Makieta jarkoTT'a

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Re: Makieta jarkoTT'a

Post autor: jarkott »

Spokojnie Macieju, IV epoka nadal jest i pozostanie na makiecie - jak wiesz, to moja ulubiona epoka :D
BR118 już ma dekoderek i wkrótce wyruszy na szlak.
Obrazek
BR218 (IV/V epoka) wkrótce będzie mieć dekoder, i choć to DB, to będzie prowadzić składy mieszane DR/DB.
Potem przyjdzie czas na założenie dekodera w BR112 - 4 loki to będzie zabawa w DCC.
A prace remontowe trzeba było przeprowadzić - DCC czeka - szykuj kolego swoje loki - już niedługo szlak będzie wyremontowany. ;)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2007, 21:36 przez jarkott, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Re: Makieta jarkoTT'a

Post autor: Maciej »

jarkott pisze:Dzięki przejęciu DR przez zarząd DB nareszcie ruszyły prace remontowe :D
Zdrada 8) nasze tajne służby nigdy Ci tego nie zapomną 8)
Nie zapominaj że to z ludu marki są na renowację !!
jarkott pisze:Zburzona zostanie nastawnia z czasów Honeckera,
która swoim wyglądem nie bardzo pasowała do klimatu stacji.
Widzę że szykuje się kawał roboty niczym w Berlinie po zjednoczeniu. Place budowy wystrzelą jeden po drugim. I chyba warto w pewnej części zainwestować na rzecz DCC. Jestem ciekaw nowego oblicza :roll: i szkoda że odrzucasz DR :(

PS sama makieta Jarka dla niewtajemniczonych to poligon doświadczalny - połączenie tradycyjnych starych układów torowych (tory profilowane) z nowym taborem. Przyjaciele z Wybrzeża nie oszczędzają jego szlaków, a pociągi osiągają duże przebiegi. Piękny kawałek historii BTTB i Tillig'a. Jarek w swej wrodzonej skromności nie opowiada o niej wiele, ale jest czym się chwalić. Forumowicze mogą się od niego wiele nauczyć.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, 09:02 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jarkott
Kontakt:

Makieta jarkoTT'a

Post autor: jarkott »

Moja makieta powstała w latach 80-tych.
Ma wymiary: długość 210 cm, szerokość 150 cm.
Zdjęcia oraz opis można zobaczyć na mojej stronie:
http://www.jarkott.martel.pl
Ostatnio także kilka zdjęć w większej rozdzielczości umieściłem tutaj:
http://galerie.tt-pics.de/categories.ph ... 103&page=1

Zawsze w wolnej chwili dłubię coś przy makiecie, zmieniam układ torowiska, elektrykę czy też patynuję budynki.
Ostatnio makieta przeszła testy sterowania cyfrowego (i od tego momentu zachorowałem na DCC!!! :mrgreen: )
Posiadam już 2 lokomotywy wyposażone w dekoder (Herkules i BR118) oraz system sterowania ROCO z multimaus.
W przyszły weekend trzecia lokomotywa (BR218) będzie wyposażona w dekoder Lenza Silver mini.

Aby dostosować makietę do nowego taboru i systemu DCC trzeba zmienić kilka rzeczy:
- zmienić mocowanie napędów rozjazdów BTTB (muszą być zamocowane po zewnętrznej stronie rozjazdu,
ponieważ ICE, wagony typu Halberstadt oraz piętrowe haczą o nie i w konsekwencji zmieniają położenie rozjazdu :/ )
- wykonać bocznicę całkowicie odizolowaną dla potrzeb sterowania DCC
(programowanie lokomotyw, postój lokomotyw w przypadku korzystania ze sterowania analogowego/cyfrowego),
- wykonać tor boczny, który połączyć ma w przyszłości makiety.

Dzięki przejęciu DR przez zarząd DB nareszcie ruszyły prace remontowe :D
Oto fotka z placu budowy, na której widać usuwanie rozjazdów i ich napędów, które były przyczyną kilku wykolejeń,
a także oczyszczonego (wyrównanego) placu pod tory odstawcze.
Obrazek
Tak wyglądał ten fragment makiety przed przebudową:
http://img406.imageshack.us/img406/1922 ... lnyvo5.jpg
Wymieniono także rozjazd na torze głównym przy wyjeździe ze stacji.
Na stacji wymienione zostaną wszystkie perony. Zburzona zostanie nastawnia z czasów Honeckera,
która swoim wyglądem nie bardzo pasowała do klimatu stacji.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2007, 19:43 przez jarkott, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”