Chłodnia HORTEX PKP - Nowość, Peresvet

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

józek
Kontakt:

Re: Chłodnia HORTEX PKP - Nowość, Peresvet

Post autor: józek »

Paczka dziś dotarła.Wagon wygląda wspaniale! Wielkie uznanie dla p.Roberta za pomysł i realizację.
et22
Kontakt:

Post autor: et22 »

Ja także jestem z wagonu zadowolony, długi (więc efektowny :) ), stosunkowo ciężki, wykonany z grubego tworzywa. Posiada metalowe koła, ale te stare, błyszczące Tilliga, a nie te nowe - paskudne matowe. Napisy wysokiej jakości, a wielokolorowe, górne logo na drzwiach to prawdziwy majstersztyk. Naprawdę warto nabyć.
Awatar użytkownika
golab
Kontakt:

Post autor: golab »

Panowie ... TTClub jedynie BAZUJE na surowych modelach Peresveta, tak jak EKA na np Haedlu, więc porównywanie akurat tego wagonu do Hortexa TTclubu to jakies nieporozumienie ...
Awatar użytkownika
kuzynsamozlo
Kontakt:

Post autor: kuzynsamozlo »

Wagon trafił i do mnie, co tu dużo pisać - nowy, dobry wagon na naszych torach. :)
Awatar użytkownika
100bttb1985
Kontakt:

Post autor: 100bttb1985 »

Witam!!!

Na targach Hobby u Dyrektora Schauera w Berlińskim TT-Club-ie był ten wagon Peresveta
ale w malowaniu własnym TT-Clubu
- Kombinat Hortex Góra Kalwaria, oraz
- ZPOW Hortex Płońsk
(w malowaniu, to za poważne brzmi, po prostu opacykowany jak świnia w błocie...).
Był tak świeży, że go nie było jeszcze w nowościach na 2014-15 w TT-Clubie.
Awatar użytkownika
krzysztof
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

nie wypowiadam się na temat zgodności z oryginałem bo w tym jestem laikiem...
mogę tylko powiedzieć że wagon jest super! nie można wykonaniu niczegokolwiek ująć. a to nie pierwszy model tego producenta w moich zbiorach.
ba! powiem, że chciałbym aby wiodący producent modeli TT nie tylko podwyższał cenę, ale tak polepszał swoją jakość produkcji jak Peresvet.
dziękuję!!!

p.s. a czy przypadkiem "Góra Kalwaria" nie będzie miała jeszcze innych mutacji? z innych zakładów HORTEX?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2014, 08:39 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
gemol
Kontakt:

Post autor: gemol »

Powyższy wagon trafił w moje łapki i muszę przyznać, że sprawia bardzo przyjemne wrażenie. Bazą jest model niemal bliźniaczo podobnego wagonu z zespołu chłodniczego, który od kilku lat jest na rynku, stąd kilka różnic, o których niżej. Model jest w typowym wykonaniu Peresveta, ale wszelkie oznaczenia są nad podziw czytelne, co przy dość głębokich ryflach nie było takie pewne, i zgodne z realiami, choć nie jestem przekonany do daty ostatniej rewizji - w modelu 1985 r., a znane mi źródła podają 1987 jako rok produkcji.
Różnice: w modelu bazowym brak żaluzji przedziału agregatu prądotwórczego, gdyż wagony w zespole indywidualnie nie posiadały takiego, stąd w modelu żaluzje są nadrukowane - trawionki ten problem rozwiążą. Na ścianach czołowych są gniazda elektryczne, których w wagonach niezależnych nie było, za to brak osłony na żaluzji przedziału agregatu chłodniczego.
Te drobne różnice są koniecznym kompromisem i nie rzutują /poza nadrukowanymi żaluzjami/ na wygląd ogólny modelu. Warto mieć go w swojej kolekcji, bo choć wagony te są szerzej nie znane, to jednak zgodne z realiami PKP.
Pozdrawiam
Grzegorz Molenda
http://www.modart.radom.pl
k3nski
Kontakt:

Chłodnia HORTEX PKP - Nowość, Peresvet

Post autor: k3nski »

Chciałbym przedstawić kolejny model ze stajni PKP, a mianowicie wagon chłodnię HORTEX, IV- Epoka. Model powstał oczywiście dzięki pracy i zaangażowaniu Pana Pawła Binkiewicza (DBv). Chciałbym tutaj podziękować Panu Pawłowi, który nie zważając na tzw. opluwaczy forumowych (jak to miało miejsce w przypadku wagonu KIEPURA) podjął się zadania zgromadzenia i przygotowania dokumentacji.
Model wyprodukowała ( na zamówienie) firma Peresvet, S. Petersburg. Co prawda Pan Aleksiej Ziemskow mimo przedpłaty przeciągnął termin o półtora roku ! ale niestety tak wyglądają realia współpracy z rosyjskimi firmami. Pozostaje się tylko cieszyć, że mamy wreszcie kolejny ciekawy model.
Na załączonych fotkach są pokazane oddzielnie pudło i spód wagonu, po prostu aby ograniczyć gabaryty paczki z Petersburga, modele wagonów przysłano mi w dwóch częściach. W załączonym do wagonu blisterze są dodatkowe elementy wyposażenia wagonu (do samodzielnego montażu). Oczywiście do wagonów są załączone oryginalne opakowania Peresveta. Na załączonych fotkach chciałem pokazać jakość wykonania nadruków, tzn. sitodruku i tampodruku. W aktualnym cenniku PERSVETA, załączonym przez admina, wagon występuje pod nr kat. 3924. Koszt wagonu – 26 euro.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 03 lis 2014, 19:56 przez k3nski, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”