Moduł Edwarda
Moderator: mod-Makieta Modułowa
-
- Kontakt:
Re: Moduł Edwarda
Po prostu czeskie sprzęgi mają "część wahliwą" dłuższą niż Tilliga. Dawno temu, kiedy posiadłem tabor z takimi sprzęgami, miałem problem na makiecie - sprzęgi sobie potrafiły zaczepiać o zwrotnice, przejazdy itp. elementy pomiędzy szynami. Najprostszym rozwiązaniem było ich zeszlifowanie i problem minął. Czy spełniają normy? Teraz tak.
- Witek M.
- Kontakt:
Tu nie ma nad czym dyskutować - parametry skrajni określa NEM301*.ArJu pisze: Jak na mój gust, to sprzęgi muszą być powyżej główki szyn, bo inaczej będą problemy chociażby na rozjazdach.
*) http://morop.org/de/normes/nem301_d.pdf
Ostatnio zmieniony 04 lis 2007, 08:19 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jak na mój gust, to sprzęgi muszą być powyżej główki szyn, bo inaczej będą problemy chociażby na rozjazdach.Edward pisze:Może jest jakieś nieformalne uregulowanie sTTandarowe, żeby cały sprzęg był powyżej wysokości główki szyny
Ostatnio zmieniony 03 lis 2007, 19:24 przez ArJu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
M_K: Budapremem na ścisk. Takim jakimś rzadkim firmy Dragon. (myślałem, że rzadki budaprem to nieporozumienie, a jednak trzyma dobrze mimo symbolicznej ilości kapniętej na szynę)
G: W składach liniowych mam sprzęgi niekolidujące, w reszcie mogę wymienić. Tylko czy na jakimś zlocie (jeśli uda mi się podłączyć
) inne składy nie będą miały problemów. Może jest jakieś nieformalne uregulowanie sTTandarowe, żeby cały sprzęg był powyżej wysokości główki szyny 
ps. w sumie mój ppanc jeżdżący w Radomiu miał czeskie sprzęgi i chyba nie się nie rozczepiał (nie zawsze miałem go na oku).
G: W składach liniowych mam sprzęgi niekolidujące, w reszcie mogę wymienić. Tylko czy na jakimś zlocie (jeśli uda mi się podłączyć

ps. w sumie mój ppanc jeżdżący w Radomiu miał czeskie sprzęgi i chyba nie się nie rozczepiał (nie zawsze miałem go na oku).
http://www.tram.prv.pl/ - I Ty zostaniesz motorniczym!
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Edward, pięknie wyszły te odbojnice - jak je mocowałeś to podkładów?
-
- Kontakt:
Czeskie sprzęgi /plastikowe/ musisz zeszlifować od dołu. Najlepiej przymierz czeski sprzęg do tilligowskiego i pilnik do ręki. Ewentualnie wymień na Tilliga.
-
- Kontakt:
Jeszcze z deczka opiłuj albo c55. U mnie na przejeździe na pierwszych imprezach rozczepiało się wszystko.....
-
- Kontakt:
Użyłem oksydowanego fleksa. Dziś odbyła się jazda testowa po 18 cm odcinku od krawędzi do przyczółka. Jedyny problem sprawiają czeskie plastikowe sprzęgi - czasem zawadzą o początek szyny wewnętrznej.

Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 17:43 przez Edward, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Zapytaj N-ormowców, pewnie mają odpady z c55 na przykładEdward pisze: Ja ostatnio kupiłem flexa N-ki i okazało się, że jest ona prawie tej samej wysokości co TTmodel, którego fleksy posiadam.
-
- Kontakt:
Jeśli dodatkowa szyna nie będzie wystawała ponad główkę zasadniczych, to problemu z przejazdem nie będzie.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
A na rozjazdach są problemy z powodu wysokości szynEdward pisze:Jeśli wysokość dodatkowych szyn wewnątrz będzie niemal identyczna z szyną zasadniczą nie wiem, czy będą problemy z przejazdem taboru?

-
- Kontakt:
Mam pytanie do "mostowców":
-jakiej szyny używacie wewnątrz toru? Ja ostatnio kupiłem flexa N-ki i okazało się, że jest ona prawie tej samej wysokości co TTmodel, którego fleksy posiadam. Jeśli wysokość dodatkowych szyn wewnątrz będzie niemal identyczna z szyną zasadniczą nie wiem, czy będą problemy z przejazdem taboru?
-jakiej szyny używacie wewnątrz toru? Ja ostatnio kupiłem flexa N-ki i okazało się, że jest ona prawie tej samej wysokości co TTmodel, którego fleksy posiadam. Jeśli wysokość dodatkowych szyn wewnątrz będzie niemal identyczna z szyną zasadniczą nie wiem, czy będą problemy z przejazdem taboru?
- Jacekk
- Kontakt:
Nie wyciągaj szyn z podkładów do malowania! Ja tak kiedyś zrobiłem i przy wkładaniu na miejsce farba starła się i musiałem powtarzać czynność. Zawsze tak się dzieje, wiec lepiej pomaluj bez wyciągania.Edward pisze:Jak się farba zedrze to poprawię bez wyciągania szyn.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2007, 08:54 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Malowanie, złożenie z podkładami, dolutowanie kabelków i całość wikolem na moduł.miki pisze:Aha, a jak je potem podłączysz do prądu???
Jak się farba zedrze to poprawię bez wyciągania szyn.
Ostatnio zmieniony 06 paź 2007, 08:54 przez Edward, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
a jak będziesz wkładał w podkłady to i tak farbę sobie poździeraszEdward pisze:He he, a ja specjalnie wyciągnąłem szyny do malowania.

Ostatnio zmieniony 05 paź 2007, 19:05 przez chudy, łącznie zmieniany 1 raz.