MakieTTa - demobil

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Re: MakieTTa - demobil

Post autor: Ranger »

Pomimo wszystko ja staram się zadbać na swoim module o jedno i drugie. Wszakże pociągi nie jeźdżą po ładnych równych trawniczkach. Tory zawsze są obrośnięte do okoła krzaczkami, zielskiem różnych kolorów. Dla mnie wklejanie maty na cały teren bez zaplanowania co gdzie ma być a potem wydrapywanie, wykrawanie to strata pieniędzy i czasu włożonego do układania owej maty. W co do szachownicy to płynne przejście kolorów chyba nie stanowi problemu nie do przejścia.
I jeszcze jedno na margimesie - czasami trawy nie przechodzą płynnie jedna w drugą na prawdziwym terenie.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2007, 21:36 przez Ranger, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Myślę że powoli metodycznie uzyskasz zamierzone efekty. Najważniejsze są pociągi, a nie zieleń. Ta jest tylko tłem które nie zawsze musi odzwierciedlać pojedyncze liście na makiecie :P
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Post autor: demobil »

Sprawa maty widze że będzie realizowana podobnie jak u mnie. I słusznie, podstawa zieleni a potem reszta, drapanie, podsypki, krzaki itp.
Dokładnie ... mysle, że jest to najlepszy sposób żeby uzyskac w miare zadawalający efekt - nie mając wprawy w wykonywaniu zieleni ... a rwanie na male kawałeczki różnych mat o różnych kolorach i robienie szachownicy - bo pewnie by cos takiego wyszło ... mając do dyspozycji dwa albo trzy rodzaje mat ...
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

Odradzam. Paczwork zawsze będzie paczworkiem. Niszczenie maty daje lepsze efekty - zielsko z maty zostaje w miejscach "niedoróbek", zagłębieniach, rogach i te pe, czyli tam gdzie w naturze - w urozmaiconym terenie - trawa rośnie. Niech zostanie tam gdzie jej narzędzie nie sięgnie. A najlepiej w ogóle nie używać maty, no chyba, że jakiś wysmakowanych - wysokich Buschów i te pe....
Ostatnio zmieniony 01 lut 2007, 21:13 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ranger
Kontakt:

Post autor: Ranger »

Ja równiez wykorzystałem matę, ale moczyłem bardzo obficie i komponowałem bardzo małymi kawałkami. Dodałem jeszcze trawkę elektrostatyczną, piasek, pył i parę innych bajerów, wyszło chyba ok.
Proponuję ci, jeśli już wykorzystujesz matę to ździeraj jej papierową osnowę i naklejaj małymi kawałeczkami. Poprostu szkoda materiału, żeby ja potem zrywac i drapać dla zastąpienia czym innym.
Awatar użytkownika
Maciej
Moderator
Kontakt:

Post autor: Maciej »

demobil pisze:
trzeba matę obficie zmoczyć i drucianą lub ryżową szczotką albo nożem czy innym meslem zdrowo przerzedzić
było i jest to w planach ... (dwa posty wyżej) :)

Jest jeszcze pewne ale - te fotki z góry nie bardzo pasują, zobacz fotke na 2 podstronie tego tematu ... i jak tam wyglada stok ...
Sprawa maty widze że będzie realizowana podobnie jak u mnie. I słusznie, podstawa zieleni a potem reszta, drapanie, podsypki, krzaki itp. :D
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

trzeba matę obficie zmoczyć i drucianą lub ryżową szczotką albo nożem czy innym meslem zdrowo przerzedzić
było i jest to w planach ... (dwa posty wyżej) :)

Jest jeszcze pewne ale - te fotki z góry nie bardzo pasują, zobacz fotke na 2 podstronie tego tematu ... i jak tam wyglada stok ...
miki
Kontakt:

Hm, mata...długa droga przed tobą. Kolor wygląda na wyblakły co dobrze wróży. Teraz patrzymy na górę strony - zdjęcie pierwsze od Ch. Trawy brak, wypłukana wodą do żywej ziemi, sa tylko krzaki. Na paru innych zdjęciach też nie najlepiej....wszystko to prowadzi nas do jedynego słusznego wniosku - trzeba matę obficie zmoczyć i drucianą lub ryżową szczotką albo nożem czy innym meslem zdrowo "przerzedzić"
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

... jeszcze trzy fotki

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Zieleń ... moje pierwsze próby, na fotkach nizej widać jak wyszło. Jest to pierwsza warstwa zieleni - nastepnie planuje zrobic wysoką trawe, jakieś kwiatki, moze jakąś dróżke i trzeba bedzie przerzedzić w kilku miejscach trawe ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

Bąbli nie ma ... są tylko takie mikroskopijne pęcherzyki powietrza, ktore wyglądają jak piana :) - i ich zbiorowiska są w kilku miejscach ... ale efekt mi się podoba - klej jest przeźroczysty, widać dno (a na nim znajdujące się kamienie i zieloną gąbeczkę), a po wyschnieciu jest bardzo twardy ...

Woda wykonana metodą opisaną przez Ostraka (kilka postów wcześniej), fajne efekty, tanio, solidnie ... ;)
whosho
Kontakt:

Post autor: whosho »

Jak juz tak to dopieszczasz to możnaby się jeszcze pokusić o zaimitowanie spienionej wody w kilku miejscach, tak jak na fotkach na górze strony... ;)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, 21:20 przez whosho, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Jeżli nie ma bąbli, to jest super !
Awatar użytkownika
demobil
Kontakt:

woda ... coś takiego mi wyszło, zieleń przy rzeczce/strumyku oczywiście będzie uzupełniona :) - niżej dwie fotki (na szybko) ...

Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 sty 2007, 13:15 przez demobil, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

demobil pisze: jak ... zrobić żeby zdjęcia były obok siebie ...
Przeczytaj Jak To Zrobić (JTZ) ?.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2007, 10:02 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”