Zacinający się Gagarin

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Re: Zacinający się Gagarin

Post autor: SU46-046 »

ArturSch pisze:- czyszczenie torów,
- czyszczenie loka,
- smarowanie,
- sprawdzenie szczotek i poprawności przepływu prądu z szyn do silnika (brud, niekontakty).
Dzięki, spróbuję wyczyścic go. Szczotki także sprawdzę. A co do torów to raczej są czyste bo nowe.
Witek M. pisze:To chyba nie jezdzi ladnie...
Chodzi mi o to że jeździ ładnie od popchnięcia do kolejnego zacięcia.
Witek M. pisze:Obawiam sie, ze takiemu zlomowi to nawet gruntowne czyszczenie/smarowanie nie pomoze.
No to właśnie w pierwszym poście pytałem o wymianę silnika...
BarTTek pisze:Obawiam się że najlepszym wyjściem jest pozbycie się tego wynalazku. Też miałem parowozik BTTB i wiecznie zatrzymywał się w jednym i tym samym miejscu. Żadne czyszczenie, doginanie, odgnianie nie pomagało bo poprostu dwie osie do odbioru prądu to za mało plus rurki to istne szaleństwo :lol: No chyba że któreś z kół zębatych jest lekko uszkodzone- jednak to nie zmienia sytuacji :>
Niee, takie rozwiązanie nie wchodzi w grę. :lol: A co do torów to ja nie mam rurek tylko modelowe. A co do kół zębatych to sprawdzę je.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

I jeszcze jedno pytanie: :lol: Jak rozebrac tego Gagarka? :lol:
Ostatnio zmieniony 25 paź 2007, 18:55 przez SU46-046, łącznie zmieniany 2 razy.
BarTTek
Kontakt:

Post autor: BarTTek »

Obawiam się że najlepszym wyjściem jest pozbycie się tego wynalazku. Też miałem parowozik BTTB i wiecznie zatrzymywał się w jednym i tym samym miejscu. Żadne czyszczenie, doginanie, odgnianie nie pomagało bo poprostu dwie osie do odbioru prądu to za mało plus rurki to istne szaleństwo :lol: No chyba że któreś z kół zębatych jest lekko uszkodzone- jednak to nie zmienia sytuacji :>
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Re: Zacinaja˛cy sie˛ Gagarin

Post autor: Witek M. »

SU46-046 pisze: [...] Jezdzi nawet dosc ladnie [...] co jakis czas zacina sie [...]
To chyba nie jezdzi ladnie... Obawiam sie, ze takiemu zlomowi to nawet gruntowne czyszczenie/smarowanie nie pomoze.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

- czyszczenie torów,
- czyszczenie loka,
- smarowanie,
- sprawdzenie szczotek i poprawności przepływu prądu z szyn do silnika (brud, niekontakty).
Awatar użytkownika
SU46-046
Kontakt:

Zacinający się Gagarin

Post autor: SU46-046 »

Witam
Od niedawna weszłem w posiadanie takiego "antyku" jakim jest Gagarin (2os.) BTTB. Jeździ nawet dośc ładnie (poza głośnością i paroma wadami ale da się wytrzymac) ale problem w tym że co jakiś czas zacina się i muszę go popchnąc. I tu moje pytanie: da się coś z tym zrobic bo takie popychanie co chwilę jest denrwujące? Może poprostu się jeszcze nie rozruszał (bo z tego co wiem u poprzedniego właściciela nie jeździł)? Czy jednak nie obejdzie się bez wymiany silnika? Czekam na fachowe porady.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”