13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji)
Moderator: mod-Tabor
- Charakterek
- Kontakt:
Re: 13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji)
Czy ktoś byłby w stanie dać mi oznaczenia w pliku CDR (skonwertowane do wersji 8.0 i do wersji na której robiło się oznaczenia) oraz jako .jpg? Wyślę im maila - gotowca. Będą mięli wszystko, co się da zrobić. Oszczędzimy im sporo pracy i dzięki temu będziemy mogli sobie pogratulować, bowiem będziemy mieli wagon PKP.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:42 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Dowcip w tym ze gagarin w malowaniu Rail Polska moze byc, jesli Tillig sie postara, poprawnie wykonanym modelem pojazdu, ktory jest uzytkwany w ruchu liniowym na terenie Polski.Marcin pisze:Ale czemu ma nie być Izby Wytrzeźwień i Pamięci? Skoro może byc Rail Polska ?
Niestety nie ma mozliwosci, aby na tyle precyzyjnie wykonac model lokomtywy PKP, poniewaz wymaga to zmian w formie wtryskowej nadwozia. Nawet w H0 zaden powazniejszy producent sie to nie zdecydowal sie na wykonanie modelu PKP, z wyjatkiem Roco, ale ta firma posiada w H0 model bez tlumika na dachu, ktory odpowiada lokomotywom ST44-001 do 004. Dlatego od dawna twierdzilem, ze jedyna mozliwosc to wykonanie modelu tej lokomotywy polskiego prywatnego przewoznika w ep. V. Zwlaszcza, ze biorac pod uwage np. jakie wagony weglarki eksploatuja prywatni przewoznicy mozna poprobowac zebrac z wagonow dostepnych w TT namiastke skladu do takiej lokomotywy.
Natomiast model wagonu z WGW Szczesliwice nie ma sensu, poniewaz nie jest to wagon, ktory bylby na stanie ktoregos z przewoznikow. Ten wagon od ponad 30 lat stoi na kawalku toru tuz za brama wjazdowej do zakladu i nigdzie nie pojedzie. Nie posiada ani cechy PKP, ani numeru inwentarzowego odpowiedniego dla czynnego taboru. Wykonanie takiego modelu ma sens tylko dla kogos kto chce odtworzyc w modelu teren wagonowni. Gdyby takich osob znalazlo sie kilka to juz bedzie duzo. Tymczasem mamy w Polsce 2-3 czynne takie same wagony w Chabowce i Wolsztynie. Posiadaja one malowanie i oznaczenia z przed 1970 roku. A wiec mozna w ten sposob wykonac model pasujacy do III i V epoki.
Nie. Orzelki zniknely z wagonow jeszcze w latach 50.Ranger pisze:W ep. IIIc/IV-Ci już chyba nie malowali.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:38 przez oelka, łącznie zmieniany 2 razy.
- Ranger
- Kontakt:
Również popieram inicjatywę by wybić Tilligowi głupoty w głowy. Nie wyczuli rynku. Gdyby zrobili taki waogn jak proponujemy to kazdy z nas nie zakończyłby zakupu na jednej sztuce lecz conajmniej na 3 sztukach. A tak, nie kupimy żadnego, bo to chłam.
Nawet jak nam sie uda to wagon taki nadaje się do przeróbki gdyż posiada paskdne przeskalowane pomosty. A i jeśli chcemy ep. IIIa-Bi, IIIb-BCi to orzełki obowiązkowo.
W ep. IIIc/IV-Ci już chyba nie malowali.
Jeśli chodzi o różne numery to mamy ich sporo, oznaczenia mam już gotowe dzęki kol. Fredowi.
Ja to mam wrażenie, że oni wysyłają jakiegoś ciecia, on robi fotki czego popadło i potem wychodzą takie kwiatki jak izba.
Nawet jak nam sie uda to wagon taki nadaje się do przeróbki gdyż posiada paskdne przeskalowane pomosty. A i jeśli chcemy ep. IIIa-Bi, IIIb-BCi to orzełki obowiązkowo.
W ep. IIIc/IV-Ci już chyba nie malowali.
Jeśli chodzi o różne numery to mamy ich sporo, oznaczenia mam już gotowe dzęki kol. Fredowi.
Ja to mam wrażenie, że oni wysyłają jakiegoś ciecia, on robi fotki czego popadło i potem wychodzą takie kwiatki jak izba.
- miano
- Kontakt:
Może Tillig potrzebuje argumentów popartych dowodami że TT w Polsce się nie sprzedaje za dobrze i to jest model dla testowania konsumentów...ArturSch pisze:... A jak zrobią "Izbę" to jej sprzedaż będzie MINIMALNA w porównaniu do wersji zielonej (= znowu kicha z PKP).
Tzn jak kupimy dużo to nam jeszcze coś zrobi.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:21 przez miano, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
OK, w ModArt można przemalować KAŻDE malowanie. A jeśli będą już gotowe malowania od Tilliga (o co nam chodzi) to w ModArt można dorobić kolejne numery/malowania w innej epoce. Przecież jedno-drugiemu nie przeszkadza.Marcin pisze:Artur mi chodzi tylko o to że można je przemalować w Modarcie.
A jak zrobią "Izbę" to jej sprzedaż będzie MINIMALNA w porównaniu do wersji zielonej (= znowu kicha z PKP
- jarkott
- Kontakt:
Ja jestem również za tym, aby napisać maila do Tilliga aby wypuścił nam wagon do składów, a nie na bocznicę.
Jak widzę ostanie posunięcia Tilliga oraz buble przez niego wykonane to mnie krew zalewa
Jak widzę ostanie posunięcia Tilliga oraz buble przez niego wykonane to mnie krew zalewa
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 14:06 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marcin
- Kontakt:
Artur mi chodzi tylko o to że można je przemalować w Modarcie. Ile ich Tillig zrobi? Po porażce polskiego zestawu myślisz że beda chcieli zrobić znów coś co może nie zejsć?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Ile kupisz "Izb" do jednego składu ? A zielonych ile ?Marcin pisze:Ale czemu ma nie być Izby Wytrzeźwień i Pamięci?
Przecież nam chodzi aby dostrzeżono sprzedaż malowań PKP. Skład z 3-5 zielonych każdemu z nas przypasuje, a skład z 3 "Izb"
- Trojan
- Kontakt:
Marcin zauważ że poprawność tych wagonów byłaby o wiele większa niż gagar tilligowski w zielonym malowaniu... Więc chyba lepiej jak jest Rail Polska w miare bardziej zblizony do oryginału.
- Marcin
- Kontakt:
Ale czemu ma nie być Izby Wytrzeźwień i Pamięci?
Skoro może byc Rail Polska ?
Teraz bedziemy ciągnąc w strone podle zielonych barw PKP na tych donerach? A na gagarach nie musi być? O co tu chodzi?
Takie donery może Wam przemalowac Modart!!! Tak jak gagara. Do czego wy dążycie?
Skoro może byc Rail Polska ?
Teraz bedziemy ciągnąc w strone podle zielonych barw PKP na tych donerach? A na gagarach nie musi być? O co tu chodzi?
Takie donery może Wam przemalowac Modart!!! Tak jak gagara. Do czego wy dążycie?
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Jacku, gorąco Ciebie proszę, byś odwiódł Tilliga od 13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji) na rzecz takiego malowania jak np u Karola.Charakterek pisze:... porażka BCi, od której Tilliga odwiodę i będę starał się go ustawić na właściwe tory...
Jeśli potrzebna będzie jakaś akcja, to możemy Ciebie wspomóc, wysyłając bezpośrednio do Tilliga maile z prośbą by porzucili ten chory pomysł - ew. proszę kogoś o zredagowanie treści takiej wzorcowej prośby po niemiecku.
PS: co myślicie o takiej akcji mail-bombing
- Charakterek
- Kontakt:
13012 (BCi29 - Izba Pamięci i Tradycji)
A jest taka porażka BCi, od której Tilliga odwiodę i będę starał się go ustawić na właściwe tory (znaczy się swojskie zielone BCi) Tylko jakby ktoś mi ich zdjęcia przysłał, to miałbym argument w ręku nie do podważenia 
Ostatnio zmieniony 07 lut 2008, 11:39 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.