BR 101

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

romek tt
Kontakt:

Re: BR 101

Post autor: romek tt »

Taki składzik już jest Obrazek
mam jeszcze zamówione do niego 2 wagony ,ale chyba małe szanse na ich zdobycie.Są ciekawie wykonane,malowane -dach optycznie wyglada całkiem inaczej,zachodzi na boki wagonów.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

O tak. IC ocalały, Ocalały też te ze składu eurotrain, co mnie ogromnie cieszy! Bowiem na jeszcze 2 szt mam chętkę bo w przyszłości składy z 6 m wagenów będą takie akuracik!
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

IR DBAG to moze faktycznie juz sie skonczyły ale IC to chyba jeszcze nie.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

DBv pisze: Z tego punktu widzenia pasują tu już raczej wagony 13686, 13687 i 12685, przynajmniej mają logo DB AG. Nie zmienia to jednak faktu, że najlepsze byłyby wagony IC, zwłaszcza w aktualnym malowaniu.
Tylko że tych modeli już nie ma w ofercie Tilliga :( Nad czym bardzo mocno ubolewam! Się skończyły i juz :(
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

Wagony prezentowane przez Charakterka to nie InterCity, tylko InterRegio. W efekcie bardziej to one pasują do BR114, BR218, ludmiły czy ew. BR229. Biorąc pod uwagę jednocześnie fakt, że wagony 13701, 13507 i 13702 mają logo kolei DB, zestawienie ich z BR101 jest już zupełną fikcją.
Z tego punktu widzenia pasują tu już raczej wagony 13686, 13687 i 12685, przynajmniej mają logo DB AG. Nie zmienia to jednak faktu, że najlepsze byłyby wagony IC, zwłaszcza w aktualnym malowaniu.
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Post autor: bartekdj »

No innego składu niż wagony osobowe, intercity nie widzę do 101, pod względem kolorystyki rzeczywiscie te, które mi zaprezentowałeś są najbardziej atrakcyjne. Zresztą szperając w necie natrafiam na same 101 z wagonami intercity.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2006, 18:01 przez bartekdj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

kolorystycznie to pasowałyby 13701, 13507 i 13702. Taki całkiem fajny składzik można z nich skręcić!

13507 trochę choro, bo niby nowość 2006, a już wychodzi z oferty

http://www.tillig.com/bi-shop/13507.jpg

13702 - kolejny wychodzący z oferty

http://www.tillig.com/bi-shop/13702.jpg

Lub też można do niej podpiąć skład eurotrain - całkiem sympatycznie to wygląda!
Awatar użytkownika
bartekdj
Kontakt:

Post autor: bartekdj »

No również moge podzielić zdanie, że owe testy to podstawa zakupu i tak też się tak niedawno, jestem posiadaczem 101 blue od Artura...ciężka, piękna, szybka bestia, problem tkwi , że nie wiem co jej za wagony dopasować
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Poza dwoma Grzegorzu, dwoma... Zielonym i czarnym...
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

Charakterek pisze:Piszę staramy się, bo testy to nie tylko ja, to także Artur Sch, ArturSwider (jak ma czas), Gdyniak, TomekW i Oelka - to oni kierują cenne uwagi, które potem zbieram i opisuję...

Przyznam że owe testy (podejrzane eksperymenta) :mrgreen: są dla mnie podstawą do wyznaczenia kolejności zakupów. No może poza jednym przypadkiem - ale o tym wkrótce.
A na razie ... sza! :mrgreen
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Dzięki Damian za miłe słowa - właśnie o to mi chodziło - by ludzie popatrzyli na fotki, poczytali o modelu i nie kupowali w ciemno. Może choć 20% jaśniej będzie taki klient miał... No i staramy się pokazać co warto kupić, a co nie. Piszę staramy się, bo testy to nie tylko ja, to także Artur Sch, ArturSwider (jak ma czas), Gdyniak, TomekW i Oelka - to oni kierują cenne uwagi, które potem zbieram i opisuję...
xdamian
Kontakt:

Post autor: xdamian »

Pozwole sobie w tym wątku pogratulować Charakterkowi, strony z testami jak i prężności działanie tt-clubu. W dobie sklepów inetowych takie testy są moim zdaniem bardzo potrzebne. Mi osobiście brakuje strony z testami na podobnym poziomie, modeli w mojej wielkości (H0).
Jednym słowem tak trzymać i proszę o więcej ;)
Pozdrawiam
Damian
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

W moim było tak samo :) to płytka po założeniu białych diod i czerwonych przy okazji... Nic nie trzeba było zmieniać :)
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Charakterek pisze:Czy aby na pewno?
Nooo !!
W moim loku jest już inaczej (time is changing):
Obrazek
Charakterek pisze:Wewnętrzne zapalają się w trasie (tzw światła dalekosiężne, czy jak je tam zwą). I pali się 5 lamp. Można pomyleć o takim rozwiązaniu na DCC, tylko wtedy to jż na bank inna płytka. A wewnętrzne zapalać jako światło kabiny maszynisty, mniam!
Bardzo dobry pomysł, ale miejsca na dekoder jest mało :( przewidziano MINI, a powinien być cały Gold. Ponadto MUSZĄ być dodatkowe światłowody do wewnętrznych świateł.
Ostatnio zmieniony 19 lip 2006, 21:58 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

ArturSch pisze:
:arrow: Tillig ...i te jego światła - porażka. Chciałem od razu wymienić na białe LEDy ..i zdziwko: na płytce są 3 LEDy.
O tym pisałem w teście zamieszczając stosowne zdjęcia.
ArturSch pisze: Środkowy żółty, dwa skrajne to podwójne LEDy żółto/czerwone - no i klapa, bo jak na razie nie ma podwójnych LEDów SMD biało/czerwonych -> byłyby barwy narodowe :) , więc w prosty sposób nie można wymienić. Trzeba dać własną płytkę drukowaną

Czy aby na pewno?

Obrazek

Zobacz ostatnie nocne fotki z testu...

ArturSch pisze: :( Jeszcze jedno: Loka ma klosze na osobne światła zółte i osobne na czerwone, ale palą się tylko zewnętrzne na żółto bądź czerwono, a wewnęrzne nie świecą wogóle. Światłowody są tylko do zewnętrznych otworków :(
Czyli tak, jak w oryginale.

http://www.railfaneurope.net/pix/de/ele ... bingen.jpg

http://www.railfaneurope.net/pix/de/ele ... 101801.jpg

Wewnętrzne zapalają się w trasie (tzw światła dalekosiężne, czy jak je tam zwą). I pali się 5 lamp. Można pomyleć o takim rozwiązaniu na DCC, tylko wtedy to jż na bank inna płytka. A wewnętrzne zapalać jako światło kabiny maszynisty, mniam!
Ostatnio zmieniony 19 lip 2006, 11:09 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”