Ślizga mi się BR 107
Moderator: mod-Tabor
- Karol
- Moderator
- Kontakt:
Re: Ślizga mi się BR 107
Moja paskuda miała tez dwie gumki i tez się slizgała widocznie te typy to mają 

Ostatnio zmieniony 17 sie 2006, 14:43 przez Karol, łącznie zmieniany 1 raz.
- marjas
- Kontakt:
A gdzieś to można w necie kupićpiottrw pisze: Oczywiście 107 wystepowały z dwoma ogumionymi kołami (Zeuke - BTTB), później zapewne z oszczędności z gumką na 1 kole. Ja ostatnio (w Gdńsku) kupiłem obrecze pikowskie - w kolorze czarnym o średnicy 7,7 mm i są rewelacyjne( być może od Taurusa?). Założone na Uboota i BR 250 oczywiście z BTTB, nagle ciągną do 6 wagonów Y, bez poślizgu! Proponuję to samo do 107, trzeba tylko obręcz delikatnie rozciągnąć np w cipłej wodzie, bo średnica jest wieksza. Mi przy bR 250 1 pękła, ale druga weszła. cena ok. 16 zł za komplet

- piottrw
- Kontakt:
Witam
Oczywiście 107 wystepowały z dwoma ogumionymi kołami (Zeuke - BTTB), później zapewne z oszczędności z gumką na 1 kole. Ja ostatnio (w Gdńsku) kupiłem obrecze pikowskie - w kolorze czarnym o średnicy 7,7 mm i są rewelacyjne( być może od Taurusa?). Założone na Uboota i BR 250 oczywiście z BTTB, nagle ciągną do 6 wagonów Y, bez poślizgu! Proponuję to samo do 107, trzeba tylko obręcz delikatnie rozciągnąć np w cipłej wodzie, bo średnica jest wieksza. Mi przy bR 250 1 pękła, ale druga weszła. cena ok. 16 zł za komplet
Oczywiście 107 wystepowały z dwoma ogumionymi kołami (Zeuke - BTTB), później zapewne z oszczędności z gumką na 1 kole. Ja ostatnio (w Gdńsku) kupiłem obrecze pikowskie - w kolorze czarnym o średnicy 7,7 mm i są rewelacyjne( być może od Taurusa?). Założone na Uboota i BR 250 oczywiście z BTTB, nagle ciągną do 6 wagonów Y, bez poślizgu! Proponuję to samo do 107, trzeba tylko obręcz delikatnie rozciągnąć np w cipłej wodzie, bo średnica jest wieksza. Mi przy bR 250 1 pękła, ale druga weszła. cena ok. 16 zł za komplet
-
- Kontakt:
W takim razie musiały być jakieś dwie wersje lub w zakładzie zakladali gumki jak chcieli.Miała tylko jedno koło (nie oś) z gumką
Ja mam ten lok od nowosci ladnych kilkanascie lat i od zawsze mial dwie gumki. Kolega, ktory tego loka dostal gdy byl maly tez ma dwie gumki - a na 100% nie ma możliwości żeby dokupiona zostala druga. Widocznie mamy do czynienia z dwoma opcjami - "jedno" i "dwugumkowa"

-
- Kontakt:
Przez bardzo długi czas była to jedyna porządnie ciągnąca lokomotywa jaką miałem (a miałem jeszcze tylko BR92Poza tym te loki zawsze miały problem z uciągiem - tylko 2 osie napędne

2-u członowa Bipa + jeszcze czasem 2 y-wageny. Była eksploatowana tak, że w końcu, jako w jedynej mojej lokomotywie, wytarłem zębatkę na jednej osi napędowej. Generalnie lepiej ciągnęła kabiną do przodu. Miała tylko jedno koło (nie oś) z gumką.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2006, 00:11 przez et22, łącznie zmieniany 1 raz.
- Charakterek
- Kontakt:
107 bierze prąd osiami skrajnymi (poprzez duże blachy nad wózkiem) i jedną wewnętrzną osią - małe blaszki. Druga oś wisi w powietrzu - nie pobiera prądu. Tak więc nie ma mowy o jakimś braku prądu czy innych historiach! Wiem, bo niejedną 107/110 rozmemłałem 

Poza tym te loki zawsze miały problem z uciągiem - tylko 2 osie napędne...

Poza tym te loki zawsze miały problem z uciągiem - tylko 2 osie napędne...
Ostatnio zmieniony 14 sie 2006, 21:44 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- carman
- Kontakt:
BR 107 z jednej strony nie ma blaszek pobierających prąd z środkowej osi. I tam wstawiasz te z gumkami.marjas pisze:Tylko boje się czy będzie dobrze prąd ciągnąć jak gumy założe...
-
- Kontakt:
BR 107 bierze chyba prąd wszystkimi czterema osiami, więc z tym na pewno nie bedzie problemu. Zresztą fabrycznie większość tych loków ma gumki, więc na pewno zabieg ich dokupienia w Twoim przypadku nie bedzie przyczyną problemów. Ja w swojej (YM32) równiez mam gumki na dwóch kóleczkach (czyli jednej osi).
Ostatnio zmieniony 14 sie 2006, 21:35 przez BarTT, łącznie zmieniany 2 razy.
- marjas
- Kontakt:
Tylko boje się czy będzie dobrze prąd ciągnąć jak gumy założe...
- krzysztof
- Kontakt:
mam na myśli katalog serwisowy BTTB, bo św. Tillig dawał tą samą oś co w BR110, czyli ogumioną na obu kołach
- krzysztof
- Kontakt:
a zobacz w katalogu serwisowym: tam tylko jedno koło na osi ma gumę, tak!
a marjas spójrz na świstaku czy allegro może tam jeszcze są te koła. sprzedawał ktoś z Krakowa o nicku JMcośtam, może zapytaj
a marjas spójrz na świstaku czy allegro może tam jeszcze są te koła. sprzedawał ktoś z Krakowa o nicku JMcośtam, może zapytaj
Ostatnio zmieniony 14 sie 2006, 20:38 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
- marjas
- Kontakt:
Moja 107ka nie ma wogóle gumek
I to jest chyba powód...

- Charakterek
- Kontakt:
107? Ma dwie gumki na kółkach. Cała jedna oś jest z gumkami 

- krzysztof
- Kontakt:
w moim poście, na samym końcu wypowiedzi miałem na myśli, że te dwa moje modele BR 107 miały jedno koło na osi ogumione. przepraszam za małą niedokładnośc
- oelka
- Moderator
- Kontakt:
Gdyby sie zdarzylo, ze pasek na obreczy przyczepnosciowej rusza sie, badz ma tendencje do spadania, mozna go przykleic do kola kropla kleju cjanoakrylowego.
Krzysztof
Krzysztof
Krzysztof Olszak
skalatt.info
skalatt.info