makietka-naturalnie

Dyskusja, o naszych makietach, dioramach itd.

Moderator: mod-Makieta

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Re: makietka-naturalnie

Post autor: gbbsoft »

sebano79 pisze:To kółko jest po to, żeby zejść o 7 cm niżej,
Jasne... Oczywiście MUSI zostać!
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, 10:42 przez gbbsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sebano79
Kontakt:

Post autor: sebano79 »

Ja bym to kółko wyrzucił, bo nie wiem po co ono...
To kółko jest po to, żeby zejść o 7 cm niżej, poza tym dzięki niemu kamienny most ma rację bytu. Ogólnie ma urozmaicić torowisko. Nie wyrzucę go , bo musiał bym zniszczyć wszystko co już zrobiłem. Kółko to dobrze widać na pierwszym zdjęci w poście z 8 marca (strona 2). Wg. mnie prezentuje się ładnie i oto tu chodzi.
To co jest w środku, to będzie wjazd na obrotnicę (żółty tor). Na końcu dwóch torów będą rozsprzęgacze. Lokomotywa wjeżdża na obrotnicę, wagony zostają. Trzeci tor będzie służył do wyjazdu i planuję umieścić przy nim stanowisko nawęglania, pompę wody itp. (lubuję się w parowozach). Po wyjeździe z lokomotywowni i przygotowaniu do jazdy ;) parowozik na wstecznym podjeżdża pod skład wagonów i rusza w trasę. Stację chcę umieścić pomiędzy krzyżakiem i zwrotnicą prowadzącą na boczne tory. Będzie to w sumie jedyny prosty odcinek ułożony poziomo (ok 40 cm).
A tak przy okazji, łączył już ktoś z Was tory modelowe z rórkowymi zwrotnicami? Jak to się sprawuje w praktyce?
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, 10:41 przez sebano79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gbbsoft
Moderator
Kontakt:

Post autor: gbbsoft »

Ja bym to kółko wyrzucił, bo nie wiem po co ono...
A resztę, co jest w środku przesunął w lewo (w przyszłości możnaby rozbudować). Rozjazd w środku stacji jakoś mi nie pasuje i przeszkadza...
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

sebano79 pisze:Czy kupując ten ten podkład, zrobię z niego "wszystko"?
Tak, flexy ogólnie są baaardzo elastyczne więc jak chcesz łuki 310 i więcej to nie będzie żadnego problemu z wygięciem.

Co do sklepów to modelmania.com.pl może być, popatrz jeszcze do swiatkolejek.pl i modelarski.pl
Ostatnio zmieniony 14 mar 2008, 18:32 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sebano79
Kontakt:

Ok, plany znowu się zmieniły. Ale jak to w wojsku mówili, zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia :D . Wracając do tematu, posłuchałem Was i postanowiłem , że rurki odstawiam i łuki tez robię z modelowych. Czyli teraz projekt wygląda tak:
Obrazek
(te "jasnoniebieskie" rurki wymienię w przyszłości)
Tory co prawda będę składał sam , ale postaram trzymać się promieni 396 na zewnętrznym i 353 na wewnętrznym. I tu pojawia się kolejne pytanie. jak się kładzie taki łuk? Muszę kupić już wygięte podkłady czy mogę zmontować sobie dłuższy kawałek prostego toru (np. 1m) i nadać mu pożądane wygięcie podczas szutrowania? Dodam jeszcze , że tory szutruję na piance pod panele (fantastyczna sprawa !! wg.mnie...). Albo np klamrami podkładowymi? Chodzi mi o to, jak bardzo taki tor jest elastyczny. Chciałem już zamówić szyny ale nie wiem , które podkłady wybrać. Czy kupując ten ten podkład, zrobię z niego "wszystko"?
Druga sprawa jest taka, w katalogu tilliga są klamry kontaktowe. W modellmanii są takie ale tylko w dziale HO. A że różnica w profilu szyny jest minimalna, to czy te klamry będą pasowały do TT? A może to ten sam produkt?
I który sklep wg Was jest najbardziej godny uwagi?
Awatar użytkownika
Jacula
Kontakt:

Post autor: Jacula »

tomeczek pisze:.....czy da się wykorzystać podkłady z rurek do montarzu szyny.... Chyba przesadziłem :mrgreen:
Zgadza się, przesadziłeś :)

Nie da się, choćby dlatego, że podkłady rurkowe mają pionowe wypustki, ukryte w U-szynie. A poza tym, chyba nie będziesz robił 700 m szlaku...
J
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, 21:06 przez Jacula, łącznie zmieniany 1 raz.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

Obcinając dalej koszty, czy da się wykorzystać podkłady z rurek do montarzu szyny normalnymi klipsikami. Chyba przesadziłem :mrgreen:
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

Nie, raczej żmudne. Jak każda praca wymaga odrobinę uwagi.

Napędy - da się trzeba tylko pokombinować. W przypadku rozjazdów z polaryzowanymi iglicami może być konieczne zastosowanie jednak układu na przekaźniku by uzyskać prawidłowy efekt zasilania poszczególnych fragmentów rozjazdu - przemyśl sobie jak to powinno być.
tomeczek
Kontakt:

Post autor: tomeczek »

A czy składanie samodzielne torów jest trudne? Jeszcze zwrotnice samemu poskładać i wyjdzie połowa ceny, tylko napęd bez zmian. Czy do zwrotnic modelowych da się wykorzystać napęd od rurkowych, oczywiście pod makietą?
Awatar użytkownika
ArturSchŁ
Administrator
Kontakt:

Post autor: ArturSchŁ »

sebano79 pisze:.. gdy układam łuk z takich torów to muszę trzymać się fabrycznych promieni łuków? (oczywiście zachowując minimum).
Oczywiście, ze NIE.
Mamy raster 310mm, 353 mm, a ja zastosowałem 330mm i 373 mm. :)
Wszystko zależy tylko od tego by spasować wjazd na inny promień (tu podgiąć bardziej, tam mniej ...).
:P
Awatar użytkownika
sebano79
Kontakt:

że do napędu obrotnicy najlepszy jest silnik krokowy + układ elektroniczny sterujący ilością obrotów/kroków/
Tak myślałem, że potrzebna będzie elektronika. Niestety kiepski jestem w tym temacie, więc pomyślę nad sterowaniem ręcznym na podobieństwo pokrętła od ustawiania fal w starym radiu.
Co do rurek, to cały czas mnie korci żeby je jednak wymienić. Wszystkich na raz nie dam rady, ale myślę że co jakiś czas kawałek i rurek się pozbędę. Jak już pisałem, nie zdawałem sobie sprawy z ich istnienia gdy zaczynałem budowę. I mam jeszcze pytanie na temat torów składanych samodzielnie i kupowanych na metry. Trochę już o tym czytałem, ale np. gdy układam łuk z takich torów to muszę trzymać się fabrycznych promieni łuków? (oczywiście zachowując minimum). Wydaje mi się ,że nie ale chcę się upewnić.
jak się lączy okrąg wewnętrzny z torem? Nie widzę tam rozjazdów.
Nie ma tam rozjazdów, bo jest to pętla z dwoma poziomami. tor wychodzi z tunelu, biegnie przez kamienny most górą i schodzi po łuku poziom niżej (o 7 cm). Dalej ten sam tor biegnie pod tym samym kamiennym mostem. Po drodze mamy jeszcze jedną zwrotnicę z wolnym końcem skierowanym w stronę drugiego, nie wykorzystanego tunelu. To taka moją furtka, na wypadek przyszłej rozbudowy (to miejsce z Catepilarem :) )
Ostatnio zmieniony 12 mar 2008, 15:36 przez sebano79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gdyniak
Moderator
Kontakt:

Post autor: Gdyniak »

O ile dobrze widze to łuki na torze wewnętrznym i zewnętrznym masz na tych samych typach torów czyli r=286mm. Pomijając sensowność stosowania w nowej makiecie torów rurkowych, pownieneś użyć dla toru zewnętrznego odcinków lukowych o promieniu r=310mm a takie są dostępne i w przypadku torów rurkowych. Bo jak widać nie za bardzo masz dobrze ułożone połączenia między odcinkami szyn. I jeszcze jedno pytanie jak się lączy okrąg wewnętrzny z torem? Nie widzę tam rozjazdów.
Awatar użytkownika
Alteo

Post autor: Alteo »

Kiedyś na temat napędu obrotnicy rozmawiałem z fachowcem od elektroniki.Dowiedziałem się, że do napędu obrotnicy najlepszy jest silnik krokowy + układ elektroniczny sterujący ilością obrotów/kroków/.Sądzę, że na forum ktoś cos dorzuci.
Awatar użytkownika
Ciamosław
Kontakt:

Post autor: Ciamosław »

sebano79 pisze:Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Jak w kupnych obrotnicach rozwiązana jest kwestia ryglowania obrotnicy? Interesuje mnie również wszystko o napędzie wyżej wymienionej, tak że jak ktoś ma takie coś lub se taką zrobił to będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
W obrotnicy Fleischmanna nie ma rygla, jest po prostu zębatka która gdy się nie kręci to siedzi sztywno i służy za rygiel. Dokładnie jak to działa to nie wiem, w pomoście jest silniczek, przełożenia zębatkowe i trochę elektryki, jest to chyba układ który za każdym razem "wie" ile musi się obrócić, bo po wyjęciu pomostu z całości zębatka i tak obróci się tyle co trzeba.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2008, 20:53 przez Ciamosław, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sebano79
Kontakt:

Posiedziałem trochę przy TTCad'ie i wyszło mi coś takiego:
Obrazek
Projekt ten ma 200x100 cm i myślę , że to już ostateczna wersja. Zmniejszyłem go jednak nieco, ze względu na warunki mieszkaniowe. Ale do rzeczy. Kolorem błękitnym zaznaczyłem rurki, które już mam. Niebieskim tory modelowe, które znajdą się na stacji oraz wjeździe na obrotnicę (kolor żółty). Z racji mojego niewielkiego doświadczenia, proszę o skorygowanie ewentualnych błędów. Dodam jeszcze tylko, że tory modelowe będę kupował na metry (dzięki za podpowiedź MarcinSz !! ).
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Jak w kupnych obrotnicach rozwiązana jest kwestia ryglowania obrotnicy? Interesuje mnie również wszystko o napędzie wyżej wymienionej, tak że jak ktoś ma takie coś lub se taką zrobił to będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta”