DCC i mcu

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: DCC i mcu

Post autor: gbbsoft »

Gbbsoft pisze:No dobra... to odpowiem...
bobie pisze:1. jeżeli jest napisane, że lokomotywa (cena ok. 250 PLN) wyposażona jest gniazdo dekodera to oznacza to, że dekoder należy sobie dokupić - a więc standardowo nie ma go w lokomotywie
Najprawdopodobniej tak. Ważne jest aby jeszcze było napisane, że jest zgodne z NMRA DCC, bo są różne DCC... :lol:
bobie pisze:3. Gdzie mogę zakupić jakiś Booster - tego akurat nie chce mi śię lutować - zresztą sterownnik (to sie chyba nazywa centralka) chcę zrobić w oparciu o gotową płytkę bazową (która posiada już RS232, I2C 1-Wire, USB), tak żeby ograniczyć lutowanie - interesują mnie także ceny.
Najlepiej na Allegro... Ale pewnie od razu kupisz centralkę Roco z myszką, bo wychodzi najtaniej... Więc proponuję ci: kup to i zapoznaj się z tematem, a dopiero potem buduj własne...
bobie pisze:4. Jak wygląda problem kompatybilności pomiędzy Boosteremi a dekoderami - (zakładam zakup jednego i drugiego, z tym że drugie chciałbym sam oprogramować)
Generalnie dobrze... O ile oba mają napisa o kompatybilności z NMRA DCC... Poczytaj sobie tutaj: http://www.dcc.info/standards_rps/index.html
bobie pisze:5. czy ktoś posiada gotowa programy lub algorytmy dla dekoderów i centralek - chciałbym jednak wzorować się na rozwiązaniach już sprawdzonych
Do dekoderów jak najbardziej: np Martinezo ... Dużo w necie, trochę spisałem tu: http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=2378
Ale żeby ktoś stworzył sam centralkę, to nie słyszałem. Jak ktoś nie chce kupować fabrycznej, to instaluje sobie program DDW i ma centralkę na komputerze...
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

ArturSwider pisze:Hi,
Jeżeli H0 to nie to forum
Nieważne, zasady DCC to jedno i to samo niezależnie od skali.
Gdybyś był TT-kowiczem
Jeśli nie jest to trzeba kolegą zachęcić, a nie od razu wyrzucać na inne niewdzięczne fora... :wink:
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

TomekW pisze:Jeżeli H0 to nie to forum, na innych foracg jest dużo więcej specjalistów od DCC i H0.
Gdybyś był TT-kowiczem to poleciłbym Ci Taurusa firmy Piko, posiadającego gniazdo dekodera zgodne z NEM652 i cenę poniżej 200 zł.

Co do boostera to na początek możesz zrobić wg schematów Blue z forum Martela, albo kupić 10761 Roco - jest do dostania za 50 zł - łatwo nim sterować przy pomocy DDW.

Na konstrukcji dekoderów się nie znam - ale znam trochę atmele bo bawiłem się w programowanie kart do TV - one są chyba zbyt duże na dekodery (zwłaszcza w TT)
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

DCC i mcu

bobie pisze:Witam wszystkich, na początek przedstawię się: mam na imię Robert. Jestem informatykiem i pracuję z systemami NMS (network managment system).
Absolutnie jestem zielony z tematyki modelarstwa kolejkowego oraz ze sterowania DCC. Jednak wpadłem na pomysł nauczenia się progrowania sprzętowego (kiedyś coś takiego robiłem pisząc sterowniki pod Linuxa) i zacząłem programować MCU na układach Atmel AVR ATmega 128 (AVR-GCC). W następnym etapie mojej edukacji chciałbym zająć się zaprogramowaniem sterownika oraz dekodera (DCC) do kolejki (również do akcesoriów) jednak nie wiem trochę jak się do tego zabrać. Po pierwsze chciałbym się dowiedzieć czy:
1. jeżeli jest napisane, że lokomotywa (cena ok. 250 PLN) wyposażona jest gniazdo dekodera to oznacza to, że dekoder należy sobie dokupić - a więc standardowo nie ma go w lokomotywie
2. czy są dekodery oparte na AVR MCU Atmela np. ATmega128, AT90S2313, ATtiny. W netcie spotakałem projekty dekoderów DCC zrobionych na PIC-ach. Z nimi mam jednak taki problem, że nie jest dostępny dla nich dobry kompilator C (pracuje na Linuxie i nawet nie posiadam MS Windowsa).
3. Gdzie mogę zakupić jakiś Booster - tego akurat nie chce mi się lutować - zresztą sterownnik (to się chyba nazywa centralka) chcę zrobić w oparciu o gotową płytkę bazową (która posiada już RS232, I2C 1-Wire, USB), tak żeby ograniczyć lutowanie - interesują mnie także ceny.
4. Jak wygląda problem kompatybilności pomiędzy Boosteremi a dekoderami - (zakładam zakup jednego i drugiego, z tym że drugie chciałbym sam oprogramować)
5. czy ktoś posiada gotowe programy lub algorytmy dla dekoderów i centralek - chciałbym jednak wzorować się na rozwiązaniach już sprawdzonych
6. jaką państwo polecacie kolejkę (w granicach 250 PLN, PIKO, ROCO), oraz jakie akcesoria np. elektryczne zwrotnice tory. Wszystko H0.
Mam wiele innych pytań ale nie chcę Państwa zanudzać. Są napewno jeszcze takie pytania, których nie jestem w stanie sprecyzować ponieważ jestm kompletnym amatorem!!!
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi ...

Robert
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2006, 17:09 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”