DCC- jakie dekodery
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- solar
- Kontakt:
Re: DCC- jakie dekodery
Witam serdecznie!
Nie tworząc kolejnego wątku chciałbym uzyskać odpowiedz na poniższe pytanie:
Posiadam Loczkę Taurus wyposażoną w dekoder Lenz Gold i chcę zamontować w niej/nim dekoder dźwięku. Czy macie Panowie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? Tzn. czy w ogóle może się tam coś takowego zmieścić? A jeżeli tak to jakiego producenta itp.?
Jako sterowanie DCC używam zestawu Roco MultiMaus
Pozdrawiam
Robert
/solar
Nie tworząc kolejnego wątku chciałbym uzyskać odpowiedz na poniższe pytanie:
Posiadam Loczkę Taurus wyposażoną w dekoder Lenz Gold i chcę zamontować w niej/nim dekoder dźwięku. Czy macie Panowie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie? Tzn. czy w ogóle może się tam coś takowego zmieścić? A jeżeli tak to jakiego producenta itp.?
Jako sterowanie DCC używam zestawu Roco MultiMaus
Pozdrawiam
Robert
/solar
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
UWAGA 
Zawsze sprawdźcie przed wlutowaniem dekodera (wkładając np do Ludmiły) czy jest w 100% sprawny
Niestety pojawiają się egzemplarze nie do końca sprawne
i jak jest już wlutowany, to mamy problem 

Zawsze sprawdźcie przed wlutowaniem dekodera (wkładając np do Ludmiły) czy jest w 100% sprawny

