Makieta Wojtka? Czemu nie.
Moderator: mod-Makieta
- Przemek
- Kontakt:
Re: Makieta Wojtka? Czemu nie.
WojTTek ja też nie mam miejsca w pokoju na stacje a tym bardziej na makietę ale wymyśliłem że będę miał stacje 2 metrową dzieloną na 2 części i będzie wisieć na ścianie za drzwiami wejściowymi. Ty też tak zrób [/scroll]
- WojTTek
- Kontakt:
Hmm mówiąc mam kawałeczek miejsca miałem na myśli jakieś 10 cm x 30 cm. To co przedstawił Maciej to fajny schemacik może kiedyś z niego skorzystam ale dla mnie to on by był do wykorzystania na module.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
No to wywołujemy Wojtka do tablicy. Wykonałem szkic być może przyszłej Twojej makiety.
Szerokość typowa 300mm a szlaku 200mm, więcej się nie da bo zagraci mieszkanko a mówiłeś że masz mało miejsca.

Dwie półki na początek, później możesz dorobic trzecią z mijanka tak by lokomoywa mogła objechac skład Twoich REKO. W ruchu towarowym masz "kaczkę" a zatem wystarczy, po za tym na stacji możesz ją odstawić na bocznicy. Przemyśl, pomierz i zobacz jakie to proste - Table Top
Szerokość typowa 300mm a szlaku 200mm, więcej się nie da bo zagraci mieszkanko a mówiłeś że masz mało miejsca.

Dwie półki na początek, później możesz dorobic trzecią z mijanka tak by lokomoywa mogła objechac skład Twoich REKO. W ruchu towarowym masz "kaczkę" a zatem wystarczy, po za tym na stacji możesz ją odstawić na bocznicy. Przemyśl, pomierz i zobacz jakie to proste - Table Top

Ostatnio zmieniony 24 sty 2007, 13:08 przez Maciej, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Kontakt:
Jakbym czytał własne myśliMariusz pisze:Jaki masz parapet przy oknie, szeroki ? Możesz go wykorzystywac na czas zabaw wydłużając swoje tory o ile zrobisz półeczkę na jego wysokości.

- Mariusz
- Kontakt:
Jaki masz parapet przy oknie, szeroki ? Możesz go wykorzystywac na czas zabaw wydłużając swoje tory o ile zrobisz półeczkę na jego wysokości. Pamiętaj, ze możesz miec częśc półek wieszanych na czas zabaw. Np. stacja wisi na stałe nad biurkiem, a kawałki szlaku sobie wieszasz.
Może pokaż swój pokój. Będzie łatwiej podpowiedziec.
Może pokaż swój pokój. Będzie łatwiej podpowiedziec.
-
- Kontakt:
No to potrenuj z modułem w wersji light
moduł ma wtedy 30 cm szerokości i wysokość około 9 cm - w sam raz na półkę
Pozdrawiam
Paweł

Pozdrawiam
Paweł
- WojTTek
- Kontakt:
Popatrzyłem dziś i mam kawałek wolnego miejsca. Jest to mały kawałek tuż przy ścianie, biurku, oknie. Teren jest naprawdę mały więc o manewrach nie ma mowy ale o dioramce z peronem gdzie BR110 + 3 reko się zmieszczą. Jeszcze to przemyśle gdyż byłby to fajny TTkowy akcent w moim pokoju.
- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Ja bym nie dramatyzował, posiadanie makiety nie musi wiazać się z warunkiem jazdy w kółko która też jest po pewnym czasie nudna i nierealna. Tak przynajmniej wygląda to na większosci makiet z układem zamknietym. Układ otwarty ma też ograniczenia a zatem nie ma idealnego rozwiązania. W przypdku Wojtka weź pod uwage że nie dysponuje on praktycznie rzadnym pomieszczeniem do budowy układu zamknietego. A zatem musi wybierać pomiędzy małą przestrzenią a dość dobrym klimatem na makiecie. Dlatego półka, dlatego układ otwarty. Może trasa? Niech ma choc 2-3 metry szlaku przy ścianie na listwie 10 cm - to też jest ciekawemyszka pisze:Tak ale taka makieta ma jeden minusloko nie może jeździć w kółko tylko manewry można robić
![]()

