Ciekaw jestem jak często MTB stronę aktualizuje. O EU07 nie ma ani słowa (a podobno reklama jest dźwignią handlu), natomiast na dawcę napędu dla SM31 (T669) czekam od ponad miesiąca mimo, że od dłuższego czasu świeci na zielono.
EU07, MTB
Moderator: mod-Tabor
- wlodar
- Kontakt:
Re: EU07, MTB
Przepraszam za posta obok posta, ale wydaje mi się że EU07 na tych zdjęciach z Lipska wyglądają znacznie lepiej niż na tych pierwszych. Myślę, że na makiecie ze składem może wyglądać całkiem fajnie.
Ciekaw jestem jak często MTB stronę aktualizuje. O EU07 nie ma ani słowa (a podobno reklama jest dźwignią handlu), natomiast na dawcę napędu dla SM31 (T669) czekam od ponad miesiąca mimo, że od dłuższego czasu świeci na zielono.
- wlodar
- Kontakt:
Jest lustrzanym odbiciem, bo sam znalazłem w sieci zdjęcie modelu Piko pod w miarę podobnym kątem i użyłem funkcji "przerzuć w pionie" żeby pokazać, że niby model tej samej lokomotywy, a wygląda diametralnie inaczej.
Mój post dotyczył czoła modelu (kątów, obłości, krzywizn), a nie bocznych detali.
Mój post dotyczył czoła modelu (kątów, obłości, krzywizn), a nie bocznych detali.
- przemcol
- Kontakt:
Zdjęcie modelu piko jest "lustrzanym odbiciem" i wprowadza w błąd. Wystarczy popatrzeć na oznakowanie lokomotywy.
Patrząc na lokomotywę z boku lewe okno jest małe a prawe większe. Nie twierdzę, że MTB zrobiło to dobrze.
-
Marecki
- Kontakt:
EU07 były dzisiaj dostępne w Lipsku. W załączniku znajdziecie zrobione tam fotki.
Rewizje:
04.08.85 ta na pierwszym planie
22.10.76 ta na drugim
Rewizje:
04.08.85 ta na pierwszym planie
22.10.76 ta na drugim
- wlodar
- Kontakt:
A to dziwne, ja mam zarówno EU05, jak i EP05 od lat i jeszcze od około roku 141 (CD) i wszystkie trzy jeżdżą bezawaryjnie (bez zacięć, bez wykolejeń, bez gubienia składu). Ja myślę, że spartaczenie wymodelowania czoła wynika właśnie ze spartaczenia (przy okazji, ciekawe ile słowo "spartaczenie" ma wspólnego ze starożytną Spartą
), a nie z dostosowania do napędu. Albo mieli kiepską dokumentację, albo kiepskiego modelera 3D (szukałem słowa pochodnego od modelowania 3D, ale lepszego nie znalazłem. Grafik zdecydowanie brzmi zbyt artystycznie
), albo uznali że jak wyszło, tak wyszło, Polacy w TT nie mają specjalnego wyboru (manufaktury siłą rzeczy robią niewielkie serie, a duże firmy ograniczają się głównie do przemalowanek. O ofercie takiej jak mają hazerowcy od Piko na razie możemy pomarzyć), więc i tak kupią. Przecież nawet jeśli miało to być dostosowanie do napędu EP05, to nadal można było kąty / obłości czół, kształt okien zrobić dobrze. W końcu mogli skorzystać z wieloletnich doświadczeń BTTB w tej dziedzinie (no dobra, Ludmiła na podwoziu NOHABA to było przegięcie, ale już BR118 na podwoziu BR221 wyglądała całkiem zgrabnie choć była o centymetr za krótka). Sądzę, że gdyby wtopy nie było widać gołym okiem, to większość z nas nie sprawdziłaby czy model rzeczywiście ma prawidłową długość.
Nadal myślę, że model mimo wszystko się sprzeda o ile rzeczywiście trafi na rynek, a nie pozostanie modelem zapowiadanym.
Nadal myślę, że model mimo wszystko się sprzeda o ile rzeczywiście trafi na rynek, a nie pozostanie modelem zapowiadanym.