Niestety pojawiają się egzemplarze nie do końca sprawne

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
- Charakterek
- Kontakt:
w 225 jest gniazdo.
http://img244.imageshack.us/img244/7651/22514gs8.jpg
w 101 na bank nie ma, ale można bez problemu wlutować taki sam dekoder jaki dajesz do gniazda. Układ pinów się nie zmienia i nie ma problemów z kabelkami. I tu i tu musisz wyłamywać zaślepkę i za nią włazi dekoder.
http://img244.imageshack.us/img244/7651/22514gs8.jpg
w 101 na bank nie ma, ale można bez problemu wlutować taki sam dekoder jaki dajesz do gniazda. Układ pinów się nie zmienia i nie ma problemów z kabelkami. I tu i tu musisz wyłamywać zaślepkę i za nią włazi dekoder.
-
- Kontakt:
Wg mnie to zadna 101 nie ma gniazda.
Masz do wyboru :
- wymiana calej plytki TE.
- wylamanie zaslepki i wlutowanie gniazda
- przylutowanie dekodera bezposrednio do plytki.
W obydwu ostatnich przypadkach i tak potrzebujesz dekoder NEM651 czyli N025P kuehna.
W przypadku montazu gniazda lub dekodera musisz plytke rozmontowac na czesci. Sciezki sa na spodzie niestety. Ponadto zeby nie nadtopic gniazda kardana lepiej wylutowac silnik.
Masz do wyboru :
- wymiana calej plytki TE.
- wylamanie zaslepki i wlutowanie gniazda
- przylutowanie dekodera bezposrednio do plytki.
W obydwu ostatnich przypadkach i tak potrzebujesz dekoder NEM651 czyli N025P kuehna.
W przypadku montazu gniazda lub dekodera musisz plytke rozmontowac na czesci. Sciezki sa na spodzie niestety. Ponadto zeby nie nadtopic gniazda kardana lepiej wylutowac silnik.
- BR101 112-1
- Kontakt:
O ile dobrze pamiętam to w mojej "Unsere" nie ma gniazda, nie pamiętam jak sprawa ma się z BR225.
-
- Kontakt:
pepsigo2pl,
nie ma problemu. Bez urazu.
BR101 112-1,
Gdyby jednak zdarzyło się, że gniazda w którymś loku nie masz, to może przyda się coś z poniższego:
- tutaj przedstawiłem montaż gniazda w BR215 (02720). Model kupiony w styczniu b.r., ale nie wiem kiedy wyprodukowany. Jeśli Twoja BR225 również nie posiada gniazda i wnętrze ma takie jak moja BR215, to może materiał się przyda,
- tutaj jest mój opis instalacji TE-2 w BR101. Szczerze mówiąc drugi raz bym tego nie powtarzał. Raczej próbowałbym zrobić to samo, co w BR215.
nie ma problemu. Bez urazu.
BR101 112-1,
Gdyby jednak zdarzyło się, że gniazda w którymś loku nie masz, to może przyda się coś z poniższego:
- tutaj przedstawiłem montaż gniazda w BR215 (02720). Model kupiony w styczniu b.r., ale nie wiem kiedy wyprodukowany. Jeśli Twoja BR225 również nie posiada gniazda i wnętrze ma takie jak moja BR215, to może materiał się przyda,
- tutaj jest mój opis instalacji TE-2 w BR101. Szczerze mówiąc drugi raz bym tego nie powtarzał. Raczej próbowałbym zrobić to samo, co w BR215.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
-
- Kontakt:
Musze tu przeprosic Kolege ArJu - nie zauwazylem BRAKU napisu NEM. mea culpa. Ale w mysl przytoczonej uwagi, odnosnie katalogow i strony sklepu w Sebnitz lokomotywy nr.kat. 02656 i 02662, tez maja taki sam opis jak omawiana BR101... Po otworzeniu obudowy - niespodzianka - sa gniazda. Takze tu reguly chyba nie ma.ArJu pisze:Zakładam, że rozumiesz powyższe...
Takze wydaje mi sie, ze wiekszosc lokomotyw ze swiezej produkcji, ktore poprzednio mialy miejsce na zlacze - juz MOGA, ale nie musza, byc wyposazane w zlacza.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, 23:36 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Akurat według katalogu, na który się powołujesz ŻADNA BR101 nie ma gniazda. Zamieszczony tam symbol dotyczący dekodera oznacza, zgodnie z katalogiem Tilliga i nie tylko: "Electrical interface for traction vehicles agree with NEM651, but without connector (soldering is required)". Zakładam, że rozumiesz powyższe. Symbol oznaczający gniazdo dekodera posiada dodatkowo napis NEM.pepsigo2pl pisze:Wszystkie nowe BR101 maja gniazdo (tu odsylam do KataloguTT, jest to tam opisane), tak samo te dostepne w Sebnitz, tez takie zlacze posiadaja (02300, 02305, 02306). Moze jedne z pierwszych beda bez. Podobna sytuacja byla z moja V180, w katalogu byla opisana jako lokomotywa bez zlacza... a jak ja dostalem w swoje lapki - to byla ze zlaczem.ArJu pisze:Na pewno nie wszystkie BR101 mają gniazdo. Właściwie to chyba tylko "Unsere preise..." ma takowe.
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
-
- Kontakt:
Wszystkie nowe BR101 maja gniazdo (tu odsylam do KataloguTT, jest to tam opisane), tak samo te dostepne w Sebnitz, tez takie zlacze posiadaja (02300, 02305, 02306). Moze jedne z pierwszych beda bez. Podobna sytuacja byla z moja V180, w katalogu byla opisana jako lokomotywa bez zlacza... a jak ja dostalem w swoje lapki - to byla ze zlaczem.ArJu pisze:Na pewno nie wszystkie BR101 mają gniazdo. Właściwie to chyba tylko "Unsere preise..." ma takowe.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, 22:38 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Na pewno nie wszystkie BR101 mają gniazdo. Właściwie to chyba tylko "Unsere preise..." ma takowe.pepsigo2pl pisze:Z tego co sie orientuje to zarowno BR101 jak i BR225 posiadaja gniazdo dekodera, czyli w obydwoch przypadkach bedzie to N025P (z pinami).
N025 jest na kabelku;
N025P jest z pinami;
Jezeli sie myle, to niech mnie ktos poprawi. A najlepiej to po prostu zajrzyj do srodka i zobacz jaki diabel tam siedzi w tych lokomotywach...
Pozdrawiam,
ArTTur
ArTTur
-
- Kontakt:
Z tego co sie orientuje to zarowno BR101 jak i BR225 posiadaja gniazdo dekodera, czyli w obydwoch przypadkach bedzie to N025P (z pinami).BR101 112-1 pisze:Pozostało mi tylko dorwać dekodery do BR101 i BR225. Tak dla pewności N025 do BR101 a N025P do BR225?

Jezeli sie myle, to niech mnie ktos poprawi. A najlepiej to po prostu zajrzyj do srodka i zobacz jaki diabel tam siedzi w tych lokomotywach...
- BR101 112-1
- Kontakt:
Pozostało mi tylko dorwać dekodery do BR101 i BR225. Tak dla pewności N025 do BR101 a N025P do BR225?
- BR101 112-1
- Kontakt:
Jest, jeździ, działa!!!!
DCC rządzi

DCC rządzi
-
- Kontakt:
Ale ja wcale nie napisalem, ze w polskich sklepach... W mysl zasady przyjetej przy opisywaniu sklepow, nie bede nikomu mowil gdzie i za ile. Dam tylko wskazowke, ze istnieje mozliwosc negocjacji cenyBR101 112-1 pisze:Kurcze, w których?? Przejrzałem ofertę wszystkich i nie maja tych dekoderów (wszystkie polskie sklepy), sprowadzanie 4 dekoderów z DE mija się z celem.

Na koniec dodam, ze ostatni zakup wspomnianych dekoderow i czegos tam jeszcze, wyniosl mnie ciut taniej niz w Polsce i nie musialem na nic Bog wie ile czekac

Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, 11:52 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Kontakt:
Jezeli jestes zainteresowany to mam dwa Kuehn N025-P do sprzedania. Nieuzywane - wyciagniete z Herkulesow poniewaz ze wzgledu na ABC preferuje Lenza.