Początek DCC

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Re: Początek DCC

Post autor: mencin »

Ciagle jeszcz korci mnie zbudowanie sygnalizacji, ktora bylaby w stanie zatrzymac pociag przed semaforem. W starych analogowych lokomotywach nie bylo problemu, teraz pociagi maja wybiegi po 30-40 cm, wiec to juz chyba nie jest takie proste, prawda?
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

mencin pisze:Skoro juz zaczalem pytac: jak dzialaja tory rozprzegajace? Czy dobrze sobie to wyobrazam, ze sklad najezdza na cos takiego, posyla sie impuls do tego toru i dziala jakis mechanizm rozlaczajacy sprzegi? Czy inna lokomotywa podjezdzajac do takiego zostawionego wagonu sama moze sie do niego wpiac?
Jak idzie impuls, to na tym torze podnosi się taki plastim od spodu, co powoduje podniesienie elementów w sprzęgach... I lokomotywa może odjechać... Wszystkie, które znam sprzęgi, umożliwiają sprzęgniecie się wagonów po dojechaniu do siebie. Kwestia jest tylko prawdopodobieństwa, z jakim to poprawnie zadziala... Czym nowszy sprzęg, tym jest ono większe... :mrgreen:
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Chcialem zrobic uklad duzego torowiska cyfrowego z analogowa bocznica, na ktorej jezdzilaby analogowa br81. Mialaby wyjezdzac z bocznicy i np. sciagac z peronu odczepione wagony... ot takie fantazje przedkonstrukcyjne :)

Skoro juz zaczalem pytac: jak dzialaja tory rozprzegajace? Czy dobrze sobie to wyobrazam, ze sklad najezdza na cos takiego, posyla sie impuls do tego toru i dziala jakis mechanizm rozlaczajacy sprzegi? Czy inna lokomotywa podjezdzajac do takiego zostawionego wagonu sama moze sie do niego wpiac?

Moja makieta nie bedzie duza, zaledwie 149 x 100 cm, gora 3 sklady, kilka zwrotnic, dwie bocznice. Sklady sterowane cyfrowo, zwrotnice analogowo przez klawiaturke z osobnego zasilacza.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

mencin pisze:Juz sobie wybilem z glowy pewnien pomysl:)
A jaki to był pomysł...? :D
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, 10:34 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Dzieki za odpowiedzi :) Juz sobie wybilem z glowy pewnien pomysl:) Jednak lepiej zawsze wczesniej zapytac zanim zrobi sie cos glupiego :))
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

I jeszcze dodam, że:
:arrow: loka analogowa na tor cyfrowy NIE POWINNA wjeżdżać bo grozi zniszczeniem,
:arrow: zastosowane dekodery muszą mieć możliwość pracy na zasilaniu analogowym (spełnione praktycznie we wszystkich fabrycznych dekoderach, trzeba się upewnić ze starszymi).
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

mencin pisze:Interesuje mnie jak sie beda zachowywac lokomotywy dcc na torze analogowym i na odwrot. W szczegolnosci - zalozmy, ze mam uklad dwoch torow, odizolowanych od siebie elektrycznie, niech tor glowny bedzie cyfrowy, bocznica analogowa. Po glownym jedzie cyfrowa lokomotywa i zjezdza na analogowa bocznice. Co sie stanie? I na odwrot: analogowa lokomotywa wyjezdza na cyfrowy tor z bocznicy.
Oficjalnie nalezy podłaczyć specjalny moduł do połaczenia makiety cyfrowej z analogową.
Np taki: http://www.lenz.com/manuals/modules/lt100.pdf
I tu masz wszystko opisane...

Jeżeli chcesz więcej wieści, to przeczytaj to wszystko: http://www.lenz.com/manuals/index.htm Wtedy pogadamy, dlaczego nie ma tego wszystkiego opisanego w innym miejscu i po polsku.. :mrgreen:

Problem z połaczeniem makiety analogowej i cyfrowej polega na tym, że jak lokomotywa (i np: wagony z oświetleniem) przejeżdza z części cyfrowej na analogową, to nastepuje chwilowe połaczenie dwóch obwodów, co np: powoduje zakłócenie nadawania sygnałów cyfrowych w części cyfrowej. Nie ma problemu jak na makiecie znajduje się jedna lokomotywa. Gorzej, jak w części cyfrowej jest ich wiele...

