Nowe sprzęgi - już są!

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

ODPOWIEDZ
ArJu
Kontakt:

Re: Nowe sprzęgi - już są!

Post autor: ArJu »

pepsigo2pl pisze: o kosztach przesylki po za granice nigdzie nie jest napisane u nich na stronie - dowiesz sie, jak zadasz bezposrednio pytanie. ale za to o formach platnosci jest. po dodaniu przedmiotow do koszyka, i wypelnieniu formularza koncowego (Checkout), wcale jeszcze nie zawierasz transakcji, bo na tym etapie nie ma jeszcze nic powiedzianego o formie platnosci i calkowitym kosztorysie, gdzie to dopiero otrzymasz poczta lub e-mailem a tam wszystko bedzie opisane.
z tego co zdazylem sie zorientowac, wiekszosc porzadnie zaopatrzonych sklepow i z dobrymi cenami sa raczej w j. niemieckim. jezeli wladasz j. angielskim, hiszpanskim, wloskim, francuskim - to po prostu zajrzyj tutaj i juz tekst, ktory byl w barbarzynskim jezyku zaczyna cos wiecej znaczyc :mrgreen: nie jest to idealne, ale pomaga. sam tego uzywam w komunikacji miedzy niektorymi sklepami i sprawdza sie dobrze.
Nie chcę być monotematyczny, ale czy nie można tak:
w kwestii warunków: klik (NB chyba jeszcze błędna stawka VAT)
i w kwestii kosztów wysyłki: klik ?

A tak na marginesie: chyba już daleko odeszliśmy od tematu wątku.
Pozdrawiam,
ArTTur
pepsigo2pl
Kontakt:

Post autor: pepsigo2pl »

ArturSch pisze:Plus cena operacji bankowych to wychodzi cena porządnego wagonu ... To chyba wolę kupić lokalnie w PL i nawet kilka tygodni poczekać.
ja nie place przelewem, gdyz tak jak mowisz banki naliczaja jakos dziwnie koszty takich operacji, nawet w UK. mozna zamiast do banku pojsc do punktu z ktorego mozesz dokonac przelewu i tam naliczaja tylko 1/3 tego co banki (np. Chequepoint ). osobiscie wysylam gotowke listem poleconym, mam numer przesylki i mozliwosc sprawdzenia postepu on-line. oczywiscie jest to tez ubezpieczone. ogolnie jest szybciej i pewniej niz przelew, ktory potrafi isc do 10dni roboczych a polecony 3dni robocze :mrgreen:

co zas sie tyczy zakupow w polskich sklepach - niestety nie oferuja wysylki za granice a nawet gdyby - to i tak nie ufam Poczcie Polskiej.
natomiast kupowac w UK wychodzi strasznie drogo gdyz przedstawiciel Tilliga na UK (jedyny zreszta) ma jakies dziwne przeliczniki walutowe (1GBP = 1EUR??). takze zostaja mi tylko i wylacznie internetowe sklepy niemieckie. oczywiscie, nie mowimy tu o kupowaniu jednego wagonu :roll: zamowienie musi byc minimum na jakies 200+EUR, plus do tego (w zaleznosci od sklepu) 10-20EUR za ubezpieczona paczke, plus (UWAGA) 5-7,5EUR za ubezpieczony list polecony i w przeciagu 10dni mam to co zamowilem 8) niektore sklepy akceptuja PayPal'a jako forme platnosci co przyspiesza i ulatwie kupowanie.
ArJu pisze:nie każdy mówi po angielsku, ale co najmniej dwoje z nich tak. Jak byłem w Sebnitz i na ich stoisku w Lipsku to jakoś sobie daliśmy radę
to chyba jak tam dzwonilem to akurat tych co mowia nie bylo na miejscu. cala moja rozmowa z Pania o przepieknie brzmiacym glosie, polegala bardziej na zadawaniu przeze mnie pytan i dawaniu samemu sobie odpowiedzi, na ktore pani slodko szeptala do sluchawki: "Yes, yes...mhmmm, no". na pewno nie przypominalo to rozmowy klient-sprzedawca :mrgreen:
ArJu pisze:Tylko jakoś wolałbym przeczytać to na stronie sklepu.
o kosztach przesylki po za granice nigdzie nie jest napisane u nich na stronie - dowiesz sie, jak zadasz bezposrednio pytanie. ale za to o formach platnosci jest. po dodaniu przedmiotow do koszyka, i wypelnieniu formularza koncowego (Checkout), wcale jeszcze nie zawierasz transakcji, bo na tym etapie nie ma jeszcze nic powiedzianego o formie platnosci i calkowitym kosztorysie, gdzie to dopiero otrzymasz poczta lub e-mailem a tam wszystko bedzie opisane.
z tego co zdazylem sie zorientowac, wiekszosc porzadnie zaopatrzonych sklepow i z dobrymi cenami sa raczej w j. niemieckim. jezeli wladasz j. angielskim, hiszpanskim, wloskim, francuskim - to po prostu zajrzyj tutaj i juz tekst, ktory byl w barbarzynskim jezyku zaczyna cos wiecej znaczyc :mrgreen: nie jest to idealne, ale pomaga. sam tego uzywam w komunikacji miedzy niektorymi sklepami i sprawdza sie dobrze.
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

pepsigo2pl pisze:cena za przesylke do Polski to 18EUR
Plus cena operacji bankowych to wychodzi cena porządnego wagonu ... To chyba wolę kupić lokalnie w PL i nawet kilka tygodni poczekać.
Co innego jak ktoś ma możliwość przez znajomego albo osobiście w DE odebrać.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2007, 22:35 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Kontakt:

pepsigo2pl pisze:ArJu - granica jezykowa jest powazna bariera. nawet w wypadku tego sklepu, dzwonilem do nich w sprawie jednego z moich zamowien - i po angielsku BARDZO ciezko sie dogadac. na maila po angielsku odpisza owszem, i to nawet w calkiem przyzwoitym czasie.
Faktycznie nie każdy mówi po angielsku, ale co najmniej dwoje z nich tak. Jak byłem w Sebnitz i na ich stoisku w Lipsku to jakoś sobie daliśmy radę.
pepsigo2pl pisze:co zas sie tyczy zakupow, to po prostu zrob zakup przez internet, potem dostaniesz potwierdzenie e-mailem a nastepnie dostaniesz poczta (standardowa) fakture/rachunek do rozliczenia (chyba, ze dla przyspieszenia procesu wpiszesz w rubryczce z dodatkowym komentarzem prosbe o wyslanie rachunku na e-maila).cena za przesylke do Polski to 18EUR a platnosc to albo przelew na konto, lub gotowka wyslana poczta.
Tylko jakoś wolałbym przeczytać to na stronie sklepu. Nie dlatego, że Tobie nie ufam, ale dlatego, że decydując się na zakup (czyli zawierając umowę), zgadzam się na warunki transakcji, a tych nie znam lub nie rozumiem.
Pozdrawiam,
ArTTur
pepsigo2pl
Kontakt:

DBv - ta naklejka to chyba w formie ostrzezenia dla kupujacych :mrgreen:

ArJu - granica jezykowa jest powazna bariera. nawet w wypadku tego sklepu, dzwonilem do nich w sprawie jednego z moich zamowien - i po angielsku BARDZO ciezko sie dogadac. na maila po angielsku odpisza owszem, i to nawet w calkiem przyzwoitym czasie. co zas sie tyczy zakupow, to po prostu zrob zakup przez internet, potem dostaniesz potwierdzenie e-mailem a nastepnie dostaniesz poczta (standardowa) fakture/rachunek do rozliczenia (chyba, ze dla przyspieszenia procesu wpiszesz w rubryczce z dodatkowym komentarzem prosbe o wyslanie rachunku na e-maila). cena za przesylke do Polski to 18EUR a platnosc to albo przelew na konto, lub gotowka wyslana poczta.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

A tak wracając do sprzegów.
Ostatnio kupiłem platformę "Linea Mexicana" i była z nowej partii. Obok nalepki z opisem modelu była mała czerwona okrągła naklejka "Neue TT Kupplung". W środku przy modelu sprzęg nowy i zadnych zamienników.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2007, 22:00 przez DBv, łącznie zmieniany 1 raz.
ArJu
Kontakt:

pepsigo2pl pisze:(...) zdazylem zamowic w DE, paczka przyszla do UK, potem przeslana do PL... wszsystko zajelo mniej niz 10dni a z AMC... wielokrotnie (!!) dluzej mimo iz droga krotsza.
Nie mam zamiaru bronić AMC, bo nie jestem ich adwokatem. Fakt jest jednak taki, że jak towar mają, to można zakup zrealizować w 2-3 dni (sprawdzone). Jak nie mają, to zostaje kwestia zamówienia. Stany magazynowe to w każdym przypadku (oczywiście dotyczy także DE) krytyczny aspekt zakupu. Kupowałem kilka razy w Lokshopie i moje doświadczenia są takie, że otrzymywałem towar po 2 tygodniach od zamówienia, ale raz także po czterech miesiącach. Wszystko zależy od tego, co posiadają na stanie.
pepsigo2pl pisze:(...) tak to bylo w moim przypadku. jednak zostane przy sklepie w Sebnitz , jest jednym z drozszych sklepow (jak nie najdrozszym) - ale ma za to bogata oferete TeTetkowa.
Sebnitz to faktycznie ciekawy sklep. Fakt, że wysokością cen się wyróżniają, ale asortyment mają chyba największy (z resztą byłby obciach, gdyby było inaczej) i - co ciekawe - nie tylko Tilliga. Byłem w tym sklepie dwa razy: raz z TT Clubem i później sam po konkretne zakupy nieosiągalne raczej w żadnym innym sklepie. Szkoda tylko, że nie wysilili się (albo ja nie znalazłem) i nie zamieścili na swojej stronie, choćby w częsci "sklepowej" warunków zakupu, płatności, przesyłki, itp. w międzynarodowym języku. Dla mnie to bariera przed dokonywaniem zakupów przez internet.
Pozdrawiam,
ArTTur
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

pepsigo2pl pisze:... wszsystko zajelo mniej niz 10dni
Sprawa przesyłek to odrębny temat rzeka, niestety niezależny od wysyłającego :( Przykład: od zakupu na eBay - 2 dni i przelew u sprzedajcego, natychmiastowa wysyłka paczki z DE do PL ...i tylko 2 tygodnie szła :evil: Przy okazji rzucili ją na podłogę, rozpruli, przepakowali i na koniec musiałem podpisać bumagę, że wszystko jest OK na poczcie ... Horror !!
Tak więc, jeśli tylko paczka dojdzie CAŁO i nie uszkodzona, ale DOJDZIE do celu ...należy się cieszyć.

Natomiast co do AMC przy okazji szaleństwa świąteczno - noworocznego zaobserwowałem dużą operatywność tej firmy. Na pewno, te działania, zostały wygenerowane przez nasze (członków ForumTT i nie tylko) zakupy.
:mrgreen:

Podsumowując : zakupy tu czy tam, to całkowita loteria, niestety. Jedyny pewny sposób to osobisty zakup w sklepie "murowanym" - tylko, że nie możemy być wszędzie, gdzie byśmy chcieli....

Ale addrem: w katalogu Herbstneuheiten 2006 są rozpisane, które sprzęgi do których loków/wagonów.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2007, 10:49 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

zaraz, zaraz, czy to nie jest "przedstawiciel" Tilliga na polske?? no jasne, ze tak. :oops: to teraz jestem ostro zadziwiony ich zdolnosciami z tymi zaczepami, bo czasy realizacji u nich sa zabojcze - co sie dziwic jak zamowienia pchaja do Tilliga raz na miesiac. zdazylem zamowic w DE, paczka przyszla do UK, potem przeslana do PL... wszsystko zajelo mniej niz 10dni a z AMC... wielokrotnie (!!) dluzej mimo iz droga krotsza. jezeli sie myle i kogos tu obrazilem to przepraszam... ale tak to bylo w moim przypadku. jednak zostane przy sklepie w Sebnitz , jest jednym z drozszych sklepow (jak nie najdrozszym) - ale ma za to bogata oferete TeTetkowa.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Post autor: Charakterek »

amc(_małpa_)amcwroclaw.pl
pepsigo2pl
Kontakt:

z tego co sie zdazylem zorientowac to sklep w sebnitz jest prowadzony przez/w bezposredniej wspolpracy z p.Tillig'iem, wiec jest to najblizsze zrodlo zaraz po fabryce - oczywiscie moge sie mylic :oops: co zas sie tyczy podawanego "stanu" produktu na stronie tilligowskiej. napisane jest ze jeszcze produkuja, a tu nigdzie nie mozna tego kupic. mozna o jakies namiary na AMC prosic?

plusem sklepu w Sebnitz jest to, ze czasem mozna kupic zestawy, ktore wogole nie wystepuja na stronie tilligowskiej a sa opisane jako NOWE np.500525, albo takie ktorych juz nigdzie indziej nie ma (przynajmniej nie znalazlem) 01370, 01459, 01460, 01461, 01462
Ostatnio zmieniony 01 sty 2007, 22:10 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

woreczki z częściami. One są pakowane osobno. Potem woreczek trafia do pudełka z innej partii zakładu niż loka. Pakowacz bierze tylko woreczek i tylko loczkę. Zonacz na stronie Tilliga sprzęgi do wszystkich typów lokomotyw są dostępne :) Nie mówiłbym, gdybym na własnej skórze nie przetestował. Są dostępne i już. Może lepiej zamiast pisać do sklepu do Sebnitz napisz do AMC. Niewiele drożej dasz (a z przesyłką to mniej nawet wyjdzie) a... dostaniesz sprzęgi!
pepsigo2pl
Kontakt:

o to mnie zdziwiles Charakterku ta fotka :shock: ja sie opieralem na prywatnej korespondencji z ModellbahnShop Sebnitz i oficjalnie 08842 nie jest jeszcze dostepny dla mas?!!?? hmmm... z tym pakowaniem to nie wiem jak to jest do konca bo mam wagony swiezo pakowane i maja nowe i sztywne, takze chyba to zalezy takze od humoru pakowacza :lol:
Awatar użytkownika
Charakterek
Kontakt:

Sprzęgi. Jeśli wagony pakowane są teraz dawane są tylko te nowe, które są i krótkie i rozłączne (nieraz bardzo rozłączne). Miały one zastąpić dotychczasowe wszystkie sprzęgi i tak właśnie się dzieje. Jeśli wagon (woreczek z częściami) pakowany był przed październikiem mamy gratis sprzęgi krótkie starego typu. Jeśli po - są tylko na wagonie i tylko nowe sprzęgi. Inaczej się nie da.
pepsigo2pl pisze: jeszcze nigdzie nie sa dostepne zamienniki dla starego taboru (08847, 08848) oraz podmianka zaczepu dla 4-osiowej V180 (08842)
:shock:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 2007, 20:58 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
pepsigo2pl
Kontakt:

jeszcze nigdzie nie sa dostepne zamienniki dla starego taboru (08847, 08848) oraz podmianka zaczepu dla 4-osiowej V180 (08842) :/ to nie tylko sprawa krakowska.

co zas sie tyczy sprzegow dodawanych do wagonow/zestawow wagonowych to chyba kwestia akurat stanu magazynowego i checi pakowacza. zakupilem ostatnio dwa zestawy i zaden z nich nie zawieral (jeszcze?) najnowszych sprzegow. co zas sie tyczy wagonow.
- pierwsze ktore zakupilem mialy po dwa rodzaje (standardowy do gniazda NEM, i krotki stywny),
- niektore mialy tylko tradycyjne te do gniazda NEM.
- uzbrojone w najnowsze zaczepy, ze starszymi w pudelku oraz sztywnymi,
- TYLKO nowe sprzegi

... i badz tu czlowieku madry - co maja powiedziec ludzie opierajacy sie tylko na starym taborze.

co zas sie tyczy odleglosci zderzakow - to chyba nowe zaczepy nie beda mialy zadnego wplywu na jej zmiane
Ostatnio zmieniony 01 sty 2007, 20:22 przez pepsigo2pl, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tabor”