Profile

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

miki
Kontakt:

Re: Profile

Post autor: miki »

Lepiej numerycznie wyfrezuj dziury w tych profilach z sąsiedniego wątku. To raz. Rysunek daje już jakieś pojęcie. To dwa. ZDECYDOWANIE zacznij od segmentu prostego. To trzy.

Wracając do rysunku - to co nazywasz nasypem jest w rzeczywistości ławą torowiska (czy jakoś tak). Chyba nie zamierzasz wykonać tego łuku w jednym kawałku??? :mrgreen: Praktyka dowodzi, że powinno się toto składać z 3-4 segmentów, dochodzi więc odpowiednia liczba par profili niesttandardowych.
Ja projektuję w Corelu ( może być inny wektor - ale koniecznie wektor, z CADem na czele). Najpierw wytyczamy przebieg toru od miejsca A do miejsca B. Do takiego ładnego łuku warto zaprojektować odpowienie krzywe przejściowe i tym podobne ..... Potem umiejscawiamy profile, ściany skrzyń i tym podobne kwiatki....Numeryczne frezowanie ławy można "se" darować wystarczy wyrzynarka i wydruk 1:1. To w zasadzie wszystko
zibi33
Kontakt:

Post autor: zibi33 »

T_Domagalski pisze:
zibi33 pisze:wykonałem profile MP1 - 500 jest moim zdaniem super
[...]
chcę wykonać odcinek prosty około 900mm z łukiem w prawo o 90°, łuk właśnie projektuje,
O ile rozumiem, to ten łuk tez chcesz wykonać z zastosowaniem profili 500mm?
Jeśli tak, to będzie wyglądac strasznie nienaturalnie! Zastanów się nad bardziej realistycznym promieniem rzędu 1500mm.
No i dalej piszę niezrozumiale :), no ale postaram się wyjaśnić: Jak pisałem chcę wykonać odcinak prosty o długości 900mm (pierwszy modół) i zakręt w prawo o 90° (jako dodatkowy modół) tylko teraz nie wiem jaki zastosować promień każdy sugeruje coś innego ale chyba zrobie 1500mm jak napisał T_Domagalski. Jak pisałem "myślę go wykonać z MDF (taki pomysł) no chyba, że ktoś ma lepszy pomysł na wykonanie nasypu" to chodzilo mi o wykonanie samego nasypu, czyli numerycznie wyfrezowany łuk o promieniu 1500mm i tak wykonany łuk przykręcony do profili MP1 z obu stron. Czyli chcę zrobić dwa zestawy odcinek prosty 900mm i łuk 90° o promieniu 1500mm.
No to jeszcze szybki rysunek poglądowy - jak widać profile są typu MP1 a na czerwono narysowałem łuk 1500mm. A tak przy okazji to jak wykonujecie łuki ????
Obrazek
Ostatnio zmieniony 08 lut 2007, 07:47 przez zibi33, łącznie zmieniany 2 razy.
miki
Kontakt:

zibi33 pisze:....chcę wykonać odcinek prosty około 900mm z łukiem w prawo o 90°
:shock: Co to jest odcinek prosty z łukiem?? Myslałęm że albo jest prosto albo łuk. Dalej niszt fersztejen ....

zibi33 pisze:.... jak zasugerował kolega MIKI o promieniu 900mm......
kolega miki sugerował, żeby nie robić 900 mm bo wygląda chałowo !!!!!! a nie wprost przeciwnie
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Post autor: Witek M. »

[...] z zastosowaniem profili 500mm?
Jesli tak, to bedzie wygladac strasznie nienaturalnie! [...]
Nic nie rozumiem. To do lukow sa jakies inne profile? Obrazek
Awatar użytkownika
T_Domagalski
Moderator
Kontakt:

Post autor: T_Domagalski »

zibi33 pisze:wykonałem profile MP1 - 500 jest moim zdaniem super
[...]
chcę wykonać odcinek prosty około 900mm z łukiem w prawo o 90°, łuk właśnie projektuje,
O ile rozumiem, to ten łuk tez chcesz wykonać z zastosowaniem profili 500mm?
Jeśli tak, to będzie wyglądac strasznie nienaturalnie! Zastanów się nad bardziej realistycznym promieniem rzędu 1500mm.
zibi33
Kontakt:

