Nowości / Zapowiedzi 2017

FABRYCZNY tabor TT : czyli testy, porównania, dyskusje, przeróbki itp.

Moderator: mod-Tabor

Zablokowany
Awatar użytkownika
daraśekp
Kontakt:

Re: Nowości / Zapowiedzi 2017

Post autor: daraśekp »

Borczy pisze:...Czaję się z zakupem pomimo wielu krytycznych uwag...chyba fundnę sobie to coś ;)
...jak już sobie kupisz, to potem pomyślisz o dźwięku:
EP05 z dźwiękiem
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

piottrw pisze:Kółko rurek mam, ale w weekend będę miał czas to puszczę i filmik zapodam, Na modelowych mam bocznicę na moim ttorcie o R poniżej 286 mm i tam lokomotywa wjeżdża - kolega biker widział. Zresztą każdą jaką mam w tym parowóz Ok1 i Tkt3 oraz pikowskie też niby o R min. 310 mm, a wjeżdżają, tylko w Ok1 wiązary już się w pewnym momencie blokują na kilka cm jazdy. Gorzej może być z rurkowymi zwrotnicami. ich pseudo iglice blaszkowe chodzą jak chcą, wtedy może nie trafić w dziób.
No i dzięki za info Piotrze. Z Ok1 problem i u mnie był identyczny :) a na zwrotnicach rurkowych szła jak burza :shock:
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

Kółko rurek mam, ale w weekend będę miał czas to puszczę i filmik zapodam, Na modelowych mam bocznicę na moim ttorcie o R poniżej 286 mm i tam lokomotywa wjeżdża - kolega biker widział. Zresztą każdą jaką mam w tym parowóz Ok1 i Tkt3 oraz pikowskie też niby o R min. 310 mm, a wjeżdżają, tylko w Ok1 wiązary już się w pewnym momencie blokują na kilka cm jazdy. Gorzej może być z rurkowymi zwrotnicami. ich pseudo iglice blaszkowe chodzą jak chcą, wtedy może nie trafić w dziób.
Awatar użytkownika
Borczy
Kontakt:

Post autor: Borczy »

A ja strzelę zapytanie takiej treści: Czy ktoś z Was puszczał EP 05 na rurkach r=286? :) .Czaję się z zakupem pomimo wielu krytycznych uwag :shock: ale jak się złamie na tak ciasnym łuku to chyba fundnę sobie to coś ;)
bankier
Kontakt:

Post autor: bankier »

Testem dla MTB w naszej skali będzie model EP05-16. Na jej przykładzie można będzie zobaczyć czy producent zwraca uwagę na krytyczne uwagi dotyczące jakości wykonania modelu.
piotrek092
Kontakt:

Post autor: piotrek092 »

Ale jak każdy z Nas ,wolałbym model poprawiony, malowanie pal licho można przeżyć ,napisy też ,ale okna i lampy oraz żaluzje już jest trochę pracy.Nic to poczekamy zobaczymy :roll: A JAK NIE POPRAWIĄ ,a model będzie miał dobre właściwości jezdne , można pokusić się o poprawne wykonanie nadwozia i lać z żywicy/tylko jakie będą koszty/podobnie jak to zrobił Jan Kol z 060DA TILLIGA w H0 !!
Awatar użytkownika
wlodar
Kontakt:

Post autor: wlodar »

piotrek092 pisze:Co o tym sądzicie ?? Czy RUMUN w TT/po falstarcie w H0/ będzie miał te same wady,czy MTB go poprawi ??
Wszystko zależy od tego jak poważnie producent podchodzi do swoich klientów. Jeśli ma to gdzieś to model TT może być tylko przeskalowaną formą H0 i posiadać dokładnie te same wady, póki jednak nie ma gotowego produktu wszystko może się zdarzyć, więc nie traćmy nadziei. :mrgreen:
Awatar użytkownika
piottrw
Kontakt:

Post autor: piottrw »

A w Modelmanii się sprzedaje, są też opinie, z których wynika że za 600 zł. mamy co mamy. Dobra jazda napisy dalej z "ziemniaka", boczne okienka źle umiejscowione. Oby jednak po przygodach H0 wszedł do produkcji w TT.
piotrek092
Kontakt:

ŚWIAT KOLEI RYBNIK wstrzymał zakup ST 43 H0 ,ze względu na wiele uwag krytycznych dotyczących modelu;1-niewłaściwe położenie okna narożnego,2-fatalna jakość malowania,3-zły krój czcionki napisów ,4-zbyt długie reflektory i ich rozstaw ,5-złe trąbki sygnałowe ,informacja z portalu MODELARSTWO INFO.Co o tym sądzicie ?? Czy RUMUN w TT/po falstarcie w H0/ będzie miał te same wady,czy MTB go poprawi ?? Post umieściłem w tym dziale ponieważ ma to być nowość 2017 w TT,o ile będzie,jeśli Admin uważa inaczej ,proszę przenieść post do HYDE PARKU !!
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

Jeśli tak, to fajnie :D Po prostu sugerowałem się stroną internetową Herpy, a tam nic o Golfie nie ma (jeszcze).
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Re: RE: Re: Nowości / Zapowiedzi 2017

Post autor: DBv »

Platformy z LORENZa faktycznie trafiły do BUSCHa i cały czas są dostępne.
carman pisze:
DBv pisze:- VW Golf I
Wygląda na to, że Skody już nie będą sprzedawane po 2 sztuki... I gdzie Ty widzisz tego Golfa?
Co zaś do Golfa I:
Trzeba pamiętać, że HERPA nie publikuje czegoś takiego jak katalog nowości na dany rok. Jest tylko regularnie publikowana zapowiedz na na kolejne 2-miesieczne okresy. To ze nie ma tam Golfa I o niczym nie świadczy - ważniejsze, że pojawił się na stoisku Herpy podczas teraz organizowanych targów w Norymberdze.

Wysłane przy użyciu Tapatalka
piotrek092
Kontakt:

A Busch nie przejął produkcji wagonów do przewozu naczep ??

Added in 38 minutes 28 seconds:
ELRIWA nowość 2017 platformy do przewozu ciężarówek /rollende landstrase / nr kat 31204 i 31205 cena 34,90E.

Added in 1 minute 56 seconds:
Poczekaj troche,a będziesz miał czym wozić ciężarówki ;)
Awatar użytkownika
carman
Kontakt:

Post autor: carman »

DBv pisze: - wspomniana już Skoda 110 w 2 wersjach kolorystycznych (błekit i ochra)
...nie zapominajmy jednak o równie ciekawej - także dla nas - propozycji ostatniej:
- VW Golf I
Wygląda na to, że Skody już nie będą sprzedawane po 2 sztuki... I gdzie Ty widzisz tego Golfa?

Ogólnie porąbana jest ta polityka marketingowa producentów. Herpa wystawia osobówki z IV ep, to Tillig daje wagony do transportu aut z V i VI (pomijam tu ten 2 członowy wagon, gdzie się Wołgi nie mieściły). Nie wspomnę już, że nie ma na czym wozić ciężarówek. Chyba tylko Lorenz miał kiedyś w ofercie takie platformy.
piotrek092
Kontakt:

Faktycznie naczepy tej nie było w ofercie Herpy.
Awatar użytkownika
DBv
Administrator
Kontakt:

Post autor: DBv »

KrzyszTTof pisze:Nowości Herpy: https://www.elriwa.de/media/pdf/herpa_c ... _05-06.pdf Interesująca pozycja dla nas w TT - Skoda 110.
Chcąc być precyzyjnym z nowości jest:
- nowa wersja kolorystyczna Barkasa (w wersji POLIZEI),
- ciągnik siodłowy Scania z naczepą kontenerową "Hapag-Lloyd" (nowa forma - zdaje się naczepy kontenerowej dotychczas nie było),
- wspomniana już Skoda 110 w 2 wersjach kolorystycznych (błekit i ochra)
...nie zapominajmy jednak o równie ciekawej - także dla nas - propozycji ostatniej:
- VW Golf I
Zablokowany

Wróć do „Tabor”