Wagony towarowe Rgs

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Re: Wagony towarowe Rgs

Post autor: Charakterek »

Ten typ tak ma. Te kontenery są robione przez firmę PSK i niestety super jakością nie grzeszą...
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

Acrobat1 pisze:Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszego :P zakupu taboru od Tilliga przez sklep internetowy. Dokładnie obejrzałem zawartość paczki i mam wątpliwości co do samego kontenera... Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla? /.../
Z ciekawości sprawdziłem moje kontenery /sprawdziłem i obfociłem /. Dachy nie są idealnie w połysku, jakieś tam ryski na nich są. Na zdjęciu trochę widać. Trochę.
Porównaj z Twoim kontenerem i zastanów się na ile te „drobniutkie koliste ryski” będą Ci przeszkadzać, denerwować i wku...rzać. Ewentualnie pomyśl o reklamacji....

Obrazek

Obrazek
89/94
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Acrobat1 pisze:Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszego :P zakupu taboru od Tilliga przez sklep internetowy. Dokładnie obejrzałem zawartość paczki i mam wątpliwości co do samego kontenera... Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla?
Tak mają te kontenery. Niestety nie są najlepsza konstrkcją. U mnie w jednym (genstar) widoczne sa ślady kleju i lekkie rysy, w drugim (mexicana) z kolei dość duże szpary. Ale to nic ktoś kiedyś opowiadał, że górna cześć w ogóle była wkejona odwrotnie ze śladami odpowietrzenia na górze.
wojtekkowalski
Kontakt:

Post autor: wojtekkowalski »

Acrobat1 pisze: Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszego :P zakupu taboru od Tilliga przez sklep internetowy. Dokładnie obejrzałem zawartość paczki i mam wątpliwości co do samego kontenera... Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla?

Proszę o pomoc ludzi, którzy mają taki wagonik w swojej kolekcji. Czy reklamować?

PS. zastanawiałem się też nad rurkami, chyba będą kolejnym nabytkiem...

pozdrawiam
U mnie też dach tak wygląda, są delikatne ryski. Powiem, że nigdy nie zwróciłem na to uwagi i to chyba po prostu tak już jest :mrgreen:
Co do rurek, to tez bardzo chciałem kupić ten wagon, ale cos nie ma go w ofercie, przynajmniej w MM.
Wagony ogólnie są super, a w połączeniu z Rilsami to już ekstraklasa.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Acrobat1 pisze:Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla?
Jeśli masz możliwość, to zrób i pokaż zdjęcie ...będzie łatwiej COKOLWIEK powiedzieć....
Acrobat1
Kontakt:

Post autor: Acrobat1 »

Charakterek pisze:K line oprócz rurek jest jednym z fajniejszych Rgs! Bardzo mi się podoba ten ogromny kontener :) Ale rurki jak zabezpieczysz nitką za kłonice - to już czysta rewelacja!

Obrazek
Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszego :P zakupu taboru od Tilliga przez sklep internetowy. Dokładnie obejrzałem zawartość paczki i mam wątpliwości co do samego kontenera... Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla?

Proszę o pomoc ludzi, którzy mają taki wagonik w swojej kolekcji. Czy reklamować?

PS. zastanawiałem się też nad rurkami, chyba będą kolejnym nabytkiem...

pozdrawiam
Acrobat1
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

K line oprócz rurek jest jednym z fajniejszych Rgs! Bardzo mi się podoba ten ogromny kontener :) Ale rurki jak zabezpieczysz nitką za kłonice - to już czysta rewelacja!

Obrazek
ArturSwider

Post autor: ArturSwider »

Hi,

No za te zdjęcie i tło należy Ci się pochwała. :D

A wagnik jest fajny, sam mam w domciu jeden taki: Art.-Nr.15503 Containertragwagen Rgs Epoche IV der DR.

Przyznam się szczerze, że od zakupu (a było to na gwiazdkę) leży sobie w pudełeczku i czeka na montaż elementów dodatkowych.
Awatar użytkownika
kolejarz
Kontakt:

Post autor: kolejarz »

No !! !! :shock:
Wagon ładny...ale tło jeszcze lepsze !! I do tego odpowiedni post ustawiony :mrgreen:
Gratuluje pomysłu :P
Awatar użytkownika
DZIK
Kontakt:

Post autor: DZIK »

Jest!! – mam go. Właśnie dzisiaj do mnie przyjechał.

Obrazek

Jak widać na załączonym obrazku, części do samodzielnego montażu jeszcze w woreczku. Trochę boję się wtykania tych kłonic, no ale trzeba wagon skompletować. Chyba zrobię to dopiero jutro, dzisiaj jeszcze trochę sobie popatrzę :shock:
89/94
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

racja

Post autor: Marcin »

Zgadza się, elementy wchodza ciężkawo, ale ja to uwielbiam. Wszystkie moje platformy montowałem z wielkim zapałem. Polecam zdecydowanie. Zabawa super.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

Wagony są bardzo fajne, a skład kilku takich to bajka na makiecie.
Faktycznie elementy do montażu to mały horror. Mi udało się powtykać wszystko bez strat i bez klejenia (tylko koła hamulcowe kleiłem) ale u mnie też jedna burta wchodziła bardzo ciasno, a drugą można po prostu "wrzucić" w otworki.
MarcinSz
Kontakt:

Post autor: MarcinSz »

Wagony te mają elementy do montażu - kłonice, burty i stopnie manewrowych.

Przedmiotem mych poczynań był Rgs DR ep. IV z trzema kontenerami Sea Land.
Kłonice w istocie wystarczy wcisnąć, choć słowo "wystarczy" nie wydaje się tu właściwe Kłonice wchodzą bardzo ciasno i trzeba bardzo uważać, by ich nie powiginać (u mnie dwie straty - na szczęcie tyle właśnie było zapasowych).
Z burt jedna wchodziła tak ciasno, że ledwo wcisnąłem bez wygięcia, druga za to tak lekko, że dokleiłem by uniknąć przypadkowego zagubienia; przykleiłem oczywiście koła hamulca ręcznego.

Problem sprawia mocowanie stopni. Otworki dla nich przeznaczone są tak ciasne, że nie udaje się ich wcisnąć. Postąpiłem stosownie do rady Charakterka, zaostrzyłem stopnie żyletką (to coś kosztuje złotówę :shock: ) - wystarczyły dwa pociągnięcia z dwóch stron na długości pół milimetra, stopnie weszły bez problemu. Dla pewności jeszcze potraktowałem je odrobiną kleju.
Powyższe wykonałem w oparciu o rady forumowiczów, na pewno posłużą one także innym nabywcom tego typu platform.
Marcin Szwanenfeld
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Wagony towarowe Rgs

Podziel się nimi z Nami. Napisz co myślisz o modelu.

Test modelu wraz ze zdjęciami znajdziesz klikając tutaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”