokość powinna być zachowana. A wymiary wzdłużne (np. długość pomieszczenia czy ściany) można sobie bardziej "spokojnie" zmieniać... no ale tez bez przesady...
Słowem, już widzę, że chcesz zrobić coś na kształt twojej ulubionej stacji, ale masz na myśli jej skrócenie... ja bym budynki robił dokładnie 1:120, a skrócił jedynie układ torowy z pozostawieniem możliwości jego wydłużenia poprzez np. możliwość wstawienia dodatkowego segmentu w przyszłości (w odpowiednim miejscu makiety).
darg pisze:*2*czy mogę łączyć stare tory z modelowymi - mam po starej mojej makiecie 23 zwrotnice, 2 rozprzęgacze, kozły semafory świetlne i pulpity?
Wszysko można. Tylko czy naprawdę nie lepiej zainwestować w modelowe. Tak, aby już na przyszłość mieć. Zdaj sobie sprawę, że rury podle wyglądają. To popsuje i tak wygląd makiety. Ale - wybór należy do Ciebie. W miejscach styku ze sTTandardem, muszą być takie tory jak podaje norma.
darg pisze:*3* jak długie minimum powinny być moduły lini kolejowej pomiędzy stacjami - myślę o zbudowaniu makiety ze stacją w TUCHOLI-na starych zwrotnicach i kilka małych stacji z okolicy ( z nowych torów )?
Tego chyba norma nie podaje - to chyba wg. uznania. Ale nie można dopuścić do sytuacji, że opuszczając stację końcowym wagonem składu, ten już wjeżdża na kolejną