Jak by tu zacząć...
Moderator: mod-Ogółem
-
- Kontakt:
Re: Jak by tu zacząć...
Ja robię zakupy bezpośrednio w AMC - nie ma z tym żadnych problemów. A kupiony towar masz po chwili w domu. Dobrze by było, żebyś poszedł tam znając numery katalogowe tego co chcesz kupić. Kiedyś możemy się tam wybrać razem 

-
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi.
Na razie nie myślę o makiecie - nie projektuję torowiska
Po prostu chciałem się zorientować jaka jest wielkość zajmowanego miejsca przez TT.
Pojedyncze modele też mogę tam dostać? Widzę, że strony internetowej nie mają... A jechać do nich w ciemno to trochę mija się z celem...
A jak z innymi sklepami we Wrocławiu?
Pozdrawiam
Zielak
Na razie nie myślę o makiecie - nie projektuję torowiska

Po prostu chciałem się zorientować jaka jest wielkość zajmowanego miejsca przez TT.
Tak, ale to hurtownia (przynajmniej tak wyczytałem w internecie)ArturSch pisze:Choćby Importer AMC.
Pojedyncze modele też mogę tam dostać? Widzę, że strony internetowej nie mają... A jechać do nich w ciemno to trochę mija się z celem...
A jak z innymi sklepami we Wrocławiu?
Pozdrawiam
Zielak
Ostatnio zmieniony 16 sty 2008, 21:21 przez Zielak, łącznie zmieniany 1 raz.
- mencin
- Kontakt:
A ja proponuje TT-Cada do zaprojektowania torowiska. Zacny program. Tory sa wyskalowane, odpowiadaja rzeczywistym modelom, mozesz pocwiczyc co Ci sie zmiesci.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Witamy Zielak na ForumTT 
W katalogu masz promienie łuków, 310 mm jest zalecanym minimalnym
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
W planach torowych znajdziesz wiele przykładowych układów torów wraz z wymiarami.

http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/katalogi. ... 5&kat=2007Zielak pisze:Chciałbym się dowiedzieć jaką średnicę będzie mieć kółko zrobione z torów
W katalogu masz promienie łuków, 310 mm jest zalecanym minimalnym
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
W planach torowych znajdziesz wiele przykładowych układów torów wraz z wymiarami.
Raczej cieniutko, trochę w sklepch US.Zielak pisze:... dostępność amerykańskiego taboru w TT.
Choćby Importer AMC.Zielak pisze: Jak to jest z dostępnością TT w tym mieście?
-
- Kontakt:
Najlepszym promieniem byłby 353mm, czyli średnica 706mm. Tu zmieści się większość obecnie oferowanych lokomotyw bez problemów.
Co do kolei amerykańskich nie spotkałem się z jakąkolwiek ofertą w polskich sklepach (taką szerszą, węższą z resztą też). Być może za oceanem mają jakiś wybór, nie wiem.
O sklepach niech sie wypowiedzą mieszkańcy. Na pewno znajduje sie u was AMC- główny importer TT na Polskę
Co do kolei amerykańskich nie spotkałem się z jakąkolwiek ofertą w polskich sklepach (taką szerszą, węższą z resztą też). Być może za oceanem mają jakiś wybór, nie wiem.
O sklepach niech sie wypowiedzą mieszkańcy. Na pewno znajduje sie u was AMC- główny importer TT na Polskę
-
- Kontakt:
Jak by tu zacząć...
Witam wszystkich.
Do tej pory chciałem modelować w h0, jednak doszedłem do wniosku, że na moje możliwości mieszkaniowe będzie ona za duża. I tak trafiłem tutaj - TT (idealna skala - nie za duża, nie za mała)
Chciałbym się dowiedzieć jaką średnicę będzie mieć kółko zrobione z torów (promień taki, aby większość lokomotyw itp spokojnie przejechała) od TT. Pozwoliłoby mi to na rozeznanie wymiarów jakie bym potrzebował na zrobienie czegokolwiek w TT.
Drugim moim pytaniem jest dostępność amerykańskiego taboru w TT. W h0 nie byłoby z tym problemu, a tutaj? Zawsze ciekawiły mnie amerykańskie koleje.
No i 3 i jak na razie ostatnie pytanie do wrocławskich modelarzy: Jak to jest z dostępnością TT w tym mieście? Jakieś konkretne sklepy?
Z góry dziękuję za wszystkie rady i porady
Zielak
Do tej pory chciałem modelować w h0, jednak doszedłem do wniosku, że na moje możliwości mieszkaniowe będzie ona za duża. I tak trafiłem tutaj - TT (idealna skala - nie za duża, nie za mała)
Chciałbym się dowiedzieć jaką średnicę będzie mieć kółko zrobione z torów (promień taki, aby większość lokomotyw itp spokojnie przejechała) od TT. Pozwoliłoby mi to na rozeznanie wymiarów jakie bym potrzebował na zrobienie czegokolwiek w TT.
Drugim moim pytaniem jest dostępność amerykańskiego taboru w TT. W h0 nie byłoby z tym problemu, a tutaj? Zawsze ciekawiły mnie amerykańskie koleje.
No i 3 i jak na razie ostatnie pytanie do wrocławskich modelarzy: Jak to jest z dostępnością TT w tym mieście? Jakieś konkretne sklepy?
Z góry dziękuję za wszystkie rady i porady
Zielak