Nowa makieta i początki z DCC

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Re: Nowa makieta i początki z DCC

Post autor: KamilW »

Witam, za waszą namową postanowiłem zainteresować się torami modelowymi... zdemontowałem rurki, rozłożyłem kółko i...
Obrazek Obrazek Obrazek
Sprzedawca ze sklepu Świat Kolejek zapewnił mnie że w sobote odbiore zamówienie na dwa kolejne zestawy. Być może wzbogacę się także o BR 142. Ma do mnie przyjść także paczka z Modelmanii (sprawdzam sklepy - jak narazie najlepiej wypadł Świat Kolejek).
Nie wiem co się stało z moim oświetleniem do wagonów - nie mam żadnego kontaktu z Panem Darkiem. Może ktoś wie co jest tego przyczyną?
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Wiadomo że tory modelowe to inna bajka niż rurki. Ale jednak na początek ze względu na znaczny koszt przejścia (ok. 700 zł) pozostane przy rurkach. Przynajmniej na początek. Jako, że sklep w którym złożyłem zamówienie na zestawy startowe Tilliga określił termin ich realizacji na około miesiąc niewytrzymałem i zamówiłem w innym (termin wysyłki do 3 dni) zestaw z BR 110 i wagonami REKO, i BR 119 z linii na rok 2007. Tak więc finalnie będę miał 2 szt. BR 110, jedna BR 119 i jedna BR 118. Do kompletu brakować mi będzie jedynie BR 132 i będę miał swój wymarzony tabor. Dodatkowo poszerzyłem zamówienie u Darka o oświetlenie z dekoderami do REKO i czteroczłonowej BIPY. Na razie poza tymi zapowiedziami nie moge napisać nic ciekawszego ale jak zacznę dostawać paczki to podziele się wrażeniami.

[ Dodano: 14 Maj 2008, 14:33 ]
Wczoraj w moje ręce trafił zestaw startowy z BR 110. I dość przypadkowo zakupiona BR 119. I musze powiedzieć że jestem w ciężkim szoku po przesiadce z BTTB... BR 110 jest rewelacyjna (na razie analog), BR 119 ciut gorzej bo nie rusza płynnie (może kwestia dotarcia) ale ogólnie obie lokomotywy są rewelacyjne. Ale to przyklejanie i montowanie elementów dodatkowych... pół dnia nie moje. Oto kilka zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sebano79
Kontakt:

Post autor: sebano79 »

Też całkiem niedawno zacząłem budowę makiety na rurkach, ale za namową forumowiczów powoli zacząłem kupować tory modelowe. I całe szczęście, gdyż już po 3 miesiącach pobytu makiety w niekorzystnych warunkach ( piwnica, garaż ) w czasie demontażu rurek zauważyłem świeże wżery rdzy. Oczywiście tory były czyszczone przed ułożeniem...
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Raczej pozostanie płaska, ma służyć tylko do zabawy i nauki. Talent artystyczny chciałbym rozwijać budując moduły w sTTandardzie, ale to na razie jest w planach.

[ Dodano: 6 Maj 2008, 11:20 ]
Z nowych rzeczy które się wydarzyły w ciągu ostatniej doby. Mam zamówione u Darka oświetlenie do składu Y-ków z dekoderami. Właśnie rozglądam się też za ładną BIPA, którą też chce oświetlić. Jak będą jakieś konkrety to będę pisał więcej.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Czy makieta pozostanie PŁASKA czy może planujesz podjazdy, mosty, tunele i to wszystko co sprawia nam radość gdy patrzymy na ten kawałek wydumanej rzeczywistości ??
:lol:
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Tak w zestawach które zamówiłem będą tory modelowe. Na razie rurki zostawie, jak będzie tak fatalnie jak piszesz (a pewnie będzie) to rurki też pójdą w odstawke, a zastąpią je tory modelowe. Całość właśnie po to powstaje żeby się uczyć :)
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Jeśli mnie oczy nie mylą to wciąz są tory rurkowe. Zaczynając zabawę z cyfrą na takim torowisku znienawidzisz ją. Sterowanie cyfrowe wymaga nienagannie utrzymanego torowiska. Już stwierdzenie "nienagannie" wyklucza rurki z dobrej zabawy.
Dobrze,że piszesz że może się wiele wydarzyć na makiecie. Dobrym wydarzeniem, posunięciem byłoby pozbycie się starych torówna rzecz nowych. Na szczęście w tych zestawach, które sobie zamówiłeś są nowe tory modelowe i powinny wystarczyć na starTT.
Awatar użytkownika
KamilW
Kontakt:

Nowa makieta i początki z DCC

Witam, po przemyśleniach moja nowobudowana makieta z rurek powędrowała do piwnicy. Stół który po niej pozostał wykorzystałem i ułożyłem na nim coś takiego:
Obrazek Obrazek Obrazek
Tabor zredukowałem do tego co widać na zdjęciach, pozostawiłem tylko wagony wstanie bardzo dobrym, dodatkowo otrzymają one metalowe koła Tilliga. Zamówiłem dwa zestawy startowe Tilliga. Testowany na stronie TTClub.pl zestaw z BR 110 i wagonami REKO i cyfrowy zestaw z V 180. Spodziewam się je odtrzymać w ciągu dwóch tygodni. Na tej makiecie chce nauczyć się podstaw sterowania cyfrowego. Na razie nie będę jej kończył ze względu na to, że wiele może się jeszcze na niej wydarzyć. Jak tylko otrzymam zestawy i coś zacznie się dziać na makiecie to dam znac :)
Jeszcze kilka zdjęć:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 05 maja 2008, 18:33 przez KamilW, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”