Impuls ze stałego napięcia 5V

Prąd i elektronika na makiecie

Moderator: mod-Elektryka i DCC

Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Re: Impuls ze stałego napięcia 5V

Post autor: ArturSchŁ »

Na wejściu układu (trigera) dajesz duże C zasilane przez R.
Po czasie RC kondensator się naładuje uruchamiając 555 czyli wyzwoli impuls.
Jest to klasyczne resetowanie układu po powrocie zasilania z opóźnieniem (RC).

Pomijam już całkowicie uzależnienie wejścia 555 od np foto bramki (przesłonięcie przez pociąg strumienia podczerwieni).
Czym uruchamiasz rogatkę ?? Tym samym impulsem sterujesz wyzwalanie mp3 !!
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, 20:38 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
winner_xp
Kontakt:

Impuls ze stałego napięcia 5V

Post autor: winner_xp »

Mam prośbę do kolegów o schemat układu takiego by dawał mi impuls 1sec z napięcia 5V. Sam spróbowałem wykonać taki na NE555 i w 50% to się udało, dlaczego w 50%? bo raz działał bez problemu a raz nie, znaczy na 100 włączeń 5-10 było nie efektywnych. Wiem że generator mono stabilny z NE555 może wygenerować impuls o żądanym czasie jednak u mnie sprawa jest o tyle skomplikowana z racji tego, że nie mogę wyzwalać impulsu przez trigger. Impuls ma pojawić się po włączeniu, nie ma być wyzwalany oddzielnym przyciskiem.
Albo inaczej chciałbym aby podczas zamykania rogatek puścić mp3 z odtwarzacza. On z kolei potrzebuje krótkiego zwarcia styków na starcie. Jak tego dokonać?. Nie uznaję czegoś co niby działa a tak był w mojej płytce. Jeśli nie dowiem się jak to zrobić to powracam do rowerowego dzwonka i silniczka. Kurcze analog przynajmniej dział w 100% i nie było z nim kłopotów, chciałem zrobić coś fajniejszego i poległem :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i DCC”