EU46 (BR193) Piko

Moderator: mod-Tabor

Awatar użytkownika
miano
Kontakt:

Re: EU46 (BR193) Piko

Post autor: miano »

Jako że zbieram to co jeździ po torach niedaleko mnie, głównie współcześnie, przy skończeniu się 186 Metrans Tilliga ucieszyłem się widząc Vectrona w tych barwach w katalogu PIKO 2022. Ze względu na wysoką cenę około 1 tys zł do decyzji o zakupie musiałem jednak dojrzeć.
Skusiła mnie dopiero promocja w Modelmanii.
Niestety to co przyszło okazało się kolejnym bublem PIKO ze względu na kolor, który powinien być srebrny jak w 186 Metrans Tilliga, a jest brudnozłoty :x
PIKO zauważyło swój błąd (lub zwrócono im uwagę) drukując w katalogu 2023 wizualizację z kolorem ciemniejszym w stosunku do napisu oczywiście niezgodnym z rzeczywistością. Kolor dodatkowo wyjątkowo źle wygląda przy sztucznym oświetleniu, wchodząc w tzw stare złoto.
20231228_104438.jpg
Ostatnio pojawiły się też na mojej linii kolejowej Vectrony Railpool i ponieważ PIKO akurat w 2023 takiego zaoferowało też pomyślałem o nabyciu. Niestety model ma 2 pantografy i duży napis Ralpool z boku i to bym przeżył bo dałoby się zmodyfikować, ale najgorszy jest napis PIKO na drzwiach oraz Regio Bayern obok :P
Jak wiadomo w Bawarii (dawne RFN) TT jest bardzo popularna.
Optymistyczny akcent jest taki że Railpool pojawi się w wyprzedażach za jakiś czas to sobie przerobię...
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Post autor: MonsterSale »

Ogarnalem. Najważniejsze ze LEDy działają i nie trzeba zwracać :)

Chodziło o mapowanie CV33 i CV34 - były źle podpięte funkcje. Gdyby ktoś miał wątpliwość pod bitami 0 i 1 są odpowiednio światła BIAŁE do przodu i do tylu. A czerwone są pod wyjściami funkcyjnymi odpowiednio A1 i A2. Wiec żeby czerwone światła z tylu włączały się równocześnie z białymi ale na przeciwległych stronach lokomotywy, to CV33 musi być 5 (a nie 1), a CV34 musi być 10 (a nie 2).
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Może trzeba przemapować funkcje oświetlenia , ja mam tak w jednej loce z DigiToolsem
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Instrukcja nie wspomina ani słowem ze czerwone światła są w ogóle do włączenia poprzez funkcje. Teoretycznie niemiecka instrukcja dekodera cyfrowego (od Piko) mówi ze kierunkowe światła włącza się F0 i wszystko powinno banglać zaraz po wyjęciu z pudełka.
Natomiast jest cała masa konfiguracji dekodera gdzie można coś WYŁĄCZYĆ. I może makieciarz (bo sztuka od niego) coś pokręcił podczas programowania dekodera.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

... a co mówi instrukcja ? :D
Którymi Fn zapala się/gasi czerwone światło (gdy są podpięte wagony) ?

Czy przestawiałeś CV-ki ? Może reset do nastaw fabrycznych dekodera ?
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Żadne funkcje się nie świecą. Czerwone włącza się tylko z jednej strony i tylko kiedy jest włączony dźwięk (dźwięk włącza się F1).
Zmiana kierunku nie ma wpływu na czerwone
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

MonsterSale pisze: 25 maja 2021, 11:08... na wszelki wypadek skonfiguruje wszystkie 28 i zobaczę czy coś się swieci
Najczęściej są to pierwsze 2-4 Fn ...
MonsterSale pisze: 25 maja 2021, 11:08... na wszelki wypadek skonfiguruje wszystkie 28 i zobaczę czy coś się swieci
Nie, wystarczy włącz-wyłącz.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

ArturSchŁ pisze:Wygląda jakbyś w DCC miał pozapalane jakieś Fn.
Wątpię ale na wszelki wypadek skonfiguruje wszystkie 28 i zobaczę czy coś się swieci
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

DCC
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Wygląda jakbyś w DCC miał pozapalane jakieś Fn.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

Analog czy DCC?
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Dodam ze na biało swieci z obu stron gdy włączam kierunek jazdy w jedną i drugą stronę.
Awatar użytkownika
MonsterSale
Kontakt:

Zauważyłem ze mój Vectron swieci na czerwono tylko z jednej strony. Z drugiej (jeśli ta druga ma być z tyłem do kierunku jazdy) nie swieci się zadne światło.
Trzeba coś przestawić czy mam reklamować?
Erni2
Kontakt:

Post autor: Erni2 »

No na początek to chyba rzeczywiście wstawię sam dekoder jazdy, a jak coś to zawsze będzie można pomyśłeć nad podmianą na coś z dźwiękiem.
Pawelec
Kontakt:

Post autor: Pawelec »

Maciej pisze:Nie ...na spokojnie. Zwykły sobie wstawisz i "będzie Pan zadowolony", a Lenz to dobry produkt. Pozdrawiam i udanej zabawy ;)
Maciej dobrze pisze, również mam tą lokomotywę w swoich zbiorach i założyłem do niej dekoder jazdy Kuhena Plux16. Odpukać chodzi doskonale, chociaż mam w planach kupić dekoder z dźwiękiem (żeby chociaż jedna loka "gadała" z moich zbiorów :mrgreen: )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryczne”