grabol pisze:A ja tak z czystej ciekawosci zapytam Krzysia, po co chce zasilac elektrowozy z trakcji i jakie powstana w wyniku tego zalety w porownaniu z niezasilaniem elektrowozow z trakcji.
DCC i sieć trakcyjna
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Re: DCC i sieć trakcyjna
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:Zmaiana dotyczy TYLKO innego sposobu zasilania lokomotywy: zamiast z dwóch kół -> z koła i pantografu ----- identycznie jak w analogu.Krzysiek pisze:Pytanie jednak, czy wystarczy dokonać przełaczenia sposobu zasilania na płytkach elektrowozów (e-loki Tilliga), czy muszę dokonać jeszcze jakichś zmian w podłaczeniu dekoderów?
Ta zmiana nie wpływa na sposób podłączenia dekodera.
Nigdy takiej zmiany nie robiłem, więc nie jestem na 100% pewien czy przestawienie na płytce zmieni sam sposób zasilania - sprawdź, ale powinno być ok.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Krzysiek pisze:"elektrowozu zasilanego z trakcji nie wolno obrócić o 180' Problem ten dotyczył i "analogu", "
O tym wiem, bo kiedyś w sterowaniu analogowym miałem na makiecie własnoręcznie zrobioną prowizoryczną sieć trakcyjną (teraz jest w przebudowie i nabiera zupełnie nowego wyglądu). Cieszy mnie, że jednak możliwe jest zastosowanie sieci trakcyjnej do zasilania elektrowozów.
Pytanie jednak, czy wystarczy dokonać przełaczenia sposobu zasilania na płytkach elektrowozów (e-loki Tilliga), czy muszę dokonać jeszcze jakichś zmian w podłaczeniu dekoderów?
Pozdrawiam
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
ArturSch pisze:No chyba, że obie szyny będą zwarciem i jednocześnie jednym biegunem, a sieć trakcyjna drugim biegunem zasilania DCC.T_Domagalski pisze:Problem objawia się tylko w tym, że elektrowozu zasilanego z trakcji nie wolno obrócić o 180' - straci wtedy kontakt z właściwą szyną i nie będzie chciał jechać.
Takie rozwiązanie ma zaletę : nie istnieje problem pętli torów. :-)
Takie rozwiązanie nie pasuje do innych niż zasilane przez pantografy loków (parowozy, diesle). :-(
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
T_Domagalski pisze:W zasadzie nie grozi niczym. Musisz tylko doprowadzić do sieci odpowiedni biegun zasilania.Krzysiek pisze:jakie przesłanki stoją za tym, aby elektrowozy zasilane były tylko z szyn. Czym grozi złamanie tej zasady i zasilenie elektrowozów wyposażonych w dekoder DCC z sieci trakcyjnej.
Problem objawia się tylko w tym, że elektrowozu zasilanego z trakcji nie wolno obrócić o 180' - straci wtedy kontakt z właściwą szyną i nie będzie chciał jechać.
Problem ten dotyczył i "analogu", ale tam zasilanie z sieci miało sens (można było zasilić z innego zasilacza), a w DCC jest to tylko niepotrzebnym komplikowaniem sprawy, bo i tak każda lokomotywa jest sterowana niezależnie.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
Witek M. pisze:Niczym nie grozi. Jak je sobie tak przerobisz, zeby dekoder byl zasilany z trakcji zamiast z szyny to beda tak samo jezdzic jak zasilane z szyn.
- gbbsoft
- Moderator
- Kontakt:
DCC i sieć trakcyjna
Krzysiek pisze:Witam wszystkich serdecznie!!!
Jestem tutaj nowy, choć TT zajmuję się już od wielu wielu lat. Ostatnio na moim torcie wprowadziłem DCC. Nie ukrywam, że wiele o tym dowiedziałem się właśnie na tym forum, za co wszystkim dziękuję.
Zawodowo zajmuję się siecią trakcyjną i taką sieć właśnie buduję na makiecie. I MARTWI MNIE JEDNO: wielokrotnie już czytałem, że DCC zakłada iż lokomotywy zasilane powinny być tylko z szyn, a nie s sieci. DLACZEGO???
Lokomotywy elektryczne fascynowały mnie od lat. Dlatego chcę, aby moje e-loki na makiecie też zasilane były z sieci trakcyjnej. Pomóżcie mi i napiszcie jakie przesłanki stoją za tym, aby elektrowozy zasilane były tylko z szyn. Czym grozi złamanie tej zasady i zasilenie elektrowozów wyposażonych w dekoder DCC z sieci trakcyjnej.
Z góry dziękuję wszystkim za wyjaśnienia w tej kwestii.
Pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 17:02 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.