I ja mam kilka drobnych uwag:
DBv napisał:
Nie jest to do końca prawdą. Model BR130 BTTB powstał w oparciu o istniejące podwozie Nohaba. To zmuszało do przekłamań w proporcjach modelu, w tym jego długości. Nie sa one jednak na tyle duże, żeby w BR130 od BTTB brakowało jednego okna. Po prostu pierwowzorem była inna lokomotywa. BR130 przeznaczona była do prowadzenia pociągów towarowych i nie miała instalacji ogrzewczej. Tymczasem BR132 już takową miała, a miejsce wygospodarowano poprzez wydłużenie lokomotywy. Należy przy tym zaznaczyć, że BR130 stanowiła na kolejach DR pewną ciekawostkę i nigdy nie była eksploatowana w większych ilościach.
Charakterek napisał:
A co do 130 - zobacz 5 otwór był, tyle, że zaślepiony - tego w BTTB nie ma(...)
Co do długości oryginałów - wszystkie dostępne mi źródła mówią, że zarówno 130 jak i 132 były tej samej długości - nic w niej nie wydłużali.
Problem w tym, że trochę brakuje rzeczywiście do końca wiarygodnych źródeł. Trzeba by je chyba miarą zwijaną zmierzyć

. Analizując jedynie materiał zdjęciowy sądzę, że różnica mogła być nawet większa niż podaje źródło DBv. Na żółto zaznaczyłem "sekcję niezgody"

130 ma 3-y żaluzje (dachowe) z podziałem na dwa okna każda, 132 też ma trzy żaluzje ale z podziałem 2-3-2. Sądzę że o to jedno okno żaluzji i okno "normalne" 132 jest dłuższa od 130, co dało by pewnie około 0.5 metra długości.
Co do okna zaślepionego (niebieska ramka na rysunku) to w BTTB-owskiej 130 także występowało, jeśli to okno miałeś na myśli Charakterku.
Nie zmienia to rzecz jasna faktu, że Roco-wska Ludmiła jest po prostu piękna, i rzeczywiście warto ją kupić. Szkoda że na razie w planach inne wydatki.
P.S. Zastanawia mnie podawana w źródłach wysoka prędkość BR130, może planowana była jednak do ruchu osobowego, a nie towarowego?
P.S.2 Przepraszam, Charakterku że użyłem zdjęcia z Twojej strony, ale na nim najlepiej było widać to co chciałem pokazać. Użyłem go wyłącznie w celach poglądowych.