- myszka
- Kontakt:
Tak ale taka makieta ma jeden minusmaciej_kolej pisze:Mariusz ma 100% rację. Taka ścienna makieta ma wiele zalet - tło masz na tapecie/ścianie, niektóre budynki możesz wykorzystywać podwójnie tzn jeden montujesz tylko elewacjami bez boków, dzięki temu z jednego mozesz zrobić dwa różne itd. Uplastycznia to tło. Dalej - makieta jest na wysokości twoich oczu, a zatem jesteś "w środku akcji". Tabor masz odpowiedni do takiego klimatu. Oj chyba sięgne po ołówki

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Mariusz ma 100% rację. Taka ścienna makieta ma wiele zalet - tło masz na tapecie/ścianie, niektóre budynki możesz wykorzystywać podwójnie tzn jeden montujesz tylko elewacjami bez boków, dzięki temu z jednego mozesz zrobić dwa różne itd. Uplastycznia to tło. Dalej - makieta jest na wysokości twoich oczu, a zatem jesteś "w środku akcji". Tabor masz odpowiedni do takiego klimatu. Oj chyba sięgne po ołówki 

- Mariusz
- Kontakt:
Oj Macieju. Jakoś dziwnie mi to przypomina Grzmiącą z wagonem sypialnym relacji Warszawa - Połczyn Zdrój.
Faktycznie wymarzona stacyjka na małą klimatyczną makietkę przy ścianie.
Jak ja zaproponowałem takie coś w domu to chcieli mnie na ścianie wieszac.
A przecież pod taką półkową makietą może stac tapczan, biurko, inne niskie meble.
Ale czasami ciężko domowników przekonac do swojej wizji pomieszkiwania.
Na marginesie: manewry są piękne na makiecie. A Ty Wojtku masz odpowiednie do tego loki
Faktycznie wymarzona stacyjka na małą klimatyczną makietkę przy ścianie.
Jak ja zaproponowałem takie coś w domu to chcieli mnie na ścianie wieszac.

A przecież pod taką półkową makietą może stac tapczan, biurko, inne niskie meble.
Ale czasami ciężko domowników przekonac do swojej wizji pomieszkiwania.
Na marginesie: manewry są piękne na makiecie. A Ty Wojtku masz odpowiednie do tego loki

- myszka
- Kontakt:
To może chociasz diorme

- WojTTek
- Kontakt:
No cóż nie wymigam się
Pomyśleć nie zaszkodzi. Ale na prawdę ja mam bardzo mało miejsca, tylko w weekend rozkładam TT w dużym pokoju..

Pomyśleć nie zaszkodzi. Ale na prawdę ja mam bardzo mało miejsca, tylko w weekend rozkładam TT w dużym pokoju..

- Maciej
- Moderator
- Kontakt:
Makieta Wojtka? Czemu nie.
No Wojtek nie wymigasz się

Dlatego proponuję na początek kolej modelową na półce. Szerokość półki 25-30 cm. To niewiele, ale można wykonać równie wspaniałą kolej co na module. Temat stacja końcowa drugorzednej linii np jakieś uzdrowisko? Mały budyneczek stacyjny jakich wiele w lasach Turyngii, peron okalający jeden tor i dwie bocznice. Obowiązkowo magazyn i tor odstawczy dla lokomotywy. Stacja jest niewielka a zatem przyjmuje tylko niewielkie składy (p Twoje REKO). Co jakiś czas dołącznay jest do pociągu osobowego wagon sypialny dla kuracjuszy...WojTTek pisze:Kusisz Maciej kuszisz![]()
Owszem nie kryję tego że chciałbym mieć nawet takie coś jak zaproponowałeś. Moduły hmm wydaje mi się że są bardziej poręczniejsze od makiety: można zmieniać ich konfigurację, łatwo przenosić czy przechowywać. Tak jak wyżej napisałem: nie mam wystarczająco miejsca na takie żeczy ale już teraz mogę planować jakiś moduł. Marzy mi się mała stacja z bocznicami przemyslowymi i może jakąś lokomotywownią. Ale to na razie sfera marzeń. Narazie nie "kształciłem" się w budowie modułu i jego wykańczania ale widzę że aby spełnić swoje marzenia juz dziś muszę poznawać techniki modelarskie.