Makieta modułowa - Jacekk

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Re: Makieta modułowa - Jacekk

Post autor: Jacekk »

Wszystkie okienka są już zaszutrowane. Zajęło mi to 1 godzinę i 40 minut. Ja robiłem to w ten sposób, że wsypywałem szuter w okienka, starannie układałem i gdy wszystko było gotowe zalewałem wikolem z wodą w proporcji 50/50. I trzeba powiedzieć, że jest to bardzo klejooszczędna metoda ;)
W sumie przetestowałem 4 metody na próbnym torze:
:arrow: Zalanie okienek wikolem, odczekanie 24h zalanie wikolem i zasypanie szutrem
:arrow: Zalanie okienek wikolem z wodą w proporcjach 50/50, odczekanie 24 h, zalanie tym samym klejem i zaszutrowanie
:arrow: Zalanie okienek samym wikolem, zasypanie tłuczniem
:arrow: Zasypanie tłuczniem okienek, zalanie wikolem z wodą w proporcjach 50/50

Z tych wszystkich najlepszą okazała się ostatnia metoda, pierwsze trzy zupełnie mi nie wyszły. Zamiast szutru, zobaczyłem mokrą papkę, która posklejała podkłady.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Tak sobie pomyślałem, że zrobię jakieś wzniesienie po północnej stronie, aby nie było za nudno.

Pozdrawiam
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Ja robię szuterek podobną metodą co Whosho i jestem zadowolony - najpierw układam szuterek między podkładami i później kropelkuję to strzykawką rozcieńczonym wikolem z wodą 1:1.

Nawet jak trafi się klej na podkładach to tragedii nie ma - ładnie schodzi albo jest niewidoczny

Tylko przy tej metodzie zachodzi konieczność ponownego klejenia niektórych przestrzeni pomiędzy podkładami - nie wszędzie klej dociera.

Z efektu jestem zadowolony.

A i to musi być raczej dobry wikol - taki co po zaschnięciu jest przezroczysty ( klej do drewna wikolowy firmy Dragon - w pomarańczowych wiaderkach )

PS
też trenowałem na kawałkach i dopiero za którymś tam razem stwierdziłem że to jest to - trenuj!

pozdrawiam
Paweł
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Wikolu używam rzadko/wcale - raczej stosuję klej Polaka - idelany do tej roboty...
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

whosho pisze:Bez.
:shock: :shock: :shock:
To może z dodatkiem jakiegoś płynu do mycia naczyń czy cóś?
Pytam bo u mnie, jak nie był tor zwilżony to napięcie powierzchniowe mieszaniny woda-wikol było na tyle duże, że z idealnie ułożonego "bankietu" robił mi sie "bur.el".
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Zastanawiam się nad malowaniem torów. W prawdzie mam 113, jakąś jeszcze rdzawą i czarną, ale nie wiem.
A szutrowanie muszę jeszcze poćwiczyć.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 mar 2007, 14:11 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

Bez.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

whosho pisze:U siebie robię trochę inaczej. Ułożony i zamocowany tor zasypuję tłuczniem, obmiatam pędzelkiem miejsca gdzie ma go nie być. Gdy wszystko wygląda tak jak ma ostatecznie wyglądać, zakrapiam strzykawką tłuczeń mieszanka wikolu i wody (lub rozcieńczonym klejem do tłucznia Polaka - bardzo dobry produkt). Robię kropkę powiedzmy do drugi podkład (na zewnątrz i oczywiście w każdym "okienku". Efekt bardzo zadawalający.
Bez wczesniejszego zwilzania wszystkiego wodą? Na suchy tłuczeń rozcieńczony wikol?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2007, 20:44 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
whosho
Kontakt:

U siebie robię trochę inaczej. Ułożony i zamocowany tor zasypuję tłuczniem, obmiatam pędzelkiem miejsca gdzie ma go nie być. Gdy wszystko wygląda tak jak ma ostatecznie wyglądać, zakrapiam strzykawką tłuczeń mieszanka wikolu i wody (lub rozcieńczonym klejem do tłucznia Polaka - bardzo dobry produkt). Robię kropkę powiedzmy do drugi podkład (na zewnątrz i oczywiście w każdym "okienku". Szyny maluję PO zatłuczniowaniu. Jeśli maznę rdzawą farbą gdzieś na podkłady lub tłuczeń to tylko dobrze :) i tak potem trzeba poprawić patynowanie całości... Efekt bardzo zadawalający. (choć na zdjęciu wychodzi zbyt czerwono...)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 19 lut 2007, 20:49 przez whosho, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Skała
Kontakt:

Post autor: Skała »

Przygotowuję wikol rozmieszany z wodą w proporcjach 50/50. Zalewam nim okienka i czekam dobę. Po tym czasie takim samym klejem zalewam drugi raz okienka i to zasypuję tłuczniem, lekko ugniatam i po kulkunastu minutach zsypuję nadmiar
Nie rozcieńczaj wikolu. Dobrze go tylko wymieszaj i zalewaj okienka. Ja do zalewania używam strzykawki. Przy zalewanie staraj się nie brudzić górnej części podkładów. Po zalaniu okienek jak i zewnętrznej części zasyp, lekko ugnieć i poczekaj 24 godz.
Warto jednak przed szutrowaniem pomalować podkłady i szyny.
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

:D Moduł jest już przejezdny :D

A teraz zacznę od początku. Sklejkowe podtorze, które biegnie przez całą długość modułu miałem trochę za wąskie i musiałem je zmodyfikować, szybko się z tym uporałem i zaczęła się prawdziwa robota. Kupiłem w sklepie korek o wysokości 3mm i oczywiście powycinałem go tak, aby był zgodny ze sTTandardem. Następnie odmierzyłem 60cm flex. Do niego przylutowałem kabelki, które umożliwiają zasilanie torów. Zrobiłem to w dwóch miejscach, aby w razie jakiejś awarii typu oderwanie się kabla na skończonym module nie było problemów. Gdy to zrobiłem korek przykleiłem do sklejki, wywierciłem dziury na przewody w odpowiednich miejscach i osadziłem tor. Starannie ułożyłem podkłady, które podkleiłem super glue. Jednym słowem kawał dobrej roboty, no może kawałeczek, bo dłuuuga droga przedemną. Mam jednak mały problem, mianowicie nie wychodzi mi szutrowanie. Mam kawałek flexa, na którym testuje różne rzeczy, ale to zupełnie mi nie wychodzi. Na moim pierwszym niestandardowym module jakoś wychodziło mi to bez ćwiczeń, a teraz nie wiem. Robię to tak jak powinienem. Przygotowuję wikol rozmieszany z wodą w proporcjach 50/50. Zalewam nim okienka i czekam dobę. Po tym czasie takim samym klejem zalewam drugi raz okienka i to zasypuję tłuczniem, lekko ugniatam i po kulkunastu minutach zsypuję nadmiar, ale patrzę i widzę syf jak nie wiem co. Szuter jest na podkładach, chociaż nie dawałem tam kleju, szuter jest na szynie, która przed zasypaniem była suchutka. Co źle robię ??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Skrzynia jest już skręcona, ścianki boczne nieco przyszlifowane. W poniedziałek zrobię jeszcze małe zakupy w mieście i jeżeli przyjdzie mi paczka większość rzeczy potrzebnych do wykonania makety będę miał w domu.
Postaram się robić dużo zdjęć, aby kiedyś zobaczyć jak zaczynałem :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jacekk
Kontakt:

Położenie otworów odpowiada sTTandardowi, cały profil jest wykonany według sTTandardu, tylko brakuje tego 1mm w wysokości profilu. Za niepoprawnie wykonany rysunek przepraszam.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 lut 2007, 21:01 przez Jacekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Zobacz czy otwory w tych profilach są wg sttandardu!

Nawet jeżeli się troszkę nie zgadzają zawsze można ten 1mm rozwiercić otwór aby wymiary były OK. Śruba ma za zadanie całość skręcić ze sobą i na otworach można tą różnicę zniwelować.

A w wysokości na profilach, jeżeli brakuje tego 1mm czy nawet 2mm to nie problem - są przecież różnego rodzaju szpachle, które mogą to zniwelować! Reszta, która pójdzie na wierzch ( mata, podsypka ) zakryje całość i nie będzie nawet śladu widać.

i pamiętaj - milometr nie kilometr :D

pozdrawiam
Paweł
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

powtórzę się
miki pisze:Rysunek wprowadza w błąd
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”