Makieta modułowa - Ichu

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Re: Makieta modułowa - Ichu

Post autor: Adamczewski »

Powiem szczerze, nad elektryką się nie zastanawiałem, ale jeśli chodzi o to, czy zamierzam odwracać moduły - nie, w moim przypadku to nie ma sensu, skoro i tak jeden tor biegnie przez środek, a drugi jest do niego asymetryczny... Może jeśli robiłbym moduły o różnych szerokościach, to tak. Z drugiej strony, nawiercenie dodatkowych dziur nic nie kosztuje, a może być przydatne jeśli już będę uczestniczył w spotkaniach... No i skoro Miki tak radzi ;)
Właśnie zamierzam dzisiaj rozmawiać w sprawie skrzynek, więc naniosę na rysunki dodatkowe otwory.

Ale szerokość niestety muszę zostawić 30, mam mało miejsca na szafach a w planach będzie jeszcze stacja ;)
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Jest potrzebne. Najlepsze wyjscie to dwa zestawy otworów, odległych o 36 mm. Na szerokość to sugeruję jednak 500 mm. 500 na 600 mm to całkiem przyjemny poligon
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Ichu pisze:
wojtek_ pisze:3. Jak z symetrycznością modułów dwutorowych? jest czy jej nie ma?
Symetryczność, ale w którym miejscu? Możesz rozwinąć? ;)
W efekcie dyskusji poradomskich http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=2402&start=0 zaakceptowano zmiany m.in w elektryce. Pojawiły się rownież rozważania o możliwosci dodania w profilach dwutorowych dodatkowych otworów w celu odwrotnego łączenia modułów. Ale czy to jest potrzebne? Nie wiem, pytaj bardziej doświadczonych modularzy.
pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 17:32 przez wojtek_, łącznie zmieniany 1 raz.
BarTT
Kontakt:

Post autor: BarTT »

Moim zdaniem szlak dwutorowy jest ok na początek. Grunt to proste profile czołowe (jak MP1 w przypadku jednego toru).

Na początek osobiście sugerowałbym szerokość 30cm - według pierwotnego założenia. Pozostań przy długości 60cm, trzydziestka to za mało, a skrzynka 60x30 jest bardzo poręczna.

Powodzenia!
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

wojtek_ pisze:1. W przypadku modułów dwutorowych zdecydowanie lepiej wygląda skrzynka o szerokosci 50 cm,
Wiem, też mi się marzą szerokie skrzynki, ale nie mam tyle miejsca żeby przechowywać tak duże skrzynki. Jak już wprawię się w modularstwie to zrobię jeden wystawowy 50cm i może nawet zakrecowywujący :)
wojtek_ pisze:2. Na poligon doświadczalny proponuje zdecydowanie moduł jednotorowy - i tak stanie się żródłem materiałów staroużytecznych /obym sie mylił/ ;-)
Też nad tym myślałem, ale w sumie jak nawet coś spapram to i tak dwutorowy przyda mi się bardziej niż jedno. Zastanawiam się teraz, może zacząć z trochę krótszym modułem, 30x30, bo i tak mam metrowe flexy, a będę musiał je obciąć by uzyskac 60cm.
wojtek_ pisze:3. Jak z symetrycznością modułów dwutorowych? jest czy jej nie ma?
Symetryczność, ale w którym miejscu? Możesz rozwinąć? ;)
Dzięki za zainteresowanie i uwagi! :)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 14:28 przez Adamczewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojtek_
Kontakt:

Post autor: wojtek_ »

Gratuluje odważnej decyzji!

Pozwolę sobie na kilka uwag:
1. W przypadku modułów dwutorowych zdecydowanie lepiej wygląda skrzynka o szerokosci 50 cm,
2. Na poligon doświadczalny proponuje zdecydowanie moduł jednotorowy - i tak stanie się żródłem materiałów staroużytecznych /obym sie mylił/ ;-)
3. Jak z symetrycznością modułów dwutorowych? jest czy jej nie ma?

Życząc dużo czasu i cierpliwości
pozdrawiam
wojtek jaroszuk
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Ten akurat moduł i tak ma być moim chrzestem bojowym, robię go po to, żeby zobaczyć z czym w ogóle się to je. Mam nadzieję że nie zrażę się na tyle, by nie poprzestać tylko na tym jednym :) Jeśli się uda, pomyślę o następnych, łuki oczywiście też mam w planie bo nie zamierzam jeździć na prostych modułach do przodu i do tyłu, a sam też nie mam 100m mieszkania ;)

Pozdrawiam
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Super. Będziemy mieli kolejny moduł prosty. Sugeruję, abyś jednak zrobił na łuku. Któregoś roku na zlot będą chcieli przyjechać wszyscy i będzie pięknie, tylko trzeba będzie znaleźć salę stumetrową. ;)
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
Awatar użytkownika
Adamczewski
Kontakt:

Makieta modułowa - Ichu

Budowanie makiety czas zacząć.
Ponieważ nie mam zbyt wiele miejsca na tort, jedyne wyjście w moim przypadku to moduły, które będzie mi łatwiej przechowywać, i może także w przyszłości zabierać na spotkania i zloty.
Na początek chcę zbudować dwutorowy moduł o wymiarach 30x60, o profilach MN2-TT. Dwutorowy - raz że tak mi się podoba ;) a dwa że zamierzam zrobić w przyszłości także pętlę na końcu szlaku.
Zaopatrzyłem się już we flexy i szary szuter Heki nr 3329. Teraz muszę zdobyć jeszcze materiał na skrzynkę.
Niedługo zamieszczę fotki, jeśli coś uda mi się złożyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”