Dlatego robi się to normalnie tak, że buduje się odcinek o długości conajmniej tyle ile najdłuższy pociąg i zasila się go poprzez moduł LT100. Moduł ten w razie problemów odcina zasilanie analogowe.

Ale np: na Trako w tym roku była makieta TT cyfrowo-analogowa i jak tylko szybko przejechałeś, to wszystko działało bez problemów.

PS. Na pewno lokomotywa nie powinna stanąć okrakiem między takimi dwoma makietami, które nie mają modułu LT100.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, 09:19 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mencin
Kontakt:

Jako rowniez poczatkujacy od czasu do czasu pewnie bede zadawac trywialne pytanie, ale wynika to z tego, ze rutyniarze o banalach nie rozmawiaja i trudno znalezc informacje o podstawowych zagadnieniach.

Interesuje mnie jak sie beda zachowywac lokomotywy dcc na torze analogowym i na odwrot. W szczegolnosci - zalozmy, ze mam uklad dwoch torow, odizolowanych od siebie elektrycznie, niech tor glowny bedzie cyfrowy, bocznica analogowa. Po glownym jedzie cyfrowa lokomotywa i zjezdza na analogowa bocznice. Co sie stanie? I na odwrot: analogowa lokomotywa wyjezdza na cyfrowy tor z bocznicy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Samer pisze:A co z setami takimi po 400 zl. Czy też dają możliwość sterowania chociaż 2 kolejkami.
Sprawa nie leży po stronie ceny, ale tego co za to kupujesz.

:arrow: Sety CYFROWE mają możliwość indywidualnego sterowania więcej niż jednym pociągiem na raz.
:arrow: Sety ANALOGOWE można też puszczać na raz, ale będą jechać "synchronicznie" tzn w tę samą stronę, razem przyspieszać i zwalniać - chyba Tobie nie o to chodzi.

:arrow: Praktycznie każdą lokomotywę analogową można przerobić na DCC (z mniejszymi jest problem miejsca na dekoder), czyli najtańsze sety też można - po przeróbce - sterować cyfrowo. Jednak konieczne jest zakupienie przynajmniej jednego setu cyfrowego nie dla taboru, ale dla CENTRALKI czyli sterowania cyfrowego = zasilacz + pokrętło (centralka + manipulator/myszka).
Samer
Kontakt:

Post autor: Samer »

gbbsoft dzięki za mile przyjecie ;) Na forum na pewno troszkę pobędę nie ważne czy kupie kolejki czy nie.

kolejarz znam ten sklep i już nie mogę się poczekać wizyty osobistej w 3mieście.

A co z setami takimi po 400 zl. Czy też dają możliwość sterowania chociaż 2 kolejkami.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

Witaj;
W sklepie Techno-hobby masz wybór wszystkiego co będziesz potrzebował do TT jak i do makiety czy dioramy.
Co do setów startowych DCC, to każdy co ma sterowanie w pudełku pasuje.
Tillig do pudełek dodaje Lenz'a Compact. Wystarczy do 5 składów jak i do sterowania akcesoriami typu semafory i zwrotnice.

Skład 1
Skład 2
Powyżej masz sety które od razu po wyjęciu z pudełka stawiasz i się bawisz...
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

W imieniu Admina, który obecnie bawi w stolicy, witamy nowego zapaleńca na forum. :D
Miejsce postu jest OK.

Od siebie mogę dodać, że dowolny system DCC może obsłużyć więcej niż 1 lokomotywę.
Wskazanie konkretnych propozycji zostawiam kolegom.
Samer
Kontakt:

Początek DCC

Post autor: Samer »

Witam.
Na początku chciałbym sie przywitać ze wszystkimi. Od kilku ładnych dni przeglądam wasze forum zagłębiając sie w technikę TT.

A wiec tak. Jak pisałem przejrzałem dziesiątki postów o podstawach DCC i ogólnie na temat TT. Niebawem chciałbym zakupić zestaw startowy. Proszę powiedzcie mi jaki zestaw zakupić żeby była możliwość sterowanie kilkoma modelami na jednym torze + semafory, zwrotnice itp. Nie chodzi o jakieś zaawansowane funkcje ale żeby nie kupić czegoś co za kilka m-c pójdzie w podstawkę a ja od nowa będę wszystko zbierał. Może jakieś przykłady allegro i inne sklepy.

Z góry dziękuje za pomoc i proszę o wyrozumiałości

PS Powiem szczerze ze nie wiem czy post właśnie tworze jest w odpowiednim miejscu wiec proszę modów o ewentualna korektę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”