Witam serdecznie!
Dzisiaj właśnie dotarła do mnie paczuszka z modelmanii i w niej między innymi 2 Taurusy BR 182.
Zapakowany w plastikowe pudełka z pleksi ( nie jest to karton!!! ), a więc można spokojnie transportować model bez przypadkowego jego uszkodzenia.
Pierwsze wrażenie z oględzin po wyjęciu modelu - świetna robota!!!
Model jest wykonany z przyzwoitych materiałów, kolory i napisy są wg mnie dobrze odwzorowane mimo oczywistych uproszczeń w modelu.
Brak jest oczywiście jakiś drobnych części do montażu , ale za tą cenę

( dodatkowo promocja w modelmanii!!! )
Na dzień dobry po ustawieniu na torach 1 Taurus w jedną stronę nie raczył nawet ruszyć, ale powoli już się "dotarł" śmiga aż miło!!! Potwierdza to tezę, że model należy przesmarować przed postawieniem na tory. Kolejna wada to jednak troszeczkę za głośna praca modelu a i tak jest znacznie ciszej niż w starych modelach BTTB.
Nie wiem jak u innych ( np. wg opisu modelu na
www.ttclub.pl ), ale w tych modelach światła świecą się w zależności od kierunku jazdy!!!! Oczywiście rozkręciłem to cacko i w środku znajdują się już diody prostownicze odpowiedzialne za prawidłowe świecenie w zależności od kierunku jazdy - więc jest postęp w stosunku do poprzednich opisów

- wadą jest w dalszym ciągu to, że świecą się tylko do przodu - może następna partia w produkcji będzie miała czerwone światełka z tyłu?
Mam nadzieję ( zapewne jak inni ), że to nie będzie tylko przelotna znajomośc firmy PIKO w skali TT 1:120 i firma wrzuci na rynek równiez inne modele - może jeszcze bardziej udane

zwłaszcza, że mają być dostępne 4 wersje tego modelu w tej skali - na początek to dobre i to!
Pozdrawiam
Paweł