TT Nowości - 2007
Moderator: mod-Tabor
- Charakterek
- Kontakt:
Re: TT Nowości - 2007
http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=188 Tillig nowości czerwiec 2007
- Charakterek
- Kontakt:
http://ttclub.pl/j/index.php?option=com ... Itemid=188 i od razu dwie informacje - o ICE 3 wraz ze zdęciami i o BR 01 w malowaniu foto
- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Na ten rok Tillig zapowiedział modernizację napędu lokomotywy BR92.65. Korzystając z wiadomości naszych zachodnich kolegów przekazuję na ten temat nieco więcej szczegółów:
Zamontowany będzie 5-polowy silnik
W modelu pojawi się koło zamachowe (zapewne niewielkie biorąc pod uwagę rozmiary modelu, ale zawsze coś)
Miłośnicy DCC znajda gniazdo zgodne z NEM651
Reszta, w tym układ przeniesienia napędu ze ślimakiem w ramie lokomotywy pozostaje bez zmian
Powyższe zmiany wprowadzane będą również stopniowo w modelach BR81

- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Panowie!
Moze to zasługa dzisiejszego dnia, może tego, że ostatnio dużo czytałem (i teraz k...... jestem jak brzytwa), ale czytając coniektóre powyższe wypowiedzi mam dość. I prosze mi nie pisać, że wcześniej tak też pisali albo że ktoś chce wprowadzać jakąś cenzurę, jak również prosze mi nie powoływać się na "Rok 1984" (jak to już bywało).
Przypominam bowiem, że na ForumTT istnieje coś takiego jak R E G U L A M I N . I tak jak przemykają czasami niektóre posty unikając kasacji, tak tu nagromadziło się tego zdecydowanie za dużo. Przypominam, że w zasadach obowiązujących na forum istnieje m.in coś tak egzotycznego jak zapisy pkt 2.6 i 2.7. Jakkolwiek te dwie zasady mogą być Ci drogi użytkowniku obce, musisz je przestrzegać. Posty typu "Fajna loka..." albo "Lubię takie..." w związku z tym znikają z wątku bezpowrotnie, a wszelkie przejawy recydywy będą karane (i nie mam tu na myśli wiadomości na PW). Podobnie, jeżeli chodzi o posty OT, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciekawy wątek umieścić w nowym temacie a nie rozpisywać się o wszystkm w dziale "nowości 2007". Jak tak dalej pójdzie to niedługo w tym temacie będzie można znaleźć info o ciekawych oferetach na allegro, lutowaniu dekodera w T334 i o tym jak powinien być pomalowany model ET24...
Moze to zasługa dzisiejszego dnia, może tego, że ostatnio dużo czytałem (i teraz k...... jestem jak brzytwa), ale czytając coniektóre powyższe wypowiedzi mam dość. I prosze mi nie pisać, że wcześniej tak też pisali albo że ktoś chce wprowadzać jakąś cenzurę, jak również prosze mi nie powoływać się na "Rok 1984" (jak to już bywało).
Przypominam bowiem, że na ForumTT istnieje coś takiego jak R E G U L A M I N . I tak jak przemykają czasami niektóre posty unikając kasacji, tak tu nagromadziło się tego zdecydowanie za dużo. Przypominam, że w zasadach obowiązujących na forum istnieje m.in coś tak egzotycznego jak zapisy pkt 2.6 i 2.7. Jakkolwiek te dwie zasady mogą być Ci drogi użytkowniku obce, musisz je przestrzegać. Posty typu "Fajna loka..." albo "Lubię takie..." w związku z tym znikają z wątku bezpowrotnie, a wszelkie przejawy recydywy będą karane (i nie mam tu na myśli wiadomości na PW). Podobnie, jeżeli chodzi o posty OT, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciekawy wątek umieścić w nowym temacie a nie rozpisywać się o wszystkm w dziale "nowości 2007". Jak tak dalej pójdzie to niedługo w tym temacie będzie można znaleźć info o ciekawych oferetach na allegro, lutowaniu dekodera w T334 i o tym jak powinien być pomalowany model ET24...
- Charakterek
- Kontakt:
A czemuż nie? Jak to będzie taka jakość jak E 42, czy loka z setu TEE - biorę w ciemno!Cobrix pisze:Mam nadzieje ze na Tilligu sie nie beda wzorowacRanger pisze:z jakością do jakiej przyzwyczaił nas Tillig
Ostatnio zmieniony 08 cze 2007, 07:48 przez Charakterek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Miałem na myśli jakość napisów Tilliga 

-
- Kontakt:
Mam nadzieje ze na Tilligu sie nie beda wzorowacRanger pisze:z jakością do jakiej przyzwyczaił nas Tillig

Ostatnio zmieniony 07 cze 2007, 19:12 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ranger
- Kontakt:
Jeśli by lokomotywa była dobrze zrobiona czyli z dobrze oddanymi szczególami, kompletnymi oznaczeniami z jakością do jakiej przyzwyczaił nas Tillig to taka cena jest jeszcze do zaakceptowania bo spalinówka jest naprawdę fajna.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Widziałem w którymś sklepie DE ofertę ok 150 EUR z adnotacją "jeszcze niedostępne".myszka pisze:Ciekawe jaka cenna ich będzie
- myszka
- Kontakt:
Ciekawe jaka cenna ich będzie 

- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
Na stronie Mehano są już pokazane malowania i nr katalogowe modeli wraz z terminem ukazania się (na koniec 2007).DBv pisze:MEHANO
Wszystko wskazuje, że w tym roku ukaze sie zapowiadany model Blue Tigera. jedna z jego wersji malowań zapowiedziana jest już przez MoBa Sebnitz. Najprawdopodobniej chodzi tu cały czas o ten sam zapowiadany wcześniej model Mehano.
55528/55529 :

55530/55531 :

55532/55533 :

55534/55535 :

Z informacji na stronie wynika, że wersje o nieparzystych nr kat. będą zaopatrzone w dźwięk - "DC DIGITAL SOUND". Na pytanie o zgodość z DCC Mechano odpowiedziało, że będą stosować dekodery ESU LokSound V3.5/micro więc nie powinno być obawy o pracę w DCC.

Ostatnio zmieniony 08 cze 2007, 07:49 przez ArturSchŁ, łącznie zmieniany 1 raz.
- ArturSchŁ
- Administrator
- Kontakt:
No tak, rzecz gustu. Mnie osobiście te żółto srebrne malowania całej serii Taurusów i Herkulesów nie przypadły do gustu.Cobrix pisze:Osobiscie bardziej podoba mi sie w malowaniu Siemensa.

Taaaakkkk ....Cobrix pisze:No moze w niebieskim malowaniu Pressnitztalbahn bedzie jeszcze ciekawiej. (...)
Ale co do wlasciwosci jezdnych to sa jak dla mnie wysmienite.
Już ostrzę sobie ząbki na niebieską loczkę

- Marcin
- Kontakt:
Zaczynacie mi robić smak na niego 

- DBv
- Administrator
- Kontakt:
Kolor to kwestia gustu, ale czerwony Herkul wygląda w oryginale prześlicznie. Z resztą podobnie jak w przypadku Taurusa, to właśnie maszyny w malowaniu OeBB pojawiły się jak pierwsze "na świecie", więc i czerwony nie dość że ładny to i najsampierwszy 

-
- Kontakt:
oelka pisze:Cos w tym musi byc skoro MEB ocenil ten model maksymalna nota. A czytajac skrupulatnie ich testy, wiem ze to bardzo zadka sytuacja.
Osobiscie bardziej podoba mi sie w malowaniu Siemensa. Jakos mam awersje do czerwonego ;-). No moze w niebieskim malowaniu Pressnitztalbahn bedzie jeszcze ciekawiej.DBv pisze:lecz nie zmienia mojej opinii że Kuehn robi dobre modele i w tym przypadku ocena może być jak najbardziej zasłużona.
Ale co do wlasciwosci jezdnych to sa jak dla mnie wysmienite. Oba Kuehny ktore mam to najlepiej jezdzace loki. Nie ma z nimi zadnych problemow. Chodza, plynnie cicho, zadnych zaciec, spiec (o tak mam loki Tilliga ktore potrafia zrobic spiecie i centralka wylacza napiecie). Oby jak najwiecej takich modeli.
Ostatnio zmieniony 28 maja 2007, 08:53 przez Cobrix, łącznie zmieniany 1 raz.