A ewentualna polemika miałaby oczywiście dotyczyć stwierdzenia, że - tu cytat - "klejenie trawy na lakier do włosów to slepa uliczka". Ja akurat uważam że nie.
Moderator: mod-Makieta Modułowa
Ależ skąd, niech kolega się utożsamia. To jednak niestety oznacza, że również nie popisał się niczym szczególnym.trucker pisze:Zupełnie nipotrzebnie utrzsamiłem się z szanownymi kolegami MODELARZAMI.
Jakby kolega zilustrował powyższą wątpliwość jakimś zdjęciem prawdziwej roslinności lub - lepiej - owego efektu na makiecie, dyskusja byłaby o niebo łatwiejsza. Ewentualnie zdradził, jakiegóż to tajemniczego lepiszcza używa, by osiągnąć efekt, o którym mówi, dyskusja byłaby łatwiejsza.trucker pisze: natomiast chodzi o sadzenie trawy na lakier ciekaw jestem jak Szanowny Pan stosując omawianą metodę osiągnie efekt kępczastego rośnięcia powyższej.
Sposób jest niesłychanie trudny i skomplikowany a mianowicie za pomocą dowolnej czarnej farby (od plakatówki po olej, najlepsze wyniki podobno daje Weinerttrucker pisze:Pył drzewny jak z cykliniarki tylko trzeba znależć sposób na barwienie..
Nasze czyli czyje??trucker pisze:...nasze TT nie popisało się niczym szczególnym....
Kolega oczywiście z własnej praktyki takie wnioski wyciąga??trucker pisze:...nie klej trawy na lakier do włosów to ślepa uliczka..
mahlerian pisze:po miażdżącej opinii Kol. gemola i mikiego ("to się jeszcze da uratować", "źle", "paskudne"
Niewiele z tym roboty, więc lepiej zerwij. Moduł jest sympatyczny, szkoda było by go zmarnować.mahlerian pisze:Proszę o poradę, czy zrywać piasek (poszło o to, że zbyt duże ziarno...) czy już dokończyć jak jest, a na nowym zrobić inaczej.
Teraz to trochę dziwny pomysł. Klejąc matę/trawę można było ją posypać pyłem. Wtedy przesączający się przez "podstawę" maty klej związałby pył. Jeśli wysypiesz pył teraz to każde obrócenie modułu będzie się kończyło jego "odpyleniem"mahlerian pisze:1. posypanie gruntu pyłem, np. z węgla drzewnego, jako ziemią - czy to dobry pomysł?
Pył stolarski będzie chłonął wilgoć z kleju, nie wiem jak się zachowa...mahlerian pisze:2. piasek z pyłu stolarskiego lub drobnego piasku - czy to dobry pomysł?
Elektrosadzenie daje dobre efekty, ale z mat można też niejedno wycisnąć. Popatrz na moduły eremiTTy. Tylko trochę inna metoda kładzenia maty. Przejrzyj artykuły Leszka Lewińskiego ftp://ftp.martel.pl/Modelarstwo/HowTo/z ... kiecie.pdf . Patrząc na zdjęcia - kładziesz matę "z rolki". Spróbuj ją porwać na mniejsze kawałki, z podkładu zerwij nadmiar papieru. Nawet połacie w jednym kolorze składaj z kilku kawałków układanych w różne strony (daje to efekt trawy kładącej się w różne strony). Po naklejeniu paru kawałków przesyp delikatnie pyłem (póki wszystko jeszcze wilgotne od kleju) - uzyskasz efekt prześwitującej spod trawy ziemi... Gdzieniegdzie daj trochę jakiejś gąbki...mahlerian pisze:3. rezygnacja z mat trawiastych - czy to dobry pomysł?
Klejenie na lakier do włosów. Ale też bym nie sypał równo po całym module.mahlerian pisze:4. posypanie gruntu najdrobniejszą posypką heki
Ręczne, czyli? Z maty, elektrosadzarką, metodą Bujagera®mahlerian pisze:5. posadzenie trawy ręcznie - tutaj proszę o poradę, jaką wybrać?
Zależnie od pory roku/stanu nasłonecznienia itp.mahlerian pisze:6. użycie siateczek heki - i tutaj proszę o poradę, które wybrać:
I to jest idealne miejsce do dyskusji o pomysłach, kolorach, wielkościach itd.gemol pisze:... obejrzymy na żywo i wtedy rzetelnie ocenimy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości