MakieTTa by Furia

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Re: MakieTTa by Furia

Post autor: Marcin »

Wymiary razy dwa, linia musi byc dwutorowa, napędy Hoffman i wachlarz na 6 lok najmniej..... żartowałem :mrgreen:
Furia
Kontakt:

MakieTTa by Furia

Post autor: Furia »

Przygoda z TT zaczęła się u mnie, kiedy tata ściągnął swoją makietę, dość sfatygowaną i ubogą, ze strychu. tory rurki, cztery rozjazdy elektryczne, dwa ręczne i tyle. później torowisko się rozrastało, zaczęło coraz bardziej stawać się podobne do typowej małej stacyjki. kręciła mnie zawsze ep. III, więc odpada elektryfikacja itp. Tabor bttb, zawsze też starałem się dopasować do tych realiów, szczególnie mile widziany był tabor podobny do polskiego, bądź nawet identyczny:) kawał sklejki też się rozrastał, dodałem dwie deseczki z lewej i prawej. ogólnie teraz ma wymiary ok 195cm x 85cm. tak wiec można poszaleć :D

w zeszłym roku zapadła decyzja o modernizacji - rurki mają być zastąpione przez tor modelowy. myślę ze jak się postaram to uda mi się tak rozplanować powierzchnię, by układ torów był mniej więcej zachowany, jak za rurkowych czasów ;) szczerze to taki mi pasował najbardziej.

oto plany:
Obrazek
czyli 10 zwrotnic, do tego 10 Conradów, i jakieś dodatki i mamy ... 700zł na sam układ torowy. Sajgon. oszczędzał bym na tyle jakieś 35 tygodni, co pewnie by mi się nie udało :D dlatego robota będzie postępowała etapami - najpierw lokomotywownia (tory 6 i 7), kanał oczystkowy (tor 8), tor przy peronie 2 (tor 5) i bocznica ( tor 9). roboty dużo - 4 EW1 (2x L, 2x P) do tego 4 Conrady , troszkę fleksa podsypka i kanał Auchagena i mamy tym razem 300złoty czyli jakieś 15 tygodni. liczę ze uda mi się tyle wygenerować ;)

ma ktoś jakieś uwagi co do planu?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 20:07 przez Furia, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”