Jak uruchomić lokomotywę?
Moderator: mod-Elektryka i DCC
- Misiek
- Kontakt:
Re: Jak uruchomić lokomotywę?
To ta z zestawu analogowego może nie działać w systemie cyfrowym.
Jeśli pozostałe kupowałeś nowe, to mogą ale nie muszą mieć dekodera.
Dla ułatwienia - podaj numery katalogowe lokomotyw i na wszelki wypadek tego zestawu "analogowego" - koledzy zweryfikują, czy modele mają, lub mogą mieć dekodery na pokładzie.
Jeśli nie mają, zacznij kolekcjonować gotówkę na dekodery.
To jak, pomożecie?
Jeśli pozostałe kupowałeś nowe, to mogą ale nie muszą mieć dekodera.
Dla ułatwienia - podaj numery katalogowe lokomotyw i na wszelki wypadek tego zestawu "analogowego" - koledzy zweryfikują, czy modele mają, lub mogą mieć dekodery na pokładzie.
Jeśli nie mają, zacznij kolekcjonować gotówkę na dekodery.
To jak, pomożecie?
- Gwarek
- Kontakt:
Lokomotywy są nowe tylko kupowane osobno. Choć jedną mam w zestawie analogowym .
- wicy
- Kontakt:
Sorry za głupie pytanie, ale czy te nowe lokomotywy nie są czasem w analogu? Mają dekodery? Jakie?
- Gwarek
- Kontakt:
Tak ok zestaw oryginalny działa, tylko że chciałbym dodać do tego kolejne lokomotywy 2,3,4itd. I właśnie kiedy próbuje dodać kolejna lokomotywę to wyskakuje BŁĄD lub ZWARCIE. Więc o co chodzi?
- Kolejka
- Kontakt:
Jeśli to na oryginalnym loku, to faktycznie musi być jakiś większy problem. Myślałem, że koledze chodziło już o kolejną lokomotywę.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Kolejka pisze:Jeśli masz dekoder Kuehn,
Jeśli ZESTAW to nie kuehnGwarek pisze:kupiłem zestaw z dekoderem Daisy II.

Powinno działać "z marszu".
Jeśli ZWARCIE to sprawdź jeszcze raz kabelki, jeśli wydaje się być ok, a nadal "błąd"/"zwarcie" to ....reklamuj (chyba, że chcesz jeszcze sprawdzić z inną loką lub innym DCC - np kolegów).
- Kolejka
- Kontakt:
Jeśli masz dekoder Kuehn, to Daisy ma niestety z nimi problem. Jedyny sposób, żeby zaprogramować w nich adres to poprzez tor główny (ten drugi sposób).
- Gwarek
- Kontakt:
Robię tak jak pisałeś, wyskakiwało albo ZWARCIE albo BŁĄD. Dla przykładu próbowałem wpisać adres 2, ale nic to nie dało nie znajduje lokomotywy, nie pokazuje też aktualnego adresu.
- Kolejka
- Kontakt:
Po polsku niestety nie ma instrukcji, ale ze strony firmy Uhlenbrok można pobrać instrukcję w języku angielskim. Żeby dodać kolejne lokomotywy musisz ponadawać im inne adresy w taki sposób:
- podłączyć tor do wyjścia programującego (Programmier - gleis) i dalej na manipulatorze:
- [mode]
- Programowanie [4]
- Prog. adres lok. [1]
- czytaj [1] (w polu adr lokomot powinien pokazać się aktualny adres)
- adr lokomot [3]
- wpisałem adres i wcisnąłem Enter
- programowanie [2]
- powinien pojawić się napis PROG: OK
- dla pewności jeszcze raz odczytałem adres [1]
Jak zna się adresy lokomotyw (oryginalnie jest to 3) można też to zrobić przez tor główny:
-podłączamy tor do wyjścia dla jazdy (czyli Gleis (rot) i Gleis (schwarz) );
- wciskamy [mode];
- programowanie [4];
- CV - TOR GLOWNY [3];
- tutaj najpierw w polu "ADRES LOK:" [1] trzeba podać aktualny adres dekodera;
- żeby zmienić adres w polu "CV:" [2] należy wpisać 1;
- następnie w polu "WARTOSC:" [3] wpisujemy adres, jaki chcemy mieć.
Pewne dyskusje o Daisy II były już prowadzone w tym wątku.
- podłączyć tor do wyjścia programującego (Programmier - gleis) i dalej na manipulatorze:
- [mode]
- Programowanie [4]
- Prog. adres lok. [1]
- czytaj [1] (w polu adr lokomot powinien pokazać się aktualny adres)
- adr lokomot [3]
- wpisałem adres i wcisnąłem Enter
- programowanie [2]
- powinien pojawić się napis PROG: OK
- dla pewności jeszcze raz odczytałem adres [1]
Jak zna się adresy lokomotyw (oryginalnie jest to 3) można też to zrobić przez tor główny:
-podłączamy tor do wyjścia dla jazdy (czyli Gleis (rot) i Gleis (schwarz) );
- wciskamy [mode];
- programowanie [4];
- CV - TOR GLOWNY [3];
- tutaj najpierw w polu "ADRES LOK:" [1] trzeba podać aktualny adres dekodera;
- żeby zmienić adres w polu "CV:" [2] należy wpisać 1;
- następnie w polu "WARTOSC:" [3] wpisujemy adres, jaki chcemy mieć.
Pewne dyskusje o Daisy II były już prowadzone w tym wątku.
- Gwarek
- Kontakt:
Zestaw jest nowy, nieużywany. Lokomotywa, która jest pod 3 działa. Jestem kompletnie zielony...Co teraz mam zrobić żeby dodać kolejne lokomotywy. Może ktoś ma polską instrukcję. Nie wiem o co chodzi chodzi z tym CV.
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Może jakąś podpowiedź znajdziesz w filmie dostępnym na FB, pokazującym działanie zestawu Tilliga sterowanego przez Daisy: https://www.facebook.com/ttclubpl/video ... 014098962/
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Zestaw powinien być fabrycznie gotów do pracy, chyba, że masz z drugiej ręki, ale czy kupowałeś od kogoś bez sprawdzenia ?
Jeśli po postawieniu na tory lokomotywy i podłączeniu kabelków JAK W INSTRUKCJI nie działa, to szukaj odpowiedzi w instrukcji.
Fabrycznie adres lokomotywy powinien być na "3" i tak ustaw w Daisy (jeśli jest inaczej), powinno ruszyć.
...tylko od przestudiowania instrukcji.
Zanim zabierzesz się za ustawianie CV-ków poczytaj po co one i co która robi, jak odczytywać wprowadzone do CV wartości.
Gdy pojawi się POTRZEBA przestawienia jakiejś CV, a najprawdopodobniej będzie to adres lokomotywy (gdy pojawi się druga lokomotywa), już coś będziesz wiedział.
Polecam spotkania, na których popatrzysz jak się to robi.

Jeśli po postawieniu na tory lokomotywy i podłączeniu kabelków JAK W INSTRUKCJI nie działa, to szukaj odpowiedzi w instrukcji.
Fabrycznie adres lokomotywy powinien być na "3" i tak ustaw w Daisy (jeśli jest inaczej), powinno ruszyć.
No na pewno nie zaczynamy od PROGRAMOWANIA lokomotywyGwarek pisze:... nie wiem od czego zacząć. Jak programuje się lokomotywę.

Zanim zabierzesz się za ustawianie CV-ków poczytaj po co one i co która robi, jak odczytywać wprowadzone do CV wartości.
Gdy pojawi się POTRZEBA przestawienia jakiejś CV, a najprawdopodobniej będzie to adres lokomotywy (gdy pojawi się druga lokomotywa), już coś będziesz wiedział.
Polecam spotkania, na których popatrzysz jak się to robi.

- Slawek77
- Kontakt:
Cześć mało kto co ma ten system sterowania więc musisz być cierpliwy zanim ktoś pomoże.
Co wiem to takie sterowanie ma Janusz i dejw, więc jeden z nich na pewno pomoże.
Co wiem to takie sterowanie ma Janusz i dejw, więc jeden z nich na pewno pomoże.
- Gwarek
- Kontakt:
Jak uruchomić lokomotywę?
Witam, kupiłem zestaw z dekoderem Daisy II, nie wiem od czego zacząć. Jestem początkujący...Jak programuje się lokomotywę.