Br83, PIKO

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Re: Br83, PIKO

Post autor: MonsterSale »

Nie, zestawy PIKO przychodzą jako komplet: dekoder oraz moduł dźwiękowy z głosnikiem na kablach i wszystko spinasz do wtyczek SUSI
ggrzegorz
Kontakt:

Post autor: ggrzegorz »

Też myślałem kupić ten dekoder. Mam pytanie czy trzeba lutować ten głośnik do płytki?
adrian pander
Kontakt:

Post autor: adrian pander »

Ja kupiłem oryginalny dekoder Piko 46550
XP 5.1 Sound BR 83.10 DR Next18 & LS za około 120 euro w zestawie z głośnikiem.

Adrian
TT SILESIA
ggrzegorz
Kontakt:

Dziekuje za informacje.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

ZIMO na swojej stronie wszystko wyjasnia. Seria MN jest ciut mniesza, ale potrafi podać mniejszy prąd zarówno sumaryczny, jak i na wyjścia funkcyjne czy silnik. Seria MN jako nowsza jest ciut droższa.
ggrzegorz
Kontakt:

Właśnie zastanawiałem się nad dekoderem Zimo MX618N18 lub MN180N18. Czym one sie różnią i który lepiej kupić do tej lokomotywy.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

ZIMO.
ggrzegorz
Kontakt:

Kupiłem analogową lokomotywę Br83. Chciałem do niej założyć dekoder jazdy i oświetlenia. Może koledzy doradzą mi jaki wybrać ?
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Ja BR 41 Fischera mam od iluś miesięcy (nie pamiętam dokładnie), ale wznowienie ma faktycznie wyjść bodaj w grudniu.

Jeśli zrobisz takie podłączenie pod diody to sam chętnie kupię i przerobię kilka czajników :)
kbosak
Kontakt:

Re: Br83 PIKO

Post autor: kbosak »

Dzięki, monster. Spodziewałem się że tak jest, nie byłem pewien jaka jest rzeczywistość. To świetny lok, trzeba nim jeździć powoli, ilość gadżetów i fakt że jest fabrycznie postarzony jest bardzo miłą odmianą od tilliga. To świetny lok towarowy z wczesnego DR, do węglareczek, wagoników z piwem i bananami, z odbiorem prądu zdaje się z każdej osi - to mnie pozytywnie zaskakuje.

Jeśli chodzi o jakość, to na ROCO bym nie narzekał, narazie jestem pełen uznania. nawet pierwsza edycja BR80 kiedy ja to kupiłem, 2004? po nafaszerowaniu kondenstatorami jeździ jak marzenie.
I Beckmann.

Normalnie nie lubię krótkich prostych lokomotyw stąd BR-24 odpada, ale BR-65 był taki legendarny, neich wrescie Gutzold zrobi coś nowego.
I oczywiście czekam na BR-41 Fischerowego.

Co do paleniska, to sobie wszystkie BR-01 poprzerabiam na paleniskowe z doświetleniem budy i może oświetleniem napędu - kupuje się takie mikrodiody z nanokabelkiem na pęczki na aliexpressie, wciska przez szpary i szczeliny i może sobie wszystko poprzerabiać bez wiązki kabli jak w elektrowni.
Generalnie, na rynku są fajne dekodery, są pufferspeicher, a nie ma takie płytki rozejściowej żeby wszystkie rezystory diód poprzyczepiać i żeby były zasilane z plusa akubanku a nie z szyny. Trzeba będzie taką 'drabinkę' zmajstrować, na jakieś 7 wyjść, może z jednym czy dwoma tranzysrorami dal wyjść logidznych.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Jeśli chcesz miec super jakość to tylko KRES albo Fischer-Modell czy Saxonia Modellbau. PIKO robi fajne modele z gadżetami, ale tnie na jakości. Mam dwie 83.10 (III i IV) i jedna się delikatnie kołysze, a druga nie. Nie przejmuję się tym. Odgłosów dziwnych nie wydaje. A dźwięki, palenisko i oświetlenie robocze robią bardzo dobre wrażenie.
To w końcu tylko zabwki dla dużych chłopców :)
kbosak
Kontakt:

MonsterSale pisze: 13 wrz 2023, 18:27Gdzie kupowałeś?
Ebay priivatauktion bez zwrotu,
opakowanie idealne, nowe, w plombach, przesłane idealnie zabezpieczone, na nalepce znak dystrybutora elriwa.de.
Zresztą za 2/3 ceny jak nie mniej bo tak się aukcje ułożyły.

Obstawiam że miałem pecha, tak samo co oryginalny kupujący miał pecha. Sprzedający ewidentnie robił zrzut swojej kolekcji rezygnując z hobby, z dużą ilością różnego neuware.

OKAY już widzę na pudełku u dolu spora ilość chińskich znaczków ()część oyginalnych napisów). A więc kontrola jakości nie wyspecyfikowała płynnej jazdy...

TZN lokomotywa jeździ świetnie, ale ktoś kto ma wieloosiowe wózkowe lokomotywy, lub gutzolda BR65, czy naet tilligowe BR01,czy nawet E77 czy E95 widzi różnicę przy szybkiej jeździe.
kbosak
Kontakt:

piottrw pisze: 13 wrz 2023, 16:36 A szyny są proste ?
To też ma znaczenie.
Po tych samych szynach inne loki nie mają oscylacji o częstości 2Hz jadąc 50km/h, możesz posłuchać filmu.
Ewidentnie zmiana częstości głosu napędu jako całość zgodna z czsem obrotu koła. Pytanie na ile jest to w normie, bo widać to bardziej w jeździe do tyłu i może być efektem kiepskiego designu ogólnego.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2023, 08:13 przez kbosak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

kbosak pisze: 13 wrz 2023, 06:32Moje BR83 nowe w wersji sound fabrycznie postarzany kolor plastiku,...
Gdzie kupowałeś?
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

A szyny są proste ?
To też ma znaczenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Parowe”