Polski superszybki pociąg

Dział poświęcony prawdziwej Kolei i wszystkiemu co z nią związane czyli tabor, newsy, ciekawostki, itd.

Moderator: mod-Kolej w skali 1:1

Awatar użytkownika
Mariusz
Kontakt:

Re: Polski superszybki pociąg

Post autor: Mariusz »

Jadąc z Poznania do Piły to ja mam codziennie pendolino na byku. Meter w prawo, meter w lewo i po metrze w górę i w dół. Za każdym razem zastanawiam się czy loka trafi tam gdzie powinna. I jak Artur napisał, to wszystko przy 60km/h, a w porywach 30km/h
Pozdrawiam serdecznie podróżnych-maszynista :mrgreen:
96km w 125 minut !! :shock:
My już testujemy wyskok pudła, bo wychył już był 8)
chudy
Kontakt:

Post autor: chudy »

no Panowie ale 1/5 cmk od paru lat już jest pod 200km/h a obecna przebudowa z tego co słyszałem w Warszawie na szopie jest robiona pod 250km/h własnie :mrgreen: może coś się w koncu ruszy
xdamian
Kontakt:

Post autor: xdamian »

a ICE-T już może jeździć z wychyłem pudła? bo coś mieli z tym problemy.nie tylko oni zresztą. Brytyjczycy też chyba zrezygnowali z wychylania pudła.
Martinus
Kontakt:

Post autor: Martinus »

Ciekawe czy ten model polskiego pendolino z testami zdąży na do tego kontraktu z PKP .

Druga sprawa czy PKP wybierze polskie pendolino czy może jakiś sprawdzony model ice-t.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

xdamian pisze:Poco wyważać drzwi które ktoś już otworzył (ICE i TGV)?
Bo to bedzie "ICE" na miarę naszych możliwości: niewychylne pudła i max prędkość 60 KM/h, bo szybciej po naszych torach i tak się nie da.
:roll:
xdamian
Kontakt:

Post autor: xdamian »

ta tylko oprócz składu i lokomotywy trzeba mieć jeszcze tory po których one pojadą. IMHO mrzonki lub fantazje dziennikarza. Z ekonomicznego punktu widzenia totalny bezsens. Nawet Rosjanie zarzucili swój projekt Sokół. Poco wyważać drzwi które ktoś już otworzył (ICE i TGV)?
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Polski superszybki pociąg

Post autor: Gdyniak »

Powstanie polskie Pandolino
(Dziennik, The Wall Street Journal Polska, tm/25.10.2007, godz. 08:16)

Nowy pociąg ma rozwijać prędkość 250 km/h. Projekt, który w całości jest dziełem polskiej myśli technicznej, pochłonie kilkadziesiąt milionów złotych.
Newag, dawny zakład napraw taboru maszynowego z Nowego Sącza, którego obecnie głównym właścicielem jest znany biznesmen Zbigniew Jakubas, pracuje nad polskim Pandolino. Jest to po towarowej lokomotywie spalinowej skonstruowanej wspólnie a amerykańskim General Electric kolejny megaprojekt nowosądeckiej spółki - dodaje gazeta.
Pokazowy egzemplarz szybkiego pociągu, który ma rozwijać prędkość 250 km/h zostanie zaprezentowany już w pierwszej połowie 2008 roku. Przygotowanie projektu pochłonie kilkadziesiąt milionów złotych.
Jakubas nie kryje, że w orbicie jego zainteresowania jest przygotowywany przez PKP Intercity 1,5 miliardowy przetarg na zakup 20 składów zespolonych - czytamy w dzienniku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolej w skali 1:1”