Dworzec będzie wisiał na ścianie

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Re: Dworzec będzie wisiał na ścianie

Post autor: wlodar »

T_Domagalski pisze: 30 lip 2024, 22:48Widziałem parę razy długie składy, które przejeżdżając przez ciasny łuk "złożyły się" do środka tego łuku.
A to akurat prawda - zwłaszcza stare Y-ki BTTB z plastikowymi łożyskami i kołami. :evil:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

T_Domagalski pisze: 30 lip 2024, 22:48Natomiast składu, który wykoleiłby się od nadmiernej siły odśrodkowej - na razie żadnego. :)
...bo nie widziałeś Turbo-Bobiny !!
:lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

cichonęk pisze: 30 lip 2024, 10:21...rzy masach taboru w TT siła odśrodkowa nie odgrywa roli.
W naszej skali, przy nieproporcjonalnie dużych oporach ruchu oraz ciasnych łukach, znacznie bardziej istotna jest siła ściągająca wagony do środka łuku.
Widziałem parę razy długie składy, które przejeżdżając przez ciasny łuk "złożyły się" do środka tego łuku. Natomiast składu, który wykoleiłby się od nadmiernej siły odsrodkowej - na razie żadnego. :)
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

Nie widziałem, ale zakładam, że ruch pociągów na tej makiecie w jakimś minimalnym stopniu będzie nawiązywał do prawdziwej kolei. Inaczej hipotetyczni pasażerowie takiego pociągu będą musieli znosić na zakrętach przeciążenia o wartości 4G, a to wymaga już sporego treningu i odpowiednich predyspozycji zdrowotnych.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

cichonęk pisze: 30 lip 2024, 10:21 .............. - przy masach taboru w TT siła odśrodkowa nie odgrywa roli.
Oj, widziałeś w akcji turbo bobinę Mikiego?
cichonęk
Kontakt:

Post autor: cichonęk »

W zasadzie jest to zgodne ze sztuką układania toru kolejowego - tzw. przechyłka. Można wykorzystać tekturę - ja na łuku o promieniu 600mm wykorzystałem w centralnej części pasek tektury o grubości 1mm, a przy końcach łuku 0,5mm i przejście do poziomu podtorza. Przechyłka jest widoczna, jednak bardziej mi chodziło o efekt wizualny, niż niwelowanie siły odśrodkowej - przy masach taboru w TT siła odśrodkowa nie odgrywa roli.
Awatar użytkownika
Ostaszator
Kontakt:

Post autor: Ostaszator »

Zastanawiam się, czy na łukach/zakrętach nie trzebaby podnieść troszeczkę zewnętrznej szyny, żeby osłabić działanie siły odśrodkowej pędzącego składu. Czy to ma sens i czy takie rzeczy się robi? Jeśli tak, to czy coś takiego będzie dobrym rozwiązaniem?

https://www.hobby-shop.cz/masinky/podlo ... (86413-11)
Awatar użytkownika
womo
Kontakt:

Post autor: womo »

Najlepszymi wyjsciem są kleje 1 gramowe. Małe opakowania. Te same problemy, ale zużywają się szybciej.
IMG-20240729-WA0004.jpg
Awatar użytkownika
Ostaszator
Kontakt:

Niektórzy składali skrzynki w weekend, a Jacek składał rozjazdy i się dziwił, dlaczego to tyle trwa, oczywiście chciałem, żeby to było szybciej. Przez instrukcję składania rozjazdu nie mogłem się przebić, chociaż radzę sobie z angielskim.
Pokleiłem też CA szyny do podkładów punktowo. Obetnę końcówki szyn.
Czy macie jakiś sposób na szczelne zamykanie kleju CA? Zakręcam,odkręcam i przeważnie już nic nie leci.
Zabezpieczyłem całe opakowanie CA folią do żywności, szczelnie, sprawdzę, czy to działa.
Załączniki
unnamed.jpg
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Ostaszator pisze: 25 lip 2024, 15:51 Czy takie złączki izolacyjne do rozjazdów będą ok?
Na prostej nie trzeba, na łuku raczej bym dał.
Awatar użytkownika
Niejeden+
Kontakt:

Post autor: Niejeden+ »

Będą ok, jednak taniej i estetyczniej wystarczy zrobić przerwę w szynie.
Awatar użytkownika
Ostaszator
Kontakt:

Czy takie złączki izolacyjne do rozjazdów będą ok?
https://www.modelmania.eu/zlaczka-torow ... 20szt-5016
Chcę polaryzować elektrycznie przy pomocy wyjść z napędu mp1 szyny przy dziobie zwrotnicy, zależnie od położenia iglic, a żeby to zrobić to końce szyn chcę trzbaby odizolować elektrycznie od torów za rozjazdem.
Awatar użytkownika
Wąski
Kontakt:

Post autor: Wąski »

Najprościej i ,,tanio" wyjdzie podkłady+szyny, wybór jest spory i praca przyjemna. Rozjazdy kupił bym gotowe, wygodniejsze.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Formując łuk stosowałem szpilki lub pineski z plastikowym, wysokim łbem unieruchamiając tor. Odrysowanie ołówkiem, klej i znowu pineski.
Awatar użytkownika
NemoTT
Kontakt:

Post autor: NemoTT »

Borczy pisze: 23 lip 2024, 17:21
NemoTT pisze: 23 lip 2024, 13:24 ... Poza tym ułożyć prostą z flexów... też nie takie proste......
Czemu? Flexa kupujesz w częściach - oddzielnie szyny - 1000mm oraz podkłady w zależności co potrzebujesz złożyć - proste lub elastyczne.
Ja kupiłem 'gotowe' flexy. Przy profilowaniu łuku jedna szyna się "wydłuża" i przy dokładaniu kolejnej flexy największy problem był z takim docięciem, żeby nie było żadnej przerwy między szynami. Później leki szlif i ok. Ale co czasami było decybeli... :mrgreen:
Polecam cążki Xuron made in USA, bardzo precyzyjne i solidne. Cięcie szyny prostopadle do, góra dół.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”