Moja Makieta WrzoSS

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
myszka
Kontakt:

Re: Moja Makieta WrzoSS

Post autor: myszka »

Co do krzewów to by poszedł do lasu i nazbierał mchów :mrgreen: !!
Życzę skończenia tych dwóch makiet :) . A trzecia makieta jakie wymiary będzie miała ;) ??
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: Moja Makieta WrzoSS

Post autor: Charakterek »

Moja opinia.

Porzuć to w diabły, zrób od początku i przede wszystkim zafunduj nowe rozjazdy. Właśnie na rozjazdach i na łukach najwięcej tragedii jest w TT. Rób od podstaw i dobrze. Po co masz za pół roku dojść do wniosku, że wagony piętrowe Ci nie przechodzą lub że ICE wyleciało. Po co masz kląć jak pół loki pojedzie do przodu, a pół skręci? Blaszane rozjazdy - proszę zapomnij i nich raz na zawsze! Potem będziesz MOCNO żałował tej decyzji. Wiem coś o tym, bo miałem 3 makiety i widzę różnice!!!
Ostatnio zmieniony 07 lut 2007, 16:14 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WrzoSS
Kontakt:

Moja Makieta WrzoSS

Post autor: WrzoSS »

Część z powodu totalnego braku czasu wrzucam póki co 3 zdjęcia z lotu ptaka.
Pierwsze zdjęcie to główna makieta - część wschodnia :P
Obrazek
Na czerwono zaznaczone odcinki które uda się odratować poprzez wymianę na modelowe flexy . Niestety zbyt późno zdałem sobie sprawę, jaka przepaść dzieli rurki a tory modelowe, ubolewam ale tłumaczę to sobie że to stare tory, niczym u mnie w Rzeszowie na stacji i obowiązuje na nich ograniczenie do 40 :mrgreen: (taurus i Ludmiła Roco drą i tak po wszystkim ile wlezie :D )
- Od gazowni do cysterny będzie szła nad ulicą rura owinięta aluminiową folią.
- Przy gazowni będzie miejsce dal lokomotyw, bądź węglarek 4 osiowych, natomiast bliżej stacji będzie wyładunek dla platforu i Rilsów.
- Chodnik przy ulicy będzie zrobiony z czerwonej płytki auchagen nr kat. 52424
- Latarnie w zielonych "punkcikach",
Drugie zdjęcie:
Obrazek
- 2 tor wymieniony na flex'a z betonowym podkładem. Niedawno jechałem z dość daleka i przyuważyłem na kilku stacjach powymieniane tylko niektóre fragmenty torów, wyglądało to całkiem fajnie. Postanowiłem też tak zrobić. ;)
- czerwona kreska to najbliższa modernizacja, czyli krótko mówiąc dojazd do rampy.
Nie wiem jak mi to mogło wcześniej umknąć. Na chwilę obecną rampa wyładowcza za nastawnią jest kompletnie bezużyteczna,, nawet manewrowa 110 z węglarką 2 osiową by sie nie zmieściła. Po drugiej stronie rampa wyładunkowa przy poczcie.
Dobudówka-moduł-tort.
Obrazek
Tory zaznaczone na czerwono, to wymiana torów na flexy. Mam zamiar przy moscie dobudować rozjazd z dojazdem do stacji benzynowej. Myślę nad jakimś dowozem paliwa, tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić. :idea: ?? Porady mile widziane. ;)
2 zielone koła to portale tunelowe. Generalnie cała ta makieta będzie mocno zalesiona ( nie ma to jak pożar lasu ze stacją bęzynową w centrum :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Nie bardzo wiem jaki by jeszcze domek, chate, budowlę postawić. Nie mam również pojęcia
jakie drzewka, krzewy kupić. Porady mile widziane ;)

Budowę całosci planuję zakończyć maksymalnie do grudnia. Całość będzie ucyfrzona za kilka miesięcy. Dodam jeszcze że wszystkie tory rurkowe są w bardzo dobrym stanie, a napięcie jest doprowadzane co 20-25 cm, dzięki czemu wszystko chodzi bardzo płynnie i pewnie. Od przyszłego roku chciałbym zacząć budowę trzeciej makiety składającej sie TYLKO i wyłącznie z torów modelowych i innych fajnych bajerów.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2007, 16:14 przez WrzoSS, łącznie zmieniany 5 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”