- Adamczewski
- Kontakt:
To może być słuszny trop - EU05 i EU07 są dość zbliżone wymiarami (przy czym w naszej skali Czesiek powinien być o prawie 2mm dłuższy). Jednak blok podwozia rozciąga się praktycznie na całą długość lokomotywy, a na jego płaskich czołach mamy jeszcze płytki z oświetleniem. Dlatego miejsca na prawidłowe wymodelowanie czół siódemki mogło tutaj nie być za wiele.
Nie zmienia to faktu, że siódemka nie przypomina oryginału, a jeśli faktycznie użyto w niej tego samego podwozia co w Cześku, to tym bardziej wiadomo, czego się spodziewać. Ja swojej EP05 w dalszym ciągu nie byłem w stanie doprowadzić do momentu, gdy wykona przynajmniej kilka kółek w obu kierunkach, bez wykolejenia się na pierwszym na łuku czy rozjeździe.
- wlodar
- Kontakt:
Myślę, że nie poprawią. Czy poprawili którykolwiek (może poza malowaniem (vide pierwsze groszkowe rumuny))? Sądzę, że tak już zostanie, więc niechaj pocałują mnie tamże.
- lycanananas
- Kontakt:
Jako przedstawiciel młodego pokolenia powiem tak
XD
Nie mniej mam nadzieję, że poprawia ten model.. Wygląda jak zrobiony na bazie jakiegoś innego odlewu.. Jakby starą formę chcieli użyć. Jednak cieszy sytuacja w której można kupić model w sklepie i nim pojeździć. Zaczyna się od takiego modelu, a kończy na ręcznie robionych
XD
Nie mniej mam nadzieję, że poprawia ten model.. Wygląda jak zrobiony na bazie jakiegoś innego odlewu.. Jakby starą formę chcieli użyć. Jednak cieszy sytuacja w której można kupić model w sklepie i nim pojeździć. Zaczyna się od takiego modelu, a kończy na ręcznie robionych
- NemoTT
- Kontakt:
Siódemka MTB to, to, to się nadaje do prasy!
WTF, naprawdę to był taki problem dopracować okna?! Lenistwo i amatorka. Wielkie rozczarowanie...
WTF, naprawdę to był taki problem dopracować okna?! Lenistwo i amatorka. Wielkie rozczarowanie...
-
cichonęk
- Kontakt:
Wyraźnie widać, że część przednia do drzwi jest skrócona, czyli dostosowana do jakiego istniejącego podwozia, może EU05?
- Ranger
- Kontakt:
Łukasz jak zwykle w punkt. Mi nie wypada nic pisać źle na temat tego modelu ale wyraźne różnice widać na pierwszy rzut oka. Szkoda.
- drlukasz
- Kontakt:
Kolejny "model" od MTB wyglądający jak wizja ślepca który oryginału nie widział i bazuje tylko na marnych szkicach i własnym wyobrażeniu.
Po zawodzie z ST43 i SU45 wiem, że nawet nie pomyślę o zakupie tego czegoś.
Po zawodzie z ST43 i SU45 wiem, że nawet nie pomyślę o zakupie tego czegoś.
- wlodar
- Kontakt:
Wracając jeszcze do EU07: porównanie czoła MTB TT i PIKO H0. Gołym okiem widać różnicę (nie mówię oczywiście o malowaniu, bo to dość znacznie różniło się w poszczególnych egzemplarzach na przestrzeni lat, ale kształt okien, reflektorów etc. wyraźnie w obu modelach jest inny), choć i tak sądzę że się sprzeda, o ile rzeczywiście trafi na rynek (co ostatnimi czasy wcale nie jest takie pewne).
- wojtek_
- Kontakt:
Spójrzcie na nurka 754 028 - wg Ilostanu loka od 2015 wypożyczona jest do IC
- wojtek_
- Kontakt:
Życie nie znosi próżni - jeśli jest podwozie, nadwozie na 100 ktoś ogarnie albo jako DIY albo gotowiec.
Tyle czekaliśmy to i poczekamy...
Tyle czekaliśmy to i poczekamy...