Zamawianie vs. rezygnacja z zmówień
Moderator: mod-Ogółem
- TTygrysek_P-ń
- Kontakt:
Re: Zamawianie vs. rezygnacja z zmówień
Dlatego powinny być pobierane zaliczki w połowie wysokości ceny. W przypadku rezygnacji powinny przepadać tak jak to ma miejsce z rezerwacją np. noclegów na wczasy.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Re: Zamawianie vs. rezygnacja z zmówień
Chciałbym KrzyszTTofowi podziękować za wkład pracy na rzecz sopockich TT-Weekendów, zawsze stawał na poziomie zadania i wzbogacał imprezy o miłe pamiątki.
Loka na 10 lat FTT.
Widziałem pudła, pełne nadrukowanych korpusów lokomotyw. To duża praca, tym bardziej, że z unikalnymi napisami na każdym egzemplarzu.
Każda inicjatywa, czy to set na 5-lecie forum, czy loka na 10 lat, wiąże się z pewnym ryzykiem finansowym organizatorów, a przecież nie chodzi o zrobienie wielkiego biznesu przez wykonawcę, tylko o zrobienie NAM przyjemności z posiadania unikalnej pozycji w kolekcji, o której maniacy w TT, spoza FTT, mogą tylko pomarzyć.
To ryzyko MUSI być przez beneficjentów akcji, doprowadzone do ZERA, w innym przypadku NIE BĘDZIE WIĘCEJ takich akcji.
Punktem HONORU człowieka jest wywiązywanie się z DANEGO SŁOWA. Rozumiem, że mogą pojawić się jakieś nieprzewidziane okoliczności, które uniemożliwiają wywiązanie się z danego słowa, jednak człowiek honoru robi wszystko, by dotrzymać obietnicy - w tym, negocjuje, z tym komu słowo się dało, jak rozwiązać trudna sytuację.
Lekceważenie drugiej strony, jej pracy, zaangażowania środków i sił, we wspólny cel, jest naganne.
WSTYD mi było za forumowiczów, gdy czytałem owe "prośby".
Jestem przekonany, że postaracie się wyprostować sytuację bezpośrednio z EKA.
Sytuacja, zamówionych i nie odebranych, nie ma prawa więcej się powtórzyć. Nigdy więcej.
Loka na 10 lat FTT.
Widziałem pudła, pełne nadrukowanych korpusów lokomotyw. To duża praca, tym bardziej, że z unikalnymi napisami na każdym egzemplarzu.
Każda inicjatywa, czy to set na 5-lecie forum, czy loka na 10 lat, wiąże się z pewnym ryzykiem finansowym organizatorów, a przecież nie chodzi o zrobienie wielkiego biznesu przez wykonawcę, tylko o zrobienie NAM przyjemności z posiadania unikalnej pozycji w kolekcji, o której maniacy w TT, spoza FTT, mogą tylko pomarzyć.
To ryzyko MUSI być przez beneficjentów akcji, doprowadzone do ZERA, w innym przypadku NIE BĘDZIE WIĘCEJ takich akcji.
Punktem HONORU człowieka jest wywiązywanie się z DANEGO SŁOWA. Rozumiem, że mogą pojawić się jakieś nieprzewidziane okoliczności, które uniemożliwiają wywiązanie się z danego słowa, jednak człowiek honoru robi wszystko, by dotrzymać obietnicy - w tym, negocjuje, z tym komu słowo się dało, jak rozwiązać trudna sytuację.
Lekceważenie drugiej strony, jej pracy, zaangażowania środków i sił, we wspólny cel, jest naganne.
WSTYD mi było za forumowiczów, gdy czytałem owe "prośby".
Jestem przekonany, że postaracie się wyprostować sytuację bezpośrednio z EKA.
Sytuacja, zamówionych i nie odebranych, nie ma prawa więcej się powtórzyć. Nigdy więcej.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2015, 14:16 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 5 razy.
- Robcio1910
- Kontakt:
To bardzo niepoważne, jeśli ktoś kto zamówił lokomotywę z indywidualnym nadrukiem teraz jej nie odbiera
...
Za Antka przelew poszedł kilkanaście minut temu (rozmawialiśmy wczoraj przez telefon) ... za Robcio1910 dojdzie do 15.08.2015r.
Życzę miłego urlopu ...
Pozdrawiam
Robert

Za Antka przelew poszedł kilkanaście minut temu (rozmawialiśmy wczoraj przez telefon) ... za Robcio1910 dojdzie do 15.08.2015r.
Życzę miłego urlopu ...
Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony 06 sie 2015, 14:06 przez Robcio1910, łącznie zmieniany 3 razy.
- golab
- Kontakt:
Moim zdaniem, osoby, które zamówiły lokomotywy z nadrukowanym nickiem do I tury (czyli już gotowe), a wykręcają się z odbioru są baaaardzo niepoważne i powinny stanąć na wysokości zadania.KrzyszTTof pisze:W związku z przypadkami takimi jak powyższe i nie tylko (np. nieodebrane modele w Sopocie) muszę niestety zmienić nieco "strategię" przed drugą turą modeli okolicznościowych. Przepraszam z góry tych klientów, którzy zawsze stają na wysokości zadania, za stosowanie odpowiedzialności zbiorowej, ale nic innego nie przychodzi mi do głowy a nie chcę też wprowadzać jakiś podziałów na lepszych i gorszych. Dlatego też, przed rozpoczęciem "drukowania" modeli w drugiej turze, będę prosił zamawiających o wpłatę zadatku w wysokości 100 zł jako potwierdzenia zamówienia. Mam nadzieję, że dzięki temu nie pozostanę z "ręką w nocniku" z nieodebranymi lokomotywami z nadrukowanymi indywidualnymi napisami (nick'ami).
Nie chciałbym nazywać rzeczy po imieniu, ale to tylko moje zdanie.
Podejmowanie decyzji wiąże się z pewnymi konsekwencjami i każdy poważny człowiek powinien się z tym liczyć, tym bardziej, że zamówienia imienne są praktycznie niesprzedawalne innej osobie ...
[Wydzielone z: 10 Lat ForumTT - lokomotywa okolicznościowa, dodany cytat.]
Ostatnio zmieniony 08 sie 2015, 07:50 przez golab, łącznie zmieniany 8 razy.