Modul v.2.0

sTTandard - Nasze makiety modułowe

Moderator: mod-Makieta Modułowa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin
Kontakt:

Re: Modul v.2.0

Post autor: Marcin »

No bo to będzie kapliczka wysokiego napięcia :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
oelka
Moderator
Kontakt:

Post autor: oelka »

mahlerian pisze: Czy model Auhagena 12261 jest dobrym pomysłem? On niby jest TT/HO, więc nie wiem, jak będzie ze skalą...
Zapewne 1:100 jesli ma pasowac w obu wielkosciach.

Krzysztof
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, 15:32 przez oelka, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

mahlerian pisze:On niby jest TT/HO, więc nie wiem, jak będzie ze skalą...
Tak samo, niby-TT i niby-HO
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Post autor: mahlerian »

Jeśli dobrze pamiętam Kol.whosho polecił mi Polaka 2mm 8205 i 4,5 mm 8305, bo wg Niego ten odcień nr5 jest przyjemniejszy dla oka i stwierdzam, że jest :mrgreen: Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem trawy 8308 (taka zielono-żółta) w celu wymieszania, żeby nie było tak zielono - czy to dobry pomysł?

Coraz poważniej zastanawiam się nad trafo ;) ono prowadzi do wsi - kierunek północny, tylko, że to są Niemcy DDRowe III epoka, połowa lat 60-tych - stąd taka forma tej stacji trafo. Czy model Auhagena 12261 jest dobrym pomysłem? On niby jest TT/HO, więc nie wiem, jak będzie ze skalą...
Awatar użytkownika
trucker
Kontakt:

Post autor: trucker »

Pomysł ze ścieżką przez tory niezły niesie niestety ze sobą kilka ważnych szczegółów. Przez rów odwadniający torowisko możesz przerzucić dwa podkłady imitujące kładkę, ale najczęściej w trakcie chodzenia boki rowu naturalnie się niwelowały .Podobne zjawisko występowało na bankiecie torowiska , gdzie tłuczeń osypywał się od chodzenia.Na podkładach , również bardzo delikatnie trzeba zaznaczyć przebieg dróżki. Kapliczka na rozstaju to takie typowo nasze polskie.Stawiaj trafo bo to zapowiedż nowego modułu. Na tym module zdecydowanie zacznij od torowiska. POWODZENIA.
tete
Kontakt:

Post autor: tete »

mahlerian pisze:(...)na którym będę się uczył siać trawę (zakupiłem odpowiednią dzięki pomocy Whosho) (...)
...a jaką ?? ;)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, 22:54 przez tete, łącznie zmieniany 1 raz.
Paweł Basiński
Kontakt:

Post autor: Paweł Basiński »

Takie "dzikie" polne drogi jednak są spotykane - i to wcale nie powiedział bym rzadkość na wsiach. Wystarczy że chłop obok nie dał sobie takiej drogi poprowadzić przez pole ( moja miedza :mrgreen: ) i zakręcało w dosłownym tego słowa znaczeniu o 90° aby ominąć "zawalidrogę"
Inna sprawa to może jakaś naturalna przeszkoda - jakiś jar, czy chociażby las również może spowodować odchylenie drogi od prostej linii.

Generalnie w cale bym czegoś takiego nie przekreślał - nie wszystkie drogi prowadzą do Rzymu w linii prostej ;) chociaż ze względu na wymiary modułu ( daje to jakieś 36 metrów w rzeczywistości ) może, aż 90° nie trzeba stosować ( z resztą na rysunku jest mniejszy kąt )- troszkę łagodniejszy będzie OK

Kapliczka to już inna bajka - tutaj mi właśnie bardziej to nie pasuje.
Takie wiejskie kapliczki stawiano głównie na skrzyżowaniach dróg i to wcale nie wszystkich tylko takich większych z lokalizowanych we wsiach ( najczęściej we wsi była jedna na głównym skrzyżowaniu dróg we wsi, taka samotna kapliczka może mieć sens jeżeli na przykład coś symbolizuje - miejsce bitwy, jakąś postać odwiedzającą dane miejsce, ale to też raczej stawiano wtedy krzyże.

Chociaż z drugiej strony mogło to być kiedyś jakieś większe skrzyżowanie dróg, a po przeprowadzeniu linii kolejowej ucięto tą odnogę, a pozostała ścieżka.....

A trafo - to chyba nie na pustyni :lol: troszkę bardziej się to bliżej cywilizacji stawiało, ale to moje zdanie - nie każdy musi się z nim zgadzać :)

pozdrawiam
Paweł
Kilkujadek
Kontakt:

Post autor: Kilkujadek »

mahlerian pisze: Pytanie2: czy stacja trafo ma tutaj sens?
Ma jeżeli coś zasila. Trafo stawia się w pobliżu zabudowań - ale żeby do kapliczki... :shock: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, 19:09 przez Kilkujadek, łącznie zmieniany 1 raz.
miki
Kontakt:

Post autor: miki »

mahlerian pisze:.... czy takie dzikie przejście nie potrzebuje melioracji ....
Melioracja to akurat coś kompletnie innego. Na logikę - skoro ścieżka jest "dzika" to...
Akurat może się trafić, że ścieżka wiedzie obok przepustu ale na pewno nie na odwrót :mrgreen:
mahlerian pisze:.... czy stacja trafo ma tutaj sens?
Przy drodze - tak, choć oczywiście takie to nie na całym terytorium dzisiejszej RP. Z tą drogą bym się zastanowił. Skoro ma wejść i wyjść na 30 cm, to będzie zawracać praktycznie w miejscu. Zdecydowanie "unreal"
Awatar użytkownika
mahlerian
Kontakt:

Modul v.2.0

Post autor: mahlerian »

Postanowiłem zacząć budowę nowego modułu, właściwie moduliku 30x30, na którym będę się uczył siać trawę (zakupiłem odpowiednią dzięki pomocy Whosho) i sypać piasek (pył stolarski) oraz ziemię (pył węglowy+glinka) :D

To schemat mojej nowej produkcji:
Obrazek

dzika ścieżka przez tor, która na północy łączy się z większą drogą gruntową. Planuję przydrożną kapliczkę na rozstajach (już wykonana), ewentualnie do tego stację trafo (jeśli ma ona rację bytu w takim miejscu).
Pytanie: czy takie dzikie przejście nie potrzebuje melioracji (myślę o takiej rurze pod ścieżką)?
Pytanie2: czy stacja trafo ma tutaj sens? np. taka:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, 12:20 przez mahlerian, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Makieta Modułowa”