Moja pierwsza makieta - prośba o pomoc/wskazówki

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Lukasz_mk2
Kontakt:

Re: Moja pierwsza makieta - prośba o pomoc/wskazówki

Post autor: Lukasz_mk2 »

Kolejne pytanie laika.
W sklepie można kupić dwa rodzaje podłączenia zasilania do torów - inne zasilanie jest pod analog, a inne pod DCC. W wielu miejscach też czytam, że nie należy podłączać cyfry pod złącza zasilania analogowego i na odwrót. Może mi ktoś rozjaśnić o co chodzi?? Zwłaszcza, że jak oglądam filmy na youtube o programowaniu dekoderów w lokomotywach na osobnym odcinku torów, to najczęściej autorzy nagrań podłączają te odcinki łapiąc przewody zasilające do torów "krokodylkami"
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Lukasz_mk2 pisze: 06 sty 2025, 11:42 ...
A możesz ewentualnie podpowiedzieć jakieś alternatywne rozwiązanie?
Grunt żeby dekoder się zmieścił i miał możliwie duży prąd na wyjściu na silnik.
Przed cyfryzacją można silnik przeczyścić.
Uhlenbrocka używam kilka sztuk z różnymi gniazdami, problemów nie miałem.
Możesz też kupić dekoder na wtyczkę Nem651, a w lokomotywę wlutować gniazdo na kablach.
Awatar użytkownika
Wąski
Kontakt:

Post autor: Wąski »

Sorki ale jeden załącznik źle wstawiłem.
Lukasz_mk2
Kontakt:

SUPER! Dziękuje.
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Wąski
Kontakt:

Post autor: Wąski »

Cześć. Masz trochę poprawioną wersję, zamiast podwójnych EW1 wstawione i wyprofilowane EW3. lepiej wygląda oraz dodatkowy tor odstawczy a nawet zmieści się 3 i masz stację towarową. Oczywiście kwestia finansowa.
Załączniki
OPISY BACKUP.scarm
(951 Bajtów) Pobrany 41 razy
PLAN BACKUP.scarm
(27.75 KiB) Pobrany 43 razy
Lukasz_mk2
Kontakt:

miano pisze: 06 sty 2025, 11:34
Lukasz_mk2 pisze: 06 sty 2025, 00:43 czy dekoder z linku poniżej będzie odpowieni do starej lokomotywy BTTB???
https://www.makieciarz.pl/tillig-66033- ... 89496.html
Tillig nie pokazuje specyfikacji technicznej, na szczęście podaje nr odpowiednika 73105.
Tam podają: Gesamtbelastung/Max. Motorstrom: 0,8A, Kurzzeitig bis 2A.
Więc jest nadzieja że przy dużym poborze prądu się nie spali.
A możesz ewentualnie podpowiedzieć jakieś alternatywne rozwiązanie?
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Post autor: miano »

Lukasz_mk2 pisze: 06 sty 2025, 00:43 czy dekoder z linku poniżej będzie odpowieni do starej lokomotywy BTTB???
Tillig nie pokazuje specyfikacji technicznej, na szczęście podaje nr odpowiednika 73105.
Tam podają: Gesamtbelastung/Max. Motorstrom: 0,8A, Kurzzeitig bis 2A.
Więc jest nadzieja że przy dużym poborze prądu się nie spali.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Post autor: MonsterSale »

Oczywiście, że będzie OK. Nawet jeśli lokomotywa nie ma gniazda, to przylutujesz kabelki.
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

Zapytaj tutaj lub w temacie dcc-ex (też ,,tutaj'' ;) ). W ten sposób odpowiedzi zostaną dla potomnych ;).
Lukasz_mk2
Kontakt:

czy dekoder z linku poniżej będzie odpowieni do starej lokomotywy BTTB???
Pozdrawiam, Łukasz
Lukasz_mk2
Kontakt:

Dzięki @Domiss za tak obszerny opis. Nim mnie chyba przekonałeś do dcc-ex. Angielski trochę znam, a poza tym w razie czego jest Google translator. Czy byłaby możliwość porozmawiania z tobą na żywo np przez telefon (mogę wysłać Ci mój numer na PW lub ty wyślij mi swój) mam parę pytań w sprawie dcc-ex.
Pozdrawiam, Łukasz
Awatar użytkownika
Domiss
Kontakt:

Post autor: Domiss »

DCC-ex to następca DCC++. Mam to oprogramowania (DCC++) wgrane na arduino uno z dedykowaną płytką motorshield i używam przede wszystkim do programowania lokomotyw wraz z oprogramowaniem JMRI na komputerze. Do zabawy na modułach bocznicy i tego typu testów używam daisy spiętej ze spaxem w modułach i manipulatorów fredi (po prostu wygodniej się steruje niż z kompa lub telefonu). Sterowanie z telefonu (a nawet kilku telefonów) jest przez JMRI możliwe, a nawet bardzo łatwe do skonfigurowania (komputer i telefony muszą być w tej samej sieci wifi).
Nie wiem, jak bardzo DCC-ec różni się od DCC++, bo nie miałem na razie żadnej motywacji, aby wgrywać nowe oprogramowanie i cokolwiek zmieniać ("działa - nie ruszaj"). Jeśli znasz angielski, to do DCC-ex będziesz miał większe wsparcie, niż do jakiegokolwiek systemu tu na tym forum :D.
Moim zdaniem warto na początek zainwestować w dcc++ lub dcc-ex, warto też kiedyś sprawić sobie frajdę i zainwestować w lokomotywę z dekoderem dźwiękowym (najlepiej parowóz lub ewentualnie jakąś spalinówkę, w elektrowozach efekt zwykle aż tak nie powala). Z czasem zapewne kupisz sobie inną centralkę, ale naprawdę zmiana ustawień dekodera lokomotywy z programu JMRI to bajka, a czytanie instrukcji i zmiana wartości poszczególnych CV bez podpowiedzi z poziomu oprogramowania (tylko instrukcja) to często droga przez mękę. Chociaż dla dekoderów jazdy (bez dźwięku) za dużo tych ustawień to nie ma ;).
Moduły to znormalizowane kawałki makiety, którą nie tylko można łatwo transportować, ale pasuje do innych modułów (znormalizowanych). Zobacz tu: https://www.sttandard.org.pl/sttandard/
Lukasz_mk2
Kontakt:

pisząc o modułach masz na myśli budowę makiety z kilku części możliwych do jej ewentualnej "relokacji" w inne miejsce?? Jeśli tak, to taki mam ogólnie plan. Zdaje sobie również sprawę, że nie wybuduje jej w miesiąc ani dwa tylko raczej będzie to trwało dłużej. Będę ją budował jakoś odcinkami, w taki sposób by można było się nią pobawić jak jeszcze nie będzie do końca ukończona. A poza tym nie wiem na ile mi czas pozwoli - niestety będę ją budował tylko wieczorami, a wieczory niestety mam krótkie bo rano trzeba wstać i na nią niestety zarobić ;(
Pozdrawiam, Łukasz
manfred
Kontakt:

Post autor: manfred »

Może warto się zastanowić i zbudować ją tak aby choć w części miała moduły, które można by wykorzystać na zlotyTT, ja mam skromne doświadczenie modelarskie ale najpierw zbudowałem makietę co zajęła mi cały pokój a potem doszedłem do wniosku że przechodzę na moduły i takie powstały choć jeszcze poza domem nie byłem na zlotach a makieta poszła na złom i stwierdziłem że szkoda było środków płatniczych.
Lukasz_mk2
Kontakt:

tak, makieta będzie miała swoje pomieszczenie, napędów jeszcze nie liczyłem i zdaje sobie sprawę, że swoje kosztują. Póki co to mam wystarczająco dużo przełączników ze zwrotnic z torów t-rurkowych i podłączę je pod klawiatury, które też już mam
Pozdrawiam, Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”