BR81 BTTB złożenie układu jezdnego

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Re: BR81 BTTB złożenie układu jezdnego

Post autor: krzysztof »

michuchu pisze: 25 maja 2025, 16:23
Ostatecznie zrobiłem tak, że wyjąłem silnik oraz ślimacznicę.
Najpierw założyłem wszystkie osie - bez ślimaka ładnie się ułożyło.
Dopiero potem włożyłem ślimacznicę, a następnie silnik.
i odpowiedziałes sobie co zrobiłeś źle... koła zakłada sie na samym końcu.
no a jeszcze zapytam czy skorzystałeś z mojej uwagi? pamietaj że zęby na osi są pod skosem.
i jeszcze jedno: koła Tilliga nie współgrają ze slimaczycą BTTB i na odwrót. jeśli wymieniłes koła na Tilligowskie to i wymień ślimaka.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

Post autor: michuchu »

Dziękuję za porady.
Ostatecznie zrobiłem tak, że wyjąłem silnik oraz ślimacznicę.
Najpierw założyłem wszystkie osie - bez ślimaka ładnie się ułożyło.
Dopiero potem włożyłem ślimacznicę, a następnie silnik.

Niestety coś nie pykło jednak, bo i tak nie ma przeniesienia napędu na koła :(
Coś jednak musiało się źle ułożyć, chociaż gdy robiłem testy na stole bez ślimacznicy, to wszystkie osie wiązane ładnie się obracały.

Póki co muszę odpuścić, bo montując silnik, wkładając trzpień trzymający silnik do ramy ułamałem jedno ucho ramy :(
Będę musiał podejść do tematu jeszcze raz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

kilkakrotnie o tym pisałem, że gdy zdejmujesz wiązary i później składasz cały układ kołowy zwróć uwage na mały szczególik: otwory na szpilki maja plastikowe kontury - z jednej strony kwadratowe a z drugiej okrągłe - wkładasz koła tak, aby kwadraty były po jednej stronie, prawej patrząc w kierunku dziobu parowozu.
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

W tych modelach, BR81 i 92 koła są na osiach na wcisk, więc można ręcznie je ustawić, delikatnie ustawiając palcami, gdyby nie były symetrycznie.
Wkładamy koła, blaszki za obręcze i nie dokręcamy całkiem listwy z hamulcami, tylko zostawiamy luz. I ręcznie ustawiamy koła żeby spasowały trzymając za oba i podnosząc do góry, obracając aż ustawia się prawidłowo ale tak żeby nie padły z blaszek.
Ten luz to musisz sobie sam dostosować, bo często otwory na śrubki bywają wyrobione.
Po jednej stronie dajemy np otwory na szpilki w dół, to z kolei z drugiej strony mają być pod kątem 45 stopni względem tych pierwszych, czyli na bok. Potem jak założy się wiązar i przytwierdzić szpilkami test czy wszystko działa i ewentualnie poprawki. Sprawdzamy też czy dobrze układają się koła z gniazdami na przeciwkorby, np wkładając w gniazda delikatnie wykałaczki.
Przeciwkorby wkładamy tak że jest skierowana w kierunku przeciwwagi (część pełna koła).
zibi33
Kontakt:

Post autor: zibi33 »

Jako takiego patentu nie ma, cierpliwość i równe ułożenie wiązarów tak aby po złożeniu nie blokowało kół.
Awatar użytkownika
michuchu
Kontakt:

BR81 BTTB złożenie układu jezdnego

Post autor: michuchu »

Proszę o pomoc.
Czy jest jakiś patent aby po rozkręceniu układu jezdnego lokomotywy BR81 BTTB skręcić ją ponownie tak żeby poszczególne osie wiązane ułożyły się dobrze względem siebie?

Mnie się to nie udało. Ciężko włożyć osie na swoje miejsce tak aby były względem siebie ułożone prawidłowo, a jednocześnie żeby blaszki stykowe były na swoim miejscu. Albo ośki są ok, ale blaszki nie są na miejscu, a jak już pochowam blaszki za koła, to te z kolei się przekręcają nie tak jak trzeba.

Macie na to jakiś cwany patent żeby to się udało?
Czy jedynym patentem jest cierpliwość i do skutku aż się uda?

Z góry dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”