No i jestem, uff - ciężko jest z czasem. Ale wracam do profili - wykonałem profile MP1 - 500 jest moim zdaniem super, jeśli ktoś miał by ochotę sprawdzić jak będzie pasował do innych to mogę wysłać. No to do rzeczy, wykonałem dwa rodzaje z MDF i ze SKLEJKI, koszt wykonania jednego modułu z MDF to około 6zł (materiał), natomiast sklejka to koszt 7,4zł (materiał), za "10zł zrobię :)" MDF obrabiany numerycznie, fajnie się montuje, sklejka 10mm jest bardziej trwała w użytkowaniu, ale więcej czasu trzeba poświęcić na montaż.
A teraz, „Co ty właściwie chcesz zrobić " już piszę: chcę wykonać odcinek prosty około 900mm z łukiem w prawo o 90°, łuk właśnie projektuje, jak zasugerował kolega MIKI o promieniu 900mm i myślę go wykonać z MDF (taki pomysł) no chyba, że ktoś ma lepszy pomysł na wykonanie nasypu. Jak zrobię fotki, to dołączę.
miki
Kontakt:

zibi33 pisze:Czyli rozumiem, że promień mogę zrobić dowolny tak abym nie przekroczył 30stopni, wynika z tego, że cały moduł powinien mieć 664mm dł. tak, aby nie ciąć fleksa. Jeśli zrobię profil o promieniu 500mm będzie ok. Czy muszę zachować promień skrętu?
:shock: Co ty właściwie chcesz zrobić ?? Bo z powyższych wywodów nie zrozumiałem NIC. Może precyzyjnie napiszesz o co chodzi ?? Na przykład - chciałbym mieć kawałek szlaku, czyli sTTandardowy moduł, na którym tor skręca o 30 stopni a promień skrętu wynosi tyle a tyle. Tu sugestia - promień skrętu 900 mm to absolutne minimum, choć i tak wygląda zabawkowo
Ostatnio zmieniony 30 gru 2006, 07:23 przez miki, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Czego to się w internecie nie znajdzie....

może to pomoże - znowu Tadeusza wypociny :D

http://www.tadeuszd.klub.chip.pl/Inne/LukiSttandard.pdf

ale organoleptycznie nie sprawdzałem - może ktoś to sprawdził?

Co do długości to standardowy flex ma 664 mm ale jak połączysz ten produkt:
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4946
lub ten:
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... ts_id=4939
z tym :
http://www.modelmania.com.pl/product_in ... 0&pId=4972

to możesz zrobić moduł o długości 1 m jak się uprzesz :)

pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

Wymagania co do promienia to min. 2*M = 600 mm dla łuku serwisowego w wersji wystawowej. Podział łuku na segmenty jest dowolny - ważne, aby końce wpisywały się w siatkę zgodnie ze sTTandardem. To wszystko jest w treści sTTandardu.
zibi33
Kontakt:

Czyli rozumiem, że promień mogę zrobić dowolny tak abym nie przekroczył 30stopni, wynika z tego, że cały moduł powinien mieć 664mm dł. tak, aby nie ciąć fleksa. Jeśli zrobię profil o promieniu 500mm będzie ok. Czy muszę zachować promień skrętu?
Awatar użytkownika
Witek M.
Kontakt:

zibi33 pisze: [...] czy łuki robi się z tych odcinków czy z jakichś innych. [...]
Raczej z flexa, zwłaszcza jeżeli stosujesz krzywe przejściowe.
[...] jaka powinna być wysokość nasypu, czyli mierząc od góry profilu MP1 do góry torowiska, bo to chyba też ma znaczenie przy późniejszym składaniu ?
3 mm korka pod torowiskiem (niezależnie od profilu). Powinno wyjść 7 mm do główki szyny.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, 22:06 przez Witek M., łącznie zmieniany 1 raz.
zibi33
Kontakt:

Jak pisałem wcześniej staram się zabrać za te profile, same profile są w stadium testów, ale mam pytanie, co do łuków - mianowicie, jaki promień powinien mieć zakręt na module na przykład MP1? 30 stopni R31 R396 tor 83111. Tylko teraz pytanie czy tak jest jak napisałem, czy łuki robi się z tych odcinków czy z jakichś innych.? Jeszcze jedno pytanko, jaka powinna być wysokość nasypu, czyli mierząc od góry profilu MP1 do góry torowiska, bo to chyba też ma znaczenie przy późniejszym składaniu ?
miki
Kontakt:

Pożyjemy, zabaczymy (albo i nie). Amen
zibi33
Kontakt:

No i widzę że kolega nie wie co to jest MDF!! Więc piszę aby wszyscy wiedzieli o co chodzi,
MDF jest to płyta prasowana z włukien papierowych (takie jak dżwiczki w meblach), jest ona prosta w obrabianiu i trwała, nie paczy się i jest w miarę wytrzymała, niestety trudno dostępna dla przeciętnego modelarza. Planuję wykonać kilka modułów w MDF, jak się to sprawdzi, tego akurat nie wiem - ale chyba warto przetestować. :)
miki
Kontakt:

Ależ oczywiście że możesz zrobić z wióra, nikt ci nie zabrania a i chętnie to obaczem.
Choć teza, że wiór jest łatwiejszy od sklejki w obróbce moim zdaniem jest mocno kontrowersyjna. No chyba, że narzędziem jest obuch siekiery, o !! to wtedy tak.

P.S.Skoro przyznajesz, że jesteś nowicjuszem, to może korzystaj ze SPRAWDZONYCH (podkr. moje) rozwiązań a nie zaczynaj od wymyślania prochu .....wesołych świąt :mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”