Przeróbka lokomotywy DCC na analogową.

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Przeróbka lokomotywy DCC na analogową.

Post autor: ArturSchŁ »

michuchu pisze:3. Zasilanie DCC, lokomotywa DCC - w tym przypadku.... no właśnie, co się stanie??? Lok ruszy?
Tak - patrz BR80 !!
:cry:

Chwilowe zaniki w zasilaniu dekodera powodują, że gdy napięcie się pojawi ponownie dekoder PONAWIA cykl rozruchu loka ..czyli ruszy od zera płynnie.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

michuchu pisze:3. Zasilanie DCC, lokomotywa DCC - w tym przypadku.... no właśnie, co się stanie??? Lok ruszy? Czy można w ogóle stosować takie odcinki izolowane dla DCC? (to że światełka zgasną nie jest dla mnie ważne, chodzi mi o zachowanie dekodera/silnika)
Lok ruszy po woli... Jak się uprzesz, to można i wszystko ładnie zadziała...
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

ArturSch pisze:Wręcz PRZECIWNIE !! Ruszy płynnie !!
Chyba się nie wypowiedziałem zbyt precyzyjnie, i wyszedł taki skrót myślowy.
Mamy kilka wariantów zasilania z odcinkami izolowanymi:
1. Zasilanie analogowe, lokomotywa analogowa - w tym przypadku lok rusza jak z kopyta, bo dostaje od razu Vmax - to jest jasne jak słońce i nic nie trzeba tłumaczyć.
2. Zasilanie analogowe, lokomotywa DCC - w tym przypadku lok ruszy i rozpędzi się powoli.
3. Zasilanie DCC, lokomotywa DCC - w tym przypadku.... no właśnie, co się stanie??? Lok ruszy? Czy można w ogóle stosować takie odcinki izolowane dla DCC? (to że światełka zgasną nie jest dla mnie ważne, chodzi mi o zachowanie dekodera/silnika)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 13:01 przez michuchu, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

michuchu pisze:Takie ruszanie z odcinków izolowanych niestety nie jest możliwe dla lokomotyw DCC... Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Wręcz PRZECIWNIE !! Ruszy płynnie !!
:)
... w odróżnieniu od analoga, który jakie ma napięcie w torach (skokowo 0 -> 12 czy jak u Ciebie 0 -> 8 V) tak silnik się kręci (nic -> max) , to lok z DCC mimo otrzymania nagle 12 V ...POWOLI zwiększa prędkość silnika => właśnie o tym mówił JarkoTT.
:mrgreen:
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

gbbsoft pisze:W Krakowie mój BR02 jeździł na analogu. Musiał dostać "kopa" aby ruszył, ale potem było OK.
Lokomotywa ma ruszać z odcinka izolowanego, na którym albo nie ma zasilania, albo jest (np.8V), więc i tak nie ma tu mowy o płynnym ruszaniu, ale na tym mi NARAZIE nie zależy.

Takie ruszanie z odcinków izolowanych niestety nie jest możliwe dla lokomotyw DCC... Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 12:41 przez michuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

jarkott pisze:Lokomotywa z dekoderem na pokładzie będzie inaczej jeździć na analogu - wolniej reagować - dlatego nie przestrasz się, że coś nie tak z lokiem ;)
W Krakowie mój BR02 jeździł na analogu. Musiał dostać "kopa" aby ruszył, ale potem było OK.
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 12:40 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Post autor: jarkott »

Lokomotywa z dekoderem na pokładzie będzie inaczej jeździć na analogu - wolniej reagować - dlatego nie przestrasz się, że coś nie tak z lokiem ;)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

michuchu pisze:To nie można było tak od razu powiedzieć? :)
Sorry, jeszcze śpię z rana ...
:lol:
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

ArturSch pisze:Ale powiedz mi jedno : po kiego licha chcesz analogować skoro ona jeździ w analogu ??
A jeździ? Bez żadnych przeróbek?.... To nie można było tak od razu powiedzieć? :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

michuchu pisze:Czy tam jest gniazdo, czy może dekoder jest wlutowany?
Prawdopodobnie masz tam płytkę TE-2, a nie gniazdo.
michuchu pisze: czy taką zaślepkę gdzieś się kupuje, czy może jest też dodana do zestawu?
NIE, ale można pozyskać od kolegów, którzy przeszli drogę Analog -> DCC wyjmując zaślepkę.
:mrgreen:

Ale powiedz mi jedno : po kiego licha chcesz analogować skoro ona jeździ w analogu ??
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

ArturSch pisze:TAK, ale trzeba włożyć zaślepkę analogową.
Dzięki za szybką odpowiedź.
A czy ktoś miał do czynienia z tym konkretnym modelem, ze wskazanego przeze mnie wcześniej zestawu?
Czy tam jest gniazdo, czy może dekoder jest wlutowany?
No i kolejne od razu rodzące się pytanie: czy taką zaślepkę gdzieś się kupuje, czy może jest też dodana do zestawu?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2007, 09:49 przez michuchu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

michuchu pisze:Czy z lokomotywy DCC można zrobić analogową? Czy wystarczy wyjąć dekoder (jeśli jest w gnieździe) i powinno wystarczyć?
TAK, ale trzeba włożyć zaślepkę analogową.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Przeróbka lokomotywy DCC na analogową.

Witam,
Większość przerabia swoje loki z analogowych na cyfrowe i mają w związku z tym różne pytania....

Ja natomiast mam nietypowe pytanie. Czy z lokomotywy DCC można zrobić analogową? Czy wystarczy wyjąć dekoder (jeśli jest w gnieździe) i powinno wystarczyć? Jak wiadomo lokomotywy DCC zasilane są prądem przemiennym, a analogowe stałym. Czy lokomotywa fabrycznie przygotowana do DCC ma jakiś inny silnik niż jej analogowa odpowiedniczka.

Chodzi mi o to, że w takim np. zestawie jest lokomotywa DCC, ale narazie chciałbym ją używać jako analogową, a gdy w przyszłości być może przesiądę się na DCC, to żeby mieć zcyfrzoną lokomotywę.

Obecnie mam Herkulesa z wyjętym dekoderem. Narazie świetnie sobie radzi w analogu, ale w przyszłości wiem, że mogę włożyć dekoder i mam loczka DCC.

Dlatego też pytam czy można zrobić taki zabieg w odwortną stronę, w szybki i łatwy sposób, bez ingerencji w jej układy?

Pozdrawiam,
Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”