Efekty świetlne w warsztacie

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Efekty świetlne w warsztacie

Post autor: ArturSchŁ »

Zbyszek Zajner pisze:... zwykła żaróweczka niebieska ...
Doradzałbym raczej bały i/lub niebieski LED. Błyskanie okresowe jest trywialne, gorzej z błyskami co losowy okres i losowa długość trwania błysku.
Możnaby dać dwa generatory błysków (jeden do białego, drugi niebieskiego LED) o różnych okresach pomiędzy błyskami. Wtedy efekt zdudnienia (interferencji) mógłby imitować losowe błyski - ale to nie odda real spawania.
:P
Awatar użytkownika
Zbyszek Zajner
Kontakt:

Efekty świetlne w warsztacie

Post autor: Zbyszek Zajner »

Witam Wszystkich,

mam prośbę, na naszym forum znajdzie się pewnie nie jeden elektronik specjalista czy hobbysta i do nich tą prośbę głównie kieruję. Nie znalazłem do tej pory postu z tym tematem, więc piszę w dziale elektrycznym.
Wymyśliłem sobie, że w moim warsztacie przy lokomotywowni będzie mechanik czy ślusarz spawał. Widziałem motyw na spotkaniu w Poznaniu ale na makiecie H0. Pomysł, moim skromnym zdaniem niezły, wykonanie raczej przeciętne ( zwykła żaróweczka niebieska ). Czy ktoś z naszych "zapaleńców" potrafiłby zaprojektować schemacik elektroniczny, który imitowałby przerywane światło, takie jakie powstaje w czasie spawania ( wiadomo, że będzie to światło cyklicznie powtarzające się, co nigdy nie będzie jak w realu ale zawsze to lepsze niż nic ). Prosłbym Kolegów o wypowiedzenie się w tym temacie i ewentualną pomoc człowiekowi, który mało zna się na elektronice i elektryce.

Pozdrawiam, :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”