13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji)

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: 13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji)

Post autor: Charakterek »

Czy ktoś byłby w stanie dać mi oznaczenia w pliku CDR (skonwertowane do wersji 8.0 i do wersji na której robiło się oznaczenia) oraz jako .jpg? Wyślę im maila - gotowca. Będą mięli wszystko, co się da zrobić. Oszczędzimy im sporo pracy i dzięki temu będziemy mogli sobie pogratulować, bowiem będziemy mieli wagon PKP.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:42 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

Marcin pisze:Ale czemu ma nie być Izby Wytrzeźwień i Pamięci? Skoro może byc Rail Polska ?
Dowcip w tym ze gagarin w malowaniu Rail Polska moze byc, jesli Tillig sie postara, poprawnie wykonanym modelem pojazdu, ktory jest uzytkwany w ruchu liniowym na terenie Polski.
Niestety nie ma mozliwosci, aby na tyle precyzyjnie wykonac model lokomtywy PKP, poniewaz wymaga to zmian w formie wtryskowej nadwozia. Nawet w H0 zaden powazniejszy producent sie to nie zdecydowal sie na wykonanie modelu PKP, z wyjatkiem Roco, ale ta firma posiada w H0 model bez tlumika na dachu, ktory odpowiada lokomotywom ST44-001 do 004. Dlatego od dawna twierdzilem, ze jedyna mozliwosc to wykonanie modelu tej lokomotywy polskiego prywatnego przewoznika w ep. V. Zwlaszcza, ze biorac pod uwage np. jakie wagony weglarki eksploatuja prywatni przewoznicy mozna poprobowac zebrac z wagonow dostepnych w TT namiastke skladu do takiej lokomotywy.
Natomiast model wagonu z WGW Szczesliwice nie ma sensu, poniewaz nie jest to wagon, ktory bylby na stanie ktoregos z przewoznikow. Ten wagon od ponad 30 lat stoi na kawalku toru tuz za brama wjazdowej do zakladu i nigdzie nie pojedzie. Nie posiada ani cechy PKP, ani numeru inwentarzowego odpowiedniego dla czynnego taboru. Wykonanie takiego modelu ma sens tylko dla kogos kto chce odtworzyc w modelu teren wagonowni. Gdyby takich osob znalazlo sie kilka to juz bedzie duzo. Tymczasem mamy w Polsce 2-3 czynne takie same wagony w Chabowce i Wolsztynie. Posiadaja one malowanie i oznaczenia z przed 1970 roku. A wiec mozna w ten sposob wykonac model pasujacy do III i V epoki.
Ranger pisze:W ep. IIIc/IV-Ci już chyba nie malowali.
Nie. Orzelki zniknely z wagonow jeszcze w latach 50.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:38 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Również popieram inicjatywę by wybić Tilligowi głupoty w głowy. Nie wyczuli rynku. Gdyby zrobili taki waogn jak proponujemy to kazdy z nas nie zakończyłby zakupu na jednej sztuce lecz conajmniej na 3 sztukach. A tak, nie kupimy żadnego, bo to chłam.
Nawet jak nam sie uda to wagon taki nadaje się do przeróbki gdyż posiada paskdne przeskalowane pomosty. A i jeśli chcemy ep. IIIa-Bi, IIIb-BCi to orzełki obowiązkowo.
W ep. IIIc/IV-Ci już chyba nie malowali.
Jeśli chodzi o różne numery to mamy ich sporo, oznaczenia mam już gotowe dzęki kol. Fredowi.
Ja to mam wrażenie, że oni wysyłają jakiegoś ciecia, on robi fotki czego popadło i potem wychodzą takie kwiatki jak izba.
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

ArturSch pisze:... A jak zrobią "Izbę" to jej sprzedaż będzie MINIMALNA w porównaniu do wersji zielonej (= znowu kicha z PKP :( ).
Może Tillig potrzebuje argumentów popartych dowodami że TT w Polsce się nie sprzedaje za dobrze i to jest model dla testowania konsumentów... :lol:
Tzn jak kupimy dużo to nam jeszcze coś zrobi.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:21 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Marcin pisze:Artur mi chodzi tylko o to że można je przemalować w Modarcie.
OK, w ModArt można przemalować KAŻDE malowanie. A jeśli będą już gotowe malowania od Tilliga (o co nam chodzi) to w ModArt można dorobić kolejne numery/malowania w innej epoce. Przecież jedno-drugiemu nie przeszkadza.
A jak zrobią "Izbę" to jej sprzedaż będzie MINIMALNA w porównaniu do wersji zielonej (= znowu kicha z PKP :( ).
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Ja jestem również za tym, aby napisać maila do Tilliga aby wypuścił nam wagon do składów, a nie na bocznicę.
Jak widzę ostanie posunięcia Tilliga oraz buble przez niego wykonane to mnie krew zalewa :evil:
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:06 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Artur mi chodzi tylko o to że można je przemalować w Modarcie. Ile ich Tillig zrobi? Po porażce polskiego zestawu myślisz że beda chcieli zrobić znów coś co może nie zejsć?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Marcin pisze:Ale czemu ma nie być Izby Wytrzeźwień i Pamięci?
Ile kupisz "Izb" do jednego składu ? A zielonych ile ?

Przecież nam chodzi aby dostrzeżono sprzedaż malowań PKP. Skład z 3-5 zielonych każdemu z nas przypasuje, a skład z 3 "Izb" :shock:
Awatar użytkownika
Trojan
Kontakt:

Post autor: Trojan »

Marcin zauważ że poprawność tych wagonów byłaby o wiele większa niż gagar tilligowski w zielonym malowaniu... Więc chyba lepiej jak jest Rail Polska w miare bardziej zblizony do oryginału.
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin »

Ale czemu ma nie być Izby Wytrzeźwień i Pamięci?
Skoro może byc Rail Polska ?
Teraz bedziemy ciągnąc w strone podle zielonych barw PKP na tych donerach? A na gagarach nie musi być? O co tu chodzi?
Takie donery może Wam przemalowac Modart!!! Tak jak gagara. Do czego wy dążycie?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Charakterek pisze:... porażka BCi, od której Tilliga odwiodę i będę starał się go ustawić na właściwe tory...
Jacku, gorąco Ciebie proszę, byś odwiódł Tilliga od 13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji) na rzecz takiego malowania jak np u Karola.

Jeśli potrzebna będzie jakaś akcja, to możemy Ciebie wspomóc, wysyłając bezpośrednio do Tilliga maile z prośbą by porzucili ten chory pomysł - ew. proszę kogoś o zredagowanie treści takiej wzorcowej prośby po niemiecku.

PS: co myślicie o takiej akcji mail-bombing ??
:lol:
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji)

Post autor: Charakterek »

A jest taka porażka BCi, od której Tilliga odwiodę i będę starał się go ustawić na właściwe tory (znaczy się swojskie zielone BCi) Tylko jakby ktoś mi ich zdjęcia przysłał, to miałbym argument w ręku nie do podważenia :)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 11:39 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Tabor”