LVT i DCC

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: LVT i DCC

Post autor: ArturSchŁ »

Do LVT BTTB można wstawić dekoder, choćby Lenz Gold mini na przewodach. Pojawia się jednak problem oświetlenia drugiej jednostki (wagonu) - chodzi o światła białe/czerwone czoła/tyłu składu. Mamy 3 możliwości (poza rezygnacją z oświetlenia):
- wstawienie 2-go dekodera do jednostki bez napędu, tylko do sterowania światłami (rozwiązanie jak w ICE czy wag. sterowniczym Doppelstocków),
- połączenie LEDów 2-go wagonu, do pierwszego, 3 przewodami - są one widoczne pomiędzy wagonami (oprócz sprzęgu) no i problem z łączeniem/rozłączaniem kabelków gdy rozpinamy wagony,
- podłączenie na sztywno czerwonego oświetlenia tyłu składu niezależnie czy jedzie do przodu czy cofa się.

Wybór rozwiązania należy do Ciebie.
:lol:
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2007, 16:17 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 4 razy.
BarTTek
Kontakt:

Re: LVT i DCC

Post autor: BarTTek »

http://as.rumia.edu.pl/tt/przerobki/ Warto sobie poczytać i zobaczyć czy się da radę zmierzyć z takim zadaniem (na wskazanej stronie nie ma przeróbek LVT ale operacja wygląda bardzo podobnie).
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2007, 16:16 przez BarTTek, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Krasiu-Michałek
Kontakt:

LVT i DCC

Post autor: Krasiu-Michałek »

Czy ktoś już mam za sobą przerobienie LVT na LVT-DCC? Mam bardzo zadbaną, podwójną jednostkę, świetnie jeździ i szkoda było by mi ją odstawić na boczny tor. Bo poza tym LVT szalenie mi się podobają.
W czarnym scenariuszu koncepcja makiety zakłada, że LVT będzie miała po prostu niezależną, boczną linię zasilaną analogowo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”