Jakiś czas temu rozpocząłem ostry tuning jednej z moich węglarek połączony z jej konwersją DR -> PKP Es. Jako materiał wyjściowy posłużył mi znany zapewne wszystkim wagon BTTB, zaś do przeróbek użyłem zestawy do konwersji oferowane przez
gemola i
freda3rg. Poniżej przedstawiam pierwszą część relacji z moich prac:
Po rozebraniu modelu na "pierwszy ogień" poszła skrzynia nadwozia. Postanowiłem bowiem, korzystając z blaszek od freda3rg, "upiększyć ją" o realistyczne, powgniatane burty:

Z płycin skrzyni spiłowałem pilniczkiem wszystkie wystające detale - zaczepy i ramki na listy przewozowe. W trakcie prac okazało się też, że musiałem zeszlifować farbę z wierzchnich powierzchni ożebrowania skrzyni gdyż farba ta nie trzymała się zbyt mocno plastiku i odpryskiwała wraz przyklejonymi do niej detalami.

W pierwszej kolejności dopasowałem do wagonu i przykleiłem elementy pogrubiające ożebrowanie skrzyni. Nie było to łatwe, gdyż wymiary blaszki okazały się ciut większe niż mój model (czyżby się skurczył ?). Blaszkę dopasowałem do skrzyni najpierw "na sucho" a dopiero potem zakropiłem miejsca łączenia klejem cyjanoakrylowym.

Całość oszlifowałem, usuwając zadziory i likwidując przesunięcia wynikające z różnicy wymiarów.

W następnej kolejności zabrałem się za "upiększanie" płycin. Otrzymane blaszki należy malowniczo powygniatać od lewej strony, używając np. małego śrubokrętu. Najlepsze rezultaty dały nieregularne pociągnięcia o zmiennej sile nacisku.

Przyklejenie płycin było dość proste. Wystarczyło położyć je na większe krople cyjanoakrylu i lekko docisnąć.

Brakujące barierki wykonałem z drutu stalowego o średnicy ok. 0,2 mm. Najpierw usunąłem skalpelem i dłutkiem zgrubienia imitujące barierki, następnie nawierciłem otworki, w które wkleiłem cyjanoakrylem dogięte z drutu nowe barierki.
c.d.n