CTL T448p - MTB
Moderator: mod-Tabor
- wicy
- Kontakt:
Re: CTL T448p - MTB
A co się dzieje w reakcji na przyciski F3 i F4?
-
- Kontakt:
Buczy dalej.
- wicy
- Kontakt:
Ustaw CV124=128 i napisz czy buczenie znikło.
-
- Kontakt:
Na wstępie chciałbym "pozdrowić" projektanta modelu za ulokowanie gniazda dekodera w miejscu trudno dostępnym, tuż przy głośniku, do którego notorycznie przyklejała mi się pęseta.
Światła w moim modelu działają tak:
- F0 - trzy białe, zgodnie z kierunkiem jazdy
- F1/F2 - czerwone na jednym lub drugim czole
- dioda w kabinie świeci cały czas
- lokomotywa wydaje z siebie dźwięk w trakcie postoju
Lokomotywa jeździ normalnie, reaguje na F0/1/2, więc zakładam, że dekoder (Zimo MX618N18) zamontowałem poprawnie. Czy ktoś ma pomysł, jak zgasić światło w kabinie i pozbyć się buczenia bez użycia lutownicy? Ewentualnie, co mam reklamować? Model, dekoder, jedno i drugie?
Światła w moim modelu działają tak:
- F0 - trzy białe, zgodnie z kierunkiem jazdy
- F1/F2 - czerwone na jednym lub drugim czole
- dioda w kabinie świeci cały czas
- lokomotywa wydaje z siebie dźwięk w trakcie postoju
Lokomotywa jeździ normalnie, reaguje na F0/1/2, więc zakładam, że dekoder (Zimo MX618N18) zamontowałem poprawnie. Czy ktoś ma pomysł, jak zgasić światło w kabinie i pozbyć się buczenia bez użycia lutownicy? Ewentualnie, co mam reklamować? Model, dekoder, jedno i drugie?
-
- Kontakt:
Gniazdo to next18. Fabrycznie wykorzystane są wszystkie wyjścia audio dekodera, po jednym do świateł czerwonych na każdym czole, jedno do górnej lampy (dolne zapalają się standardowo po naciśnięciu f0) i jedno do oświetlenia kabiny. Głośnik zamontowany jest pod dekoderem. Na czolach są tylko otwory na imitacje węży. Ogólnie lokomotywa bardzo fajna.
- wicy
- Kontakt:
CTL T448p - MTB
Przyglądam się tej lokomotywce (wersja CTL) i zaintrygowały mnie dwie kwestie:
- Na czeskiej stronie podają złącze next18 (next18s), na polskiej stronie podają plux22. To jak to w końcu jest?
- Na polskiej stronie piszą "Lokomotywa jest wyposażona w interfejs Plux22, w głośnik i przygotowaniem na kontrolowane sprzęgło". Czym się to "przygotowanie na sprzęgło" objawia? Czy są otwory montażowe umożliwiające ciągnięcie kabli od sprzęgu do wnętrza i do dekodera? Czy mają na myśli tylko wolne AUX w ew. dekoderze?
Lokomotywa tak popularna, że jeszcze nie dorobiła się opisu w banku modeli, ale może ktoś ma i zerknie na podwozie?
- Na czeskiej stronie podają złącze next18 (next18s), na polskiej stronie podają plux22. To jak to w końcu jest?
- Na polskiej stronie piszą "Lokomotywa jest wyposażona w interfejs Plux22, w głośnik i przygotowaniem na kontrolowane sprzęgło". Czym się to "przygotowanie na sprzęgło" objawia? Czy są otwory montażowe umożliwiające ciągnięcie kabli od sprzęgu do wnętrza i do dekodera? Czy mają na myśli tylko wolne AUX w ew. dekoderze?

Lokomotywa tak popularna, że jeszcze nie dorobiła się opisu w banku modeli, ale może ktoś ma i zerknie na podwozie?