Wagony towarowe Rgs
Moderator: mod-Tabor
- Charakterek
- Kontakt:
Re: Wagony towarowe Rgs
Ten typ tak ma. Te kontenery są robione przez firmę PSK i niestety super jakością nie grzeszą...
- DZIK
- Kontakt:
Z ciekawości sprawdziłem moje kontenery /sprawdziłem i obfociłem /. Dachy nie są idealnie w połysku, jakieś tam ryski na nich są. Na zdjęciu trochę widać. Trochę.Acrobat1 pisze:Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszegozakupu taboru od Tilliga przez sklep internetowy. Dokładnie obejrzałem zawartość paczki i mam wątpliwości co do samego kontenera... Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla? /.../
Porównaj z Twoim kontenerem i zastanów się na ile te „drobniutkie koliste ryski” będą Ci przeszkadzać, denerwować i wku...rzać. Ewentualnie pomyśl o reklamacji....

89/94
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Tak mają te kontenery. Niestety nie są najlepsza konstrkcją. U mnie w jednym (genstar) widoczne sa ślady kleju i lekkie rysy, w drugim (mexicana) z kolei dość duże szpary. Ale to nic ktoś kiedyś opowiadał, że górna cześć w ogóle była wkejona odwrotnie ze śladami odpowietrzenia na górze.Acrobat1 pisze:Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszegozakupu taboru od Tilliga przez sklep internetowy. Dokładnie obejrzałem zawartość paczki i mam wątpliwości co do samego kontenera... Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla?
-
- Kontakt:
U mnie też dach tak wygląda, są delikatne ryski. Powiem, że nigdy nie zwróciłem na to uwagi i to chyba po prostu tak już jestAcrobat1 pisze: Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszegozakupu taboru od Tilliga przez sklep internetowy. Dokładnie obejrzałem zawartość paczki i mam wątpliwości co do samego kontenera... Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla?
Proszę o pomoc ludzi, którzy mają taki wagonik w swojej kolekcji. Czy reklamować?
PS. zastanawiałem się też nad rurkami, chyba będą kolejnym nabytkiem...
pozdrawiam

Co do rurek, to tez bardzo chciałem kupić ten wagon, ale cos nie ma go w ofercie, przynajmniej w MM.
Wagony ogólnie są super, a w połączeniu z Rilsami to już ekstraklasa.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli masz możliwość, to zrób i pokaż zdjęcie ...będzie łatwiej COKOLWIEK powiedzieć....Acrobat1 pisze:Dach wygląda jak przeszlifowany bardzo drobnym papierem ściernym. Widoczne są drobniutkie koliste ryski. Czy to jest normalne, czy dostałem bubla?
-
- Kontakt:
Proszę o pomoc w sprawie tego K line kontenerka. Otóż dokonałem właśnie pierwszegoCharakterek pisze:K line oprócz rurek jest jednym z fajniejszych Rgs! Bardzo mi się podoba ten ogromny kontenerAle rurki jak zabezpieczysz nitką za kłonice - to już czysta rewelacja!
Obrazek

Proszę o pomoc ludzi, którzy mają taki wagonik w swojej kolekcji. Czy reklamować?
PS. zastanawiałem się też nad rurkami, chyba będą kolejnym nabytkiem...
pozdrawiam
Acrobat1
- Charakterek
- Kontakt:
K line oprócz rurek jest jednym z fajniejszych Rgs! Bardzo mi się podoba ten ogromny kontener
Ale rurki jak zabezpieczysz nitką za kłonice - to już czysta rewelacja!

Hi,
No za te zdjęcie i tło należy Ci się pochwała.
A wagnik jest fajny, sam mam w domciu jeden taki: Art.-Nr.15503 Containertragwagen Rgs Epoche IV der DR.
Przyznam się szczerze, że od zakupu (a było to na gwiazdkę) leży sobie w pudełeczku i czeka na montaż elementów dodatkowych.
No za te zdjęcie i tło należy Ci się pochwała.

A wagnik jest fajny, sam mam w domciu jeden taki: Art.-Nr.15503 Containertragwagen Rgs Epoche IV der DR.
Przyznam się szczerze, że od zakupu (a było to na gwiazdkę) leży sobie w pudełeczku i czeka na montaż elementów dodatkowych.
- kolejarz
- Kontakt:
No
Wagon ładny...ale tło jeszcze lepsze
I do tego odpowiedni post ustawiony
Gratuluje pomysłu

Wagon ładny...ale tło jeszcze lepsze

Gratuluje pomysłu

- DZIK
- Kontakt:
Jest!! – mam go. Właśnie dzisiaj do mnie przyjechał.

Jak widać na załączonym obrazku, części do samodzielnego montażu jeszcze w woreczku. Trochę boję się wtykania tych kłonic, no ale trzeba wagon skompletować. Chyba zrobię to dopiero jutro, dzisiaj jeszcze trochę sobie popatrzę

Jak widać na załączonym obrazku, części do samodzielnego montażu jeszcze w woreczku. Trochę boję się wtykania tych kłonic, no ale trzeba wagon skompletować. Chyba zrobię to dopiero jutro, dzisiaj jeszcze trochę sobie popatrzę

89/94
- Ciamosław
- Kontakt:
Wagony są bardzo fajne, a skład kilku takich to bajka na makiecie.
Faktycznie elementy do montażu to mały horror. Mi udało się powtykać wszystko bez strat i bez klejenia (tylko koła hamulcowe kleiłem) ale u mnie też jedna burta wchodziła bardzo ciasno, a drugą można po prostu "wrzucić" w otworki.
Faktycznie elementy do montażu to mały horror. Mi udało się powtykać wszystko bez strat i bez klejenia (tylko koła hamulcowe kleiłem) ale u mnie też jedna burta wchodziła bardzo ciasno, a drugą można po prostu "wrzucić" w otworki.
-
- Kontakt:
Wagony te mają elementy do montażu - kłonice, burty i stopnie manewrowych.
Przedmiotem mych poczynań był Rgs DR ep. IV z trzema kontenerami Sea Land.
Kłonice w istocie wystarczy wcisnąć, choć słowo "wystarczy" nie wydaje się tu właściwe Kłonice wchodzą bardzo ciasno i trzeba bardzo uważać, by ich nie powiginać (u mnie dwie straty - na szczęcie tyle właśnie było zapasowych).
Z burt jedna wchodziła tak ciasno, że ledwo wcisnąłem bez wygięcia, druga za to tak lekko, że dokleiłem by uniknąć przypadkowego zagubienia; przykleiłem oczywiście koła hamulca ręcznego.
Problem sprawia mocowanie stopni. Otworki dla nich przeznaczone są tak ciasne, że nie udaje się ich wcisnąć. Postąpiłem stosownie do rady Charakterka, zaostrzyłem stopnie żyletką (to coś kosztuje złotówę
) - wystarczyły dwa pociągnięcia z dwóch stron na długości pół milimetra, stopnie weszły bez problemu. Dla pewności jeszcze potraktowałem je odrobiną kleju.
Powyższe wykonałem w oparciu o rady forumowiczów, na pewno posłużą one także innym nabywcom tego typu platform.
Przedmiotem mych poczynań był Rgs DR ep. IV z trzema kontenerami Sea Land.
Kłonice w istocie wystarczy wcisnąć, choć słowo "wystarczy" nie wydaje się tu właściwe Kłonice wchodzą bardzo ciasno i trzeba bardzo uważać, by ich nie powiginać (u mnie dwie straty - na szczęcie tyle właśnie było zapasowych).
Z burt jedna wchodziła tak ciasno, że ledwo wcisnąłem bez wygięcia, druga za to tak lekko, że dokleiłem by uniknąć przypadkowego zagubienia; przykleiłem oczywiście koła hamulca ręcznego.
Problem sprawia mocowanie stopni. Otworki dla nich przeznaczone są tak ciasne, że nie udaje się ich wcisnąć. Postąpiłem stosownie do rady Charakterka, zaostrzyłem stopnie żyletką (to coś kosztuje złotówę

Powyższe wykonałem w oparciu o rady forumowiczów, na pewno posłużą one także innym nabywcom tego typu platform.
Marcin Szwanenfeld
- Charakterek
- Kontakt:
Wagony towarowe Rgs
Podziel się nimi z Nami. Napisz co myślisz o modelu.
Test modelu wraz ze zdjęciami znajdziesz klikając tutaj
Test modelu wraz ze zdjęciami znajdziesz klikając